Zeleninový guláš

Potřebujeme

  • 500 g cibule
  • 1 kg lilku
  • 800 g tykve
  • 500 g rajčat
  • 500 g paprik
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrneček olivového oleje
  • petržel, šalvěj, tymián, majoránku, mletý pepř a sůl

Jak na to

Tykev a lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, osolíme a namočíme do vody. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky, česnek nakrájíme na plátky. Papriky omyjeme, odstraníme semena a nakrájíme na proužky. Cibuli osmahneme na polovině oleje, ale nenecháme ji zhnědnout. Na cibuli podusíme papriky, lilek a tykve. Rozehřejeme zbytek oleje, vložíme do něj všechnu zeleninu (cibuli, tykve, lilek, papriky, rajčata). Do zeleniny vmícháme česnek a koření. Asi hodinu dusíme na mírném ohni. Občas promícháme, aby se zelenina nepřipálila. Podáváme jako přílohu k masu nebo s vařenými brambory.

Blanka Snášelová, Prosenice

Polévka z brokolice

Potřebujeme

  • 30 dkg brokolice
  • vývar nebo 1 kostku bujonu
  • 1/4 l smetany
  • 1 lžíci hladké mouky
  • nasekanou petrželku
  • strouhaný sýr

Jak na to

V litru vývaru nebo vody s kostkou bujonu vaříme nakrájenou brokolici, až změkne.

Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku a přilijeme ji k brokolici. Chvíli povaříme a porce polévky na talíři ještě ozdobíme sekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Zapékaná brokolice se sýrem

Potřebujeme

  • 1 hlavičku brokolice
  • 4 vejce
  • 2 dl mléka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl a koření podle chuti
  • muškátový oříšek
  • 200 g strouhaného sýra

Jak na to

Vejce rozmícháme se solí, muškátovým oříškem, kořením, polohrubou moukou a strouhaným sýrem. Brokolici rozebereme na kousky, vložíme do vymaštěné a moukou vysypané zapékací mísy. Zalijeme připravenými vejci a dáme pomalu péci do trouby.

V polovině pečení posypeme sýrem a dopečeme. Pečeme asi 45 minut. Podáváme obložené rajčaty a se zeleninovým salátem.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Pečený květák s palačinkovým těstem

Potřebujeme

  • 1 květák
  • 150 g šunkového salámu
  • 2 vejce
  • 2 dl mléka
  • 120 g hladké mouky
  • sůl
  • 20 g másla

Jak na to

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Žloutky našleháme s mlékem, přidáme mouku, sůl a sníh z bílků.

Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem, na ně rozložíme nakrájený květák, posypeme ho nakrájeným salámem a zalijeme těstem.

Pečeme 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami sypanými pažitkou.

Blanka Snášelová, Prosenice

Květákové lívance

Potřebujeme

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce mléka
  • 2 až 3 syrové brambory
  • tvrdý sýr
  • sůl a pepř

Jak na to

Do mísy nakrájíme nadrobno předvařený květák, přidáme olej, žloutky, mléko, sůl, koření a najemno nastrouhané brambory.

Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do hmoty.

Lžící tvoříme malé lívanečky, v rozpáleném oleji je smažíme dozlatova a ještě horké sypeme strouhaným sýrem.

Markéta Hervertová, Sázava

Plněné kedlubny

Potřebujeme

  • 4 kedlubny
  • sůl
  • 1 vejce
  • 10 dkg strouhaného sýra
  • 5 dkg šunkového salámu
  • 2 lžíce kečupu
  • mandle

Jak na to

Kedlubny oloupeme, omyjeme a povaříme ve slané vodě. Uvařené kedlubny vydlabeme. Vydlabanou hmotu nasekáme, přidáme k ní nastrouhaný sýr a salám, dále vejce a kečup. Vše dobře promícháme.

Směsí naplníme kedlubny. Vložíme je do zapékací misky, posypeme mandlemi a asi 20 až 30 minut zapékáme. Podáváme s brambory a salátem.

Milena Novotná, Olešnice

Pórek v křupavém těstíčku

Potřebujeme

  • 4 pórky bez zelené části
  • 3 lžičky soli
  • asi 10 dkg hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/8 l piva
  • špetku muškátu

Jak na to

Osolenou vodu přivedeme k prudkému varu, vložíme do ní pórek a vaříme asi dvě minuty. Pórek vyndáme, přelijeme studenou vodou, necháme okapat a pak ho nakrájíme na pěticentimetrové kousky.

Rozkvedláme vejce, přidáme mouku, půl lžičky soli, vlahé máslo a pivo, našleháme a těstíčko necháme půl hodiny odpočinout.

Poté do něj namáčíme pórek a smažíme na rozpáleném oleji, až se vytvoří zlatohnědá krusta.

Monika Králíčková, Liteň

Bylinkové rizoto s křepelčími vejci a cuketou

Pro 2 osoby potřebujeme

  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • 1 cuketu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 150 g rýže
  • 150 ml bílého vína
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl a pepř
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce pažitky
  • 3 lžíce kerblíku
  • 2 vařená křepelčí vejce

Jak na to

Nasekáme cibuli a česnek, cuketu nakrájíme nejprve podélně a potom na plátky.

V hrnci rozehřejeme olej a podusíme cibuli, česnek a cuketu. Přidáme rýži a vše osmahneme po dobu asi tří minut.

Přimícháme vývar a víno ve třech dávkách. Přidáme tymián, sůl a pepř. Za občasného míchání dusíme 20 až 25 minut. Nakonec přidáme citronovou šťávu, parmazán, pažitku a dvě lžíce kerblíku.

Rizoto zdobíme zbývajícím kerblíkem a půlenými vajíčky.

Eliška Křížovská, Svitavy

Pampeliškový salát

Potřebujeme

  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 2 rajčata
  • 4 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci hořčice
  • sůl a pepř
  • 75 g bílé veky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci másla
  • 200 g pampeliškových lístků

Jak na to

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nasekáme najemno, rajčata rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky.

Vinný ocet smícháme s olejem a hořčicí, dochutíme solí a pepřem. Vmícháme vejce, rajčata a cibuli.

Veku nakrájíme na větší kostky. Česnek prolisujeme a podusíme na másle. Přidáme k němu veku a opečeme ji ze všech stran.

Pampeliškové listy nakrájíme na kousky a upravíme na talíři. Přelijeme vaječno-zeleninovou zálivkou a podáváme s opečenou vekou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Rizolety plněné zeleninou a obalené v corn-flakes

Připravíme si hustší palačinkové těsto a upečeme palačinky.

Na másle podusíme zeleninu(podle chuti), spolu s nakrájenými žampiony. Ochutíme, třeba vegetou.

Do náplně je možné přidat i pokrájenou šunku nebo tvrdý sýr.

Vychladlou směs nasekáme nadrobno a palačinky naplníme.

Stočíme do válečků, sepneme párátkem a obalíme ve směsi z mouky, vajec a rozválených lupínků corn-flakes. Smažíme v oleji.

Před podáváním je dobré přelít rizoletky zakysanou smetanou, do které přidáme trošku soli, česnek, případně pokrájené zelené bylinky(petržel, pažitku, bazalku).

Monika Králíčková, Liteň