Často máme k dispozici velké množství materiálu, který můžeme jednoduše recyklovat a vytvořit z něj opět něco užitečného. A stejně tak je tomu i v případě pěstebních nádob a konstrukcí, v nichž se dají s úspěchem pěstovat jahody. Díky těmto vychytávkám budeme mít navíc záruku, že sesbírané plody budou čisté a bez bahna. Stačí se rozhlédnout pořádně kolem sebe a zcela jistě někde objevíme několik prken, z nichž snadno vytvoříme pyramidu pro jahodníky, nebo najdeme dávno odloženou paletu, z níž vytvoříme vertikální záhon.

Výhody pyramidálního pěstování jahod

Kromě toho, že z pyramid můžeme sklízet jahody v čistém stavu, ušetříme díky tomuto způsobu pěstování na zahradě nemálo místa. Lze také navíc omezit i zálivku. Do pyramid se zapichují proděravěné plastové trubky, skrze něž se dostane zálivková voda přesně tam, kde ji chceme mít. Jahodníkům nestéká voda po listech, ani neulpívá na dozrávajících plodech, což je z hlediska eliminace výskytu plísní velmi důležité. Chceme-li zvýšit trvanlivost základového materiálu pro tvorbu pyramidy, zvolíme dřevoplastová prkna nebo betonové desky. Často se využívá recyklovaný plast (např. Traplast). Pyramidy pro pěstování jahod se dají zakoupit také ve formě stavebnice, buďto ze dřeva, nebo z odolného plastu.

Tradiční rozměry jahodníkových pyramid

S čím delší spodní deskou začnete s výstavbou pyramidy, tím více pater si pak můžete u pyramidy dovolit. Vždy bychom měli vzít v úvahu, aby bylo možné o jahody dobře pečovat. Obvykle mívají pyramidy 5 pater, při užší základně je možné mít až 7 pater. Dřevěné fošny použité na konstrukci pyramidy odolají nepříznivým vlivům tím déle, čím tlustší budou. Vsaďte raději na větší šíři desek. Ideální rozměry by se měly pohybovat od 20 do 40 cm. Výška rámu nebo také stupně by neměla být menší než 15 cm. Šířku stupně doporučujeme v rozmezí 15-20 cm. Při tvorbě stupňovitých záhonů dbejte na to, aby vysazované jahodníky měly mezi sebou dostatek místa. Bude se hodit při uchycování odnoží, které jahodníky tvoří v hojné míře. Vysazujte jednotlivé trsy od sebe alespoň na vzdálenost 25 cm mezi rostlinami.

Kam pyramidy umisťovat a na co dát pozor

Pro zajištění co nejrozsáhlejšího oslunění pyramid je ideální místo na plném slunci a severojižní orientace. Každý roh pyramidy by měl směřovat na jednu ze světových stran. Vzhledem k malému množství zeminy v nádobách na pěstování jahod provádíme vždy po 14 dnech přihnojování hnojivy určenými pro jahody. Nejen u pyramidálního pěstování jahod, ale i při výsadbě jahod do petrželáků a závěsných nádob je nutné sledovat potřebu zálivky. V parných dnech nevelké množství zeminy rychle přeschne. Za velmi horkého počasí anebo při vysušujících větrech je třeba zálivku opakovat 2x denně. Při chladnějším počasí naopak dávat pozor na přemokření.

Dřevěná pyramida

Úsporný způsob jako pěstovat na malé ploše velké množství jahod nám nabízí nejrůznější pyramidové konstrukce. Ideální je vytvořit kostru pyramidy z dřevěných fošen, do nichž stačí ve správném místě vyřezat zářezy pro vzájemné zakomponování jednotlivých dílců pyramidy. Zakupte zeminu bohatou na potřebné živiny a nezapomeňte ani na černou netkanou textílii, která zajistí přísun tepla rostlinám a zároveň ochrání dozrávající plody před znečištěním.

Pyramida ze zahradních tvarovek

Skvěle se v zahradách vyjímají také jahodníkové pyramidy vytvořené z dutých tvarovek nebo z palisád. Vypadají zajímavě, při sběru jahod se nemusíte ohýbat, ušetříte místo a také zálivkovou vodu. Vaše jahody nebudou plesnivět a půda dobře zadrží vodu, která se z takovéto pyramidy hned tak neodpaří. Betonové tvarovky jsou navíc materiál, který vydrží opravdu dlouho.

Další možnosti netradičního pěstování jahod

Jahody můžeme pěstovat ovšem i mnoha dalšími způsoby. Mezi atraktivní patří pěstování jahod v petrželácích. Mohou být z plastu, nebo keramické a jahodám se v nich daří velmi dobře. Stále větší oblibu si získávají i závěsné nádoby a koše určené pro pěstování jahod, ideální do skleníků, nebo na balkony a také pytle plněné speciálním substrátem, který vydrží zásobovat jahody po celé jejich vegetační období dostatkem veškerých potřebných živin. Úspory místa při pěstování jahod docílíme také u vyvýšených záhonů nebo při vertikálním pěstování jahod v paletách. K novým progresivním způsobům patří také speciální látkové pěstební kapsáře, které se dají zavěsit na balkoně, nebo na stěně zahradního domku. Pěstitelé – kutilové mají v oblibě pěstování v plastových rourách s vyvrtanými bočními otvory. Takové metody usnadňují zálivku, šetří vodu a odpadá u nich odplevelování. Jahody můžeme vidět občas i v okapových rourách usazených místo truhlíků na stěnách altánků nebo na plotech. Velké množství nasazených plodů na jahodnících se jednoduše převěsí přes okraj a úroda před sklizní tak zůstává čistá.

Přes zimu je třeba jahody vysazené v nezvyklých pěstebních nádobách chránit před promrznutím!

Další inspiraci na netradiční pěstování jahod nabízíme na naší nástěnce na Pinterestu: