Hořká vůně šalvěje s nádechem kafru se velmi hodí k tučným rybám a jakémukoli tučnějšímu masu. Podporuje trávení i vylučování žluči, což je právě u těžších pokrmů velmi prospěšné. Lze ji přidat i do dušených zeleninových směsí, nejlépe s rajčaty. Hodí se do fazolové polévky, čerstvá a jemně nasekaná je výborná i v bylinkovém másle. Zcela jedinečnou chuť dá domácím paštikám. A ty můžete připravit nejen z masa, ale také z ořechů.
Ořechová paštika se šalvějí
- V troubě na pekáči opražíme 200g lískových nebo vlašských ořechů.
- Upražené ořechy podrtíme, část najemno, část ponecháme na větší kousky.
- 250 g žervé nebo lučiny smísíme se dvěma stroužky utřeného česneku, špetkou soli a pepře, dvěma lžícemi olivového oleje a vrchovatou lžíci čerstvých nasekaných listů šalvěje.
- Do směsi nasypeme ořechy a promícháme. V případě potřeby naředím mlékem.
- Paštiku můžeme uchovávat ve sklenici, nebo naplnit do olejem potřených formiček, ze kterých ji posléze vyklopíme na talířky.
Paštika je výtečnou svačinkou samotná, nebo na opečeném chlebu. Hodí se k ní i první rybíz, maliny nebo brusinky.