Fenykl nazývaný sladký, zeleninový, řapíkatý, hlíznatý nebo také florentinský (Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. Dulce), se u nás teprve zabydluje. Francouzská a italská kuchyně se bez něj však neobejde. Zdužnatělé báze listů, které tvoří bílou bulvu těsně nad zemí, jsou zeleninou labužníků. Křehké bulvy fenyklu se přidávají do zeleninových salátů, zapékají, dusí i grilují. Jedlé a voňavé jsou i natě.

Sladký fenykl v kuchyni

Svrchní listy, do kterých je bulva zabalena, bývají tužší. Podobně jako fenyklové řapíky se hodí do polévky, které dodají chuť i vůni. Bílá bulva uvnitř je křehká a chutná i zasyrova, stejně tak i jemné zelené lístečky fenyklu.

  • Lékořicová vůně a chuť syrového fenyklu je výrazná, po tepelné úpravě je aroma jemnější a chuť sladší.
  • Bulvičky můžete rozpůlit nebo rozebrat na lístky a dusit či zapékat, jsou výtečné s dalšími druhy zeleniny i s masem. Poslouží i jako výtečná dietní příloha, hodí se především k rybám.
  • Pohoštění, které výtečně chutná a také dobře vypadá, připravíme z jednotlivých lístků, které naplníme jako mističky sýrem, kysanou smetanou nebo mletým masem a zapečeme.
  • Před pečením lze fenykl krátce povařit v páře či blanšírovat, díky čemuž ještě více zesládne a zjemní.
  • Do salátů se fenykl používá tence nakrájený, plátky můžeme pro zjemnění chuti a zachování barvy předem namočit do citronové šťávy.

Fenykl s rokfórovou omáčkou podle Lesley Bremnessové

Potřebujeme

  • 4 bulvy fenyklu
  • 75 g strouhaného rokfóru
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 275 ml mléka
  • Polévkovou lžíci bílého jogurtu
  • Lžíci nasekaných fenyklových listů na ozdobu
  • Pepř

Postup

  1. Fenyklové bulvy podélně rozkrojíme a vaříme čtvrt hodiny na mírném ohni, aby změkly. Poté je z vody vyjmeme a držíme v teple, vývar však nevyléváme.
  2. Na vyšší pánvi rozpustíme máslo, za stálého míchání vsypeme mouku a do hotové jíšky postupně přiléváme mléko a 150 ml vývaru, až vznikne hladká omáčka.
  3. Přidáme strouhaný sýr, jogurt, dle chuti opepříme a ještě několik minut mícháme a prohříváme, avšak nevaříme.

Fenykl podáváme přelitý omáčkou a ozdobený sekanými listy.