Dozrávají podzimní a zimní odrůdy jablek: sklízení a skladování
10. 9. 2010

Dozrávají podzimní a zimní odrůdy jablek: sklízení a skladování

Jabloně obsypané zrajícími plody jsou symbolem podzimní hojnosti, jejich plody pak prvotřídním domácím zdrojem vitamínů a dalších cenných látek ve vskutku lahodné podobě. Kdy které odrůdy jablek sklízet a jak jablka skladovat, aby vydržela zdravá, sladká a šťavnatá až do Vánoc či ještě déle?

V polovině září dozrávají podzimní a raně zimní odrůdy jablek. Vyloženě zimní odrůdy se naopak sklízejí až počátkem října.
Sklizňové zralosti již od poloviny září dosahují například odrůdy Spartan, Šampion, Melodie, Selena. Pokud chcete jablka skladovat, je třeba v polovině září zkoušet zralost každým dnem a ideální dobu pro sklizeň. Výše jmenované odrůdy mají sklon k předčasnému opadávání plodů, a potlučená jablka skladovat nelze (ze spadaných jablek však můžete připravit výborný mošt, dezerty, kompoty, nebo je usušit jako křížaly.) Když jablka začnou opadávat ve větším množství, je třeba strom urychleně očesat, případně sklízet ve dvou fázích.

jablka

Jak poznat počátek zralosti?

  • Zralé jablko se při pootočení, případně mírném škubnutí, i se stopkou snadno oddělí od větve.
  • Semena se začínají vybarvovat dohněda.
  • Ideálním časem pro sklizeň je ráno či večer, samozřejmě nesmí být deštivo.

Ve sklepě jablka vydrží až do jara…

i

Uskladňovat by se neměla jablka nahnilá, potlučená, ani ta, která již nemají stopku.

…pokud jim zde vytvoříme optimální podmínky. Jablka vydrží kvalitní a šťavnatá při teplotách mezi 2-8°C a relativní vlhkosti vzduchu 80-90%. Teploty by nikdy neměly klesnout pod nulu, izolace proti mrazu však zároveň nesmí bránit větrání, zatuchlý vzduch je ideální pro množení plísní. Vzduch by se měl ve sklepě vyměňovat pomalu, ale stále.
Místo sklepa samozřejmě dobře poslouží i jakékoli alternativní prostory, kde lze vytvořit podobné podmínky. Pokud je v nich příliš nízká vlhkost vzduchu, vyplatí se ji zvýšit pomocí nádob s vodou, zvlhčovačů vzduchu, případně kropením podlahy. Na samotné skladované ovoce však voda přijít nesmí. Vysoká vlhkost vzduchu působí příznivě proti ztrátě vody z jablek a tudíž jejich vysychání. Nelze ji ale, podobně jako teplotu, udržovat na úkor přívodu čerstvého vzduchu. Vlhkost nejsnáze změříte vlhkoměrem.

 

Dezinfekce skalicí a sírou

  • Sklep včetně všech škvír a zákoutí důkladně vydezinfikuje vysíření – na 1m3 je třeba přibližně 10 g sirného knotu.
  • Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice.
  • Slabým roztokem modr skalice můžete také vyčistit dřevěné i plastové lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).


Jablka, na kterých vám obzvlášť záleží, můžete po vzoru pečlivých babiček zabalit každé zvlášť do hedvábného papíru. Plody je třeba pravidelně kontrolovat a ty, jež napadla plíseň, včas odstraňovat.


Jablka ve studni a na balkóně

  • Zajímavou alternativou je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně se spustí do patřičné hloubky, kde je teplota i vlhkost ideální a navíc téměř neměnná.
  • Nouzovým řešením je uskladňování plodů v polystyrenem zateplených bednách na balkóně. Jablka předem každé zvlášť zabalte do měkkého papíru, případně je probalte „bublinkovou“ fólií.

Pro Receptář Jana Bucharová.

Klíčová slova

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
RSS | Pro inzerenty | Ochrana osobních údajů | Podmínky použití | Mapa stránek | Průvodce webem | Vyber.cz | facebook | twitter | blog | Odkazy
Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS