Lilek na talíři: francouzské ratatouille, řecká musaka a české lilkáče
29. 11. 2011

Lilek na talíři: francouzské ratatouille, řecká musaka a české lilkáče

Na saláty se nehodí, ale v teplé kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit. Nenapodobitelná chuť restovaného, dušeného i zapékaného lilku patří nejen k jihoevropské kuchyni.

Ratatouille a musaka jsou klasikou slunné jihoevropské a rafinované francouzské kuchyně. I když jsou z velké části tvořeny zeleninou, ani odpůrci zdravé stravy si nad voňavým talířem této dobroty nestěžují. Originální kuchařské variace na téma lilek se však vymýšlejí i u nás, o čemž svědčí recept Pavla Drbala – vítěze českobudějovické kulinářské soutěže televizního Receptáře, právě na pokrm z lilků. Svůj úspěšný pokrm nazval lilkáče.

Ratatouille

Potřebujeme

  • 1 větší lilek
  • 1 menší cuketu
  • 4 rajčata
  • po 1 kusu menší zelené, žluté a červené papriky
  • 1 řapík celeru
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 100 ml masového vývaru
  • oregano, rozmarýn, petrželku, bazalku
  • sůl a pepř

Ratatouille 
Jak na to

  1. Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme na kousky nakrájený celer, bobkový list, tymián, rozmarýn a oregano.
  3. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme a podusíme další 3 minuty.
  4. Přidáme na kostky nakrájený lilek, plátky cukety, nahrubo nakrájená rajčata a papriky, podlijeme vývarem a podusíme.
  5. Asi za 30–45 minut sejmeme pokličku, odpaříme tekutinu a posypeme sekanou bazalkou a petrželkou.

Musaka

Potřebujeme

  • 2 lilky
  • 750 g mletého masa, nejlépe hovězího či míchaného
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • svazek petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g sterilovaných rajčat
  • 4 lžíce parmezánu
  • 450 g brambor
  • 2 vejce
  • 1 cibuli
  • 1 bílý jogurt nebo kysanou smetanu
  • 600 ml mléka
  • Strouhanku
  • hladkou mouku
  • máslo a olej
  • pepř a sůl

Musaka 
Jak na to

  1. Lilky očistíme, nakrájíme je podélně na plátky, osolíme a dáme na 30 minut odležet.
  2. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na dvou lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je.
  3. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak, vše osolíme, opepříme a dusíme asi 15 minut.
  4. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a krátce je předvaříme v osolené vodě.
  5. Lilky osušíme a opečeme na oleji.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Mezitím si připravíme omáčku: Z mouky a másla upražíme jíšku, přilijeme mléko a provaříme.
  8. Omáčku dáme vychladnout a pak do ní vmícháme jogurt, vejce a sýr, osolíme ji a opepříme.
  9. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem.
  10. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut a pak ji ihned podáváme.

Lilkáče

Potřebujeme

  • středně velký lilek
  • 2 větší cibule
  • 4–5 stroužků česneku
  • rajský protlak
  • olivový olej
  • domromysl, oregano, bazalku
  • sůl a pepř
  • čili omáčku

Lilkáče 
Jak na to

  1. Lilek nakrájíme na plátky, trochu ho posolíme a necháme asi 20 minut takzvaně vypotit.
  2. Pak plátky osušíme mezi ubrousky a osušené plátky osmažíme na olivovém oleji.
  3. Pak na pánvi na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibulku a rozmačkaný česnek, přidáme na kousky natrhaný lilek, dobromysl, oregano, bazalku, nakonec pak rajský protlak, pepř, případně čili omáčku.

Výbornou přílohou jsou těstoviny.

Autor Hana Kováříková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Pojmy a dojmy

(Ital), 9. 1. 2012, 16:17

Víte jaký je rozdíl mezi Oreganem a Dobromyslí??......správně žádný. další recept který nemá nic společného se slovem dobrý.
..nebylo by lepší místo protlaku použít sterilovaná rajčata a pro ty kdo mají rádi ostřejší chilli papričku hned do základu...vaření je o surovinách ne o nahrazování

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS