Jed je chytrý způsob rostlin, jak se bránit proti sežrání. Někdy může ublížit i pouhý dotyk a způsobit rozličné vyrážky či alergie. Nebezpečné rostliny je nutné umístit z dosahu malých dětí, nebo se jejich pěstování raději vzdát zcela.

V případě domácích zvířat, která se volně pohybují po místnosti, záleží na jejich druhu. U psa a kočky okusování rostlin obvykle nehrozí (kočkám poskytněte raději trávu pěstovanou v nádobě, pak nechají ostatní na pokoji). Morče či králíček se ale na pokojovou zeleň vrhají často – stačí však nebezpečné rostliny umístit do patřičné výšky. V případě papoušků je však schovat nelze, leda do místnosti, kam pták nikdy vpouštěn není. Spoléhat na to, že zvíře jedovatou rostlinu rozpozná nelze – vždyť často pochází ze zcela jiného kontinentu…

Nebezpečné druhy pokojových rostlin

  • Nabídka pokojových rostlin je dnes velmi široká. Pokud nemůžete pěstovat jedovaté druhy, je třeba si u každé rostliny před koupí zjistit, zda nemůže být nebezpečná. Rostliny z čeledi amarylkovitých obsahují alkaloidy působící jako nervové jedy. Jsou soustředěny především v cibuli, nebezpečné jsou ale i ostatní části rostliny. Patří sem například krásně kvetoucí klívie (řemenatka), amarylis, krvokvět, takzvané sloní ucho (Haemanthus) či hvězdník (Hippeastrum).
  • Nepříliš často pěstovaná, ale velmi atraktivní, žlutě kvetoucí popínavá či keřovitá rostlina alamanda počistivá je rovněž jedovatá.
  • Pro své velice dekorativní, šípovité tmavozelené listy se světlou žilnatinou je stále častěji pěstovaná alokázie. Je však nejen jedovatá, ale může podráždit pokožku při pouhém dotyku. Patří do stejné čeledi jako dieffenbachie, monstera, potos, filodendron či anthurium známé bizardními květy. Všechny tyto rostliny obsahují toxické látky a také krystalky šťavelanu vápenatého. Po pozření dráždí sliznice a mohou vést k otokům vážným dýchacím obtížím.
  • Neškodný není ani půvabný brambořík. Obsahuje jedovatý saponin cyclamin, který způsobuje rozpad červených krvinek.
  • Jedovaté jsou i pokojové rostliny z čeledi pryšcovitých. Alkaloidy obsažené v mléku těchto pokojových rostlin jsou poměrně nebezpečnými nerovovými jedy. Patří sem například velmi dekorativní, všemi barvami hrající kroton, dále oblíbený pryšec zářivý zvaný Kristova či trnová koruna a také sváteční vánoční hvězda, euphorbia.
  • Mírně jedovatý i je hyacint, který zdobí nejen jarní zahrady, ale je i oblíbenou rychlenou cibulovinou pěstovanou v květináčích či speciálních vázách. Citlivým lidem může vadit i jeho sladká, omamná vůně – není vhodné jej umisťovat například do ložnice.
  • Sukulenty jsou většinou za nebezpečné považovány kvůli trnům. Ale například pohledné pachypodium, unikát z ostrova Madagaskar, obsahuje rovněž toxické látky.
  • Z přenosných rostlin je za nejjedovatější považován oleandr. Traduje se, že na otravu jedem zemřela řada Napoleonových vojáků poté, co si na prutech této krásné dřeviny opékali maso nad ohněm – a opravdu jde o prudce jedovatou rostlinu.