Pokojové rostliny, a orchideje zvlášť, nás těší svými květy celoročně. Pro zlepšení jejich celkové kondice jsme se naučili využívat mnohé suroviny, které najdeme takřka v každé domácnosti. Jednou z těchto surovin jsou bramborové slupky. Využít můžeme ale i citronovou šťávu či vodní roztok s pivem. Skvěle funguje i česnekový roztok. Tyto suroviny přidané do zálivkové vody dodají orchidejím dostatek minerálů a vitamínů, takže rostliny budou bujně růst a nádherně kvést.

Bramborové slupky jako základ pro hnojivo

Vždy, když budete připravovat pokrm z brambor, vzpomeňte si, že můžete využít bramborové slupky. Pro výrobu hnojiva na orchideje vám postačí slupky z pěti středně velkých brambor a 1 litr vody. Slupky nakrájejte na menší kousky a vložte do kastrolu s vodou. Jakmile voda začne vařit, postačí několik minut k provaření slupek. Slupky nechejte ještě ve vřelé vodě stát, až poté z nich slijte vodu přes cedník do nádoby. Vodu ze slupek nechejte vychladnout a pak ji můžete použít jako hnojivo na orchideje.

Slupky stačí máčet, není nutné vařit

Stejnou službu udělají také bramborové slupky, které se budou ve vodě pouze máčet. Je třeba ponechat je ve vodě alespoň po dobu 24–36 hodin při pokojové teplotě. Poté opět scedíme a vodu můžeme ihned využít ke hnojení. Stejně spolehlivě funguje i nálev z kopřiv. Kopřivy nechejte máčet ve vodě po stejnou dobu a rovněž při pokojové teplotě. Ideální je k máčení využít dešťovou vodu.

Jak hnojivo dávkovat

Přihnojování orchidejí, ale i dalších pokojových rostlin, lze provádět jednou za dva týdny. Uvaříte-li hnojiva ze slupek víc, můžete si zbylou hnojivovou vodu uschovat v lednici po dobu dvou týdnů. Ke každé rostlině nalejte jen trochu slupkového vývaru, což naprosto postačí.

Další domácí suroviny k výrobě hnojiv

Jako hnojivo na pokojové rostliny lze využít také vodu, v níž jsme předem vymáčeli banánové slupky nebo skořápky od vajec, rozvařili kvasnice, případně přidali česnek nebo vodu s citronovou šťávou či roztok vody s pivem.