Syrové zelí v salátu a zelí kvašené jsou sice variantou, která uchová nejvíce vitamínů, ale to neznamená, že bychom zelí nemohli využít i jinak. Zelenina by měla tvořit co největší část jídelníčku, a zvláště v chladném období roku nám bude chutnat spíše dušená, vařená a pečená. I ta má na tělo a zdraví blahodárný vliv.

Jak vařit zelí?

Zelí může být po této úpravě tak akorát měkké a chutné, ale také může chutnat jako starý papír. Důležité je vařit ho, tedy spíše dusit, v c nejmenším množství vody, aby byla těsně ponořeno. Vodu lehce osolíme a můžeme přidat lžíci oleje nebo másla. A stačí pár minut. Takto připravené zelí je zákaldem pro další úpravy, ale jako jednoduchou přílohu ho můžeme využít ihned.

Zapečené zelí na víně

Tato svátečnější varianta dušeného zelí se hodí nejen jako příloha:

  • Nakrouhané červené zelí vložíme do pekáče, přimícháme přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a pár minut restujeme na trošce oleje.
  • Přilijeme červené víno tak, aby bylo zelí ponořené.
  • Přidáme nastrouhané jablko, podle chuti osolíme, opepříme a dosladíme tmavým cukrem nebo medem. Okořenit můžeme i špetkou tymiánu, rozmarýnu nebo saturejky.

Pečeme v troubě při střední teplotě (ne naplno, aby se nepřipalovala) nejméně 2 hodiny.