Dušená rýže s fazolemi

Potřebujeme

  • 250 g rýže
  • 1 lžíci oleje
  • masový vývar
  • sůl
  • 250 g bílých fazolí
  • 50 g uzené slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku petrželky nasekané nadrobno
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • mletý pepř
  • 50 g strouhaného uzeného sýra

Jak na to

Rýži opražíme v rozehřátém oleji, zalijeme ji osoleným masovým vývarem a podusíme ji doměkka.

Den předem namočené fazole uvaříme doměkka.

Slaninu nakrájenou na kostičky rozpečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sekanou petrželku, rajský protlak, podlijeme troškou masového vývaru a vše povaříme.

Do směsi nakonec vmícháme vařené fazole a rýži, vše opepříme, promícháme a podáváme posypané strouhaným sýrem.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Rýže v ananasu se žampiony

Potřebujeme

  • 300 g uvařené rýže
  • 1 větší ananas
  • olej
  • 1 malou cibuli
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • mletý koriandr
  • kmín
  • 150 g žampionů
  • sůl
  • sójovou omáčku
  • 1 lžíci kešu oříšků

Jak na to

Ananas podélně rozpůlíme, vykrojíme dužninu a nakrájíme ji na kostky.

Na rozpáleném oleji zprudka osmahneme nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, na lupínky nakrájený česnek, okořeníme koriandrem a kmínem a přidáme podušené žampiony.

Směs chvíli podusíme, přidáme kostky ananasu, rýži a promícháme. Osolíme, zakápneme sójovou omáčkou a podle chuti a možností vmícháme lžíci kešu oříšků. Prohřejeme.

Připravenou rýžovou směsí naplníme vykrájené půlky ananasu.

Olga Štěpničková, Praha

Rýže se zeleninou: špenátem, pórkem nebo květákem

V receptu nejsou uváděny dávky, základem pro kombinaci by mělo být množství rýže.

Rýži osmahneme na olejem vymaštěné pánvi.

Na další pánvi (též vymaštěné) usmažíme rozšlehaná vejce a přidáme je do rýže, směs osolíme a okořeníme mletým zázvorem.

Přidáme libovolnou, předem krátce povařenou zeleninu (nasekané listy špenátu, kolečka pórku, růžičky květáku) a nakonec dozdobíme zelenou petrželkou či pažitkou.

Olga Štěpničková, Praha

Rýžový salát s červenou čočkou

Potřebujeme

  • 100 g rýže
  • 100 g červené čočky
  • 1 lžíci sekané zelené petrželky a pažitky
  • 100 g majonézy nebo jogurtu
  • sůl

Jak na to

Rýži a čočku propláchneme, zalijeme dostatečně vodou a na mírném ohni uvaříme doměkka (asi 15 minut). Přidáme petrželku a pažitku, majonézu nebo jogurt a osolíme.

Olga Štěpničková, Praha

Rýže jako příloha, 4 variace

Základem je 250 g bílé (nejlépe dlouhozrnné) rýže

Mrkvová rýže

500 ml mrkvové šťávy svaříme s půl lžičkou kari koření, rýži propereme a krátce povaříme se šťávou, pod pokličkou ji necháme na sporáku asi 25 minut nabobtnat. Ještě teplou rýží naplníme formičky na bábovičky (můžeme použít i pudingové formičky, nebo obyčejné šálky). Rýžové bábovičky necháme chvíli ztuhnout a vyklopíme je na talíře.

Rajčatová rýže

500 ml rajčatové šťávy zastříkneme tabaskem a svaříme ji, přidáme propláchnutou rýži, krátce ji povaříme a necháme ji pod poklicí 25 minut dotáhnout. Teplou rýži napěchujeme do vymaštěných formiček a vyklopíme ji na talíře.

Rýže s červenou řepou

500 ml šťávy z červené řepy svaříme, do vroucí šťávy přidáme propláchnutou rýži, vypneme plamen a rýži necháme na sporáku 25 minut nabobtnat.

Šafránová rýže

500 ml zeleninového vývaru z kostky svaříme se špetkou šafránu, přidáme propláchnutou rýži, necháme ji přejít varem, vypneme a necháme 25 minut dojít na sporáku. Rýží naplníme formičky a vyklopíme ji na talíře.

Olga Štěpničková, Praha

Meruňkový rýžový nákyp

Potřebujeme

  • 250 g rýže
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 5 vajec
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • moučkový cukr
  • 500 g kompotovaných meruněk
  • 500 ml mléka
  • 1 meruňku a lístky meduňky na ozdobu

Jak na to

Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka a propláchneme ji studenou vodou.

Ze tří vajec oddělíme žloutky a spolu s tvarohem, 80 g moučkového cukru a vanilkového cukru je vyšleháme do hladkého krému.

Dno formy vymazané máslem pokryjeme polovinou uvařené rýže, na ni rozetřeme krém, poklademe jej půlkami meruněk a navrch dáme zbytek rýže.

Nákyp pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Poté nákyp pokryjeme tuhým sněhem z bílků a dopečeme jej asi 8—10 minut, až sněhová čepice zezlátne.

Hotový nákyp posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme plátky meruňky a meduňkovými lístky.

Luboš Dupač, Nesvačily

Rýžový nápoj s ovocem a čokoládou

Potřebujeme

  • 2 šálky uvařené rýže
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku smetany
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 300 g směsi libovolného ovoce
  • čerstvou šťávu z 1 menšího citronu
  • cukr
  • čokoládu podle chuti

Jak na to

Rýži, mléko, smetanu, vanilínový cukr, směs ovoce a citronovou šťávu umixujeme. Podle chuti osladíme, nalijeme do vysokých skleněných pohárů a posypeme hoblinkami čokolády.

Olga Štěpničková, Praha

Slané rýžové tyčinky

Kdykoliv se nám povede rýži rozvařit, netřeba ji vyhazovat, ale můžeme ji zpracovat podle tohoto receptu:

Potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g tuku
  • 50 g rozvařené rýže
  • sůl, kmín a případně bylinky podle chuti
  • vejce na potření

Jak na to

Na válu zpracujeme mouku, nastrouhaný tuk, rýži, sůl, kmín nebo bylinky. Vzniklé těsto vyválíme na tenčí plát a rádýlkem nakrájíme tyčinky, které potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova na pekáči vyloženém pečicím papírem.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Foto Jiří Poláček