Paštika z cuket, cuketa se švestkami, cuketoví slanečci
11. 9. 2012

Paštika z cuket, cuketa se švestkami, cuketoví slanečci

Cuketový recept někdy stačí změnit kořením, jindy přijde vhodný čas na novinku v jídelníčku: Schůzku s cuketou si na talíři mohou dát i švestky! A  cuketokarotková paštika, ta vypadá jako dort.

Paštika z cuket a karotky

Potřebujeme 

  • 750 g cuket
  • 500 g karotky
  • 6 vajec
  • 200 ml smetany
  • sůl a mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • kari

Jak na to 

Cuketu a karotku nakrájíme asi na centimetrové nudličky a nad párou je necháme změknout.

V mixéru asi půl minuty mixujeme cukety se třemi vejci, přilijeme 100 ml smetany, osolíme, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a kari a vymícháme hladkou hmotu, kterou odložíme do mísy.

V čistém mixéru umixujeme karotku stejně jako cuketu a hladkou hmotu odložíme do druhé mísy.

Větší paštikovou formu vymastíme, vyložíme pergamenem, na dno rozetřeme 150mm vrstvu karotkové hmoty, na ni navrstvíme cuketovou a toto opakujeme do vyčerpání obou hmot.

paštika z cuket a karotky

Povrch zakryjeme pergamenem, formu dáme do velkého pekáče, který do poloviny naplníme vlažnou vodou a pečeme v troubě při 200 °C asi dvě hodiny.

Paštika je hotová, když ztuhne a ve středu je pevná. Vychladlou paštiku vyklopíme z formy, odstraníme pergamen, naaranžujeme na mísu a zdobíme barevně kontrastní zeleninou.

Olga Štěpničková, Praha

Andělská cuketa se švestkami a nivou

Potřebujeme

  • 1 kg zralých švestek
  • 2 menší cukety
  • 200 g nivy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Jak na to

Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a za občasného míchání dusíme v kastrolu. Jakmile začnou karamelizovat, odstavíme je z plotny.

Oloupané cukety nakrájíme na kolečka, osolíme a v pánvi je po obou stranách osmahneme na rozpáleném oleji. Poté je posypeme nastrouhanou nivou.

Jakmile se sýr na povrchu rozteče, dáme cukety na talíře a polijeme je vydušenými švestkami.

Podáváme samotné nebo s houskovým knedlíkem.

cuketa

Cuketoví slanečci

Potřebujeme

  • 1 kg cuket
  • 1 kg cibule
  • 1 lžíci soli

na nálev

  • 200 ml octa
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy

Jak na to

Cuketu nakrájíme na dlouhé tenčí plátky, cibuli na půlměsíčky. Plátky cukety poklademe cibulí a stočíme je do závitků. Vložíme je do mísy, osolíme, necháme tři hodiny marinovat a poté slijeme vodu.

Z uvedených ingrediencí připravíme nálev, kterým zalijeme cuketové závitky ve sklenici a necháme je pět dní uležet v chladničce.

Irena Zelenková, Rakovník

Pro Receptář.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS