Šalvěj, zdravé hořké koření: dodá vůni masu, paštice i zelenině
29. 6. 2017

Šalvěj, zdravé hořké koření: dodá vůni masu, paštice i zelenině

Šalvěj je nejen velmi účinnou léčivou rostlinou, která dezinfikuje ústa, krk a dýchací cesty. Můžete ji využít i jako koření. A stačí jen troška, její chuť i vůně je velmi intenzivní.

Hořká vůně šalvěje s nádechem kafru se velmi hodí k tučným rybám a jakémukoli tučnějšímu masu. Podporuje trávení i vylučování žluči, což je právě u těžších pokrmů velmi prospěšné. Lze ji přidat i do dušených zeleninových směsí, nejlépe s rajčaty. Hodí se do fazolové polévky, čerstvá a jemně nasekaná je výborná i v bylinkovém másle. Zcela jedinečnou chuť dá domácím paštikám. A ty můžete připravit nejen z masa, ale také z ořechů.

Šalvěj se hodí k masu i ořechům

Ořechová paštika se šalvějí

  1. V troubě na pekáči opražíme 200g lískových nebo vlašských ořechů.
  2. Upražené ořechy podrtíme, část najemno, část ponecháme na větší kousky.
  3. 250 g žervé nebo lučiny smísíme se dvěma stroužky utřeného česneku, špetkou soli a pepře, dvěma lžícemi olivového oleje a vrchovatou lžíci čerstvých nasekaných listů šalvěje.
  4. Do směsi nasypeme ořechy a promícháme. V případě potřeby naředím mlékem.
  5. Paštiku můžeme uchovávat ve sklenici, nebo naplnit do olejem potřených formiček, ze kterých ji posléze vyklopíme na talířky.

 

ořechová paštika

Paštika je výtečnou svačinkou samotná, nebo na opečeném chlebu. Hodí se k ní i první rybíz, maliny nebo brusinky.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS