Zatímco okrasné dřeviny, jež nesou lákavé a půvabné, ale jedovaté plody, nelze pěstovat na zahradě, kde pobíhají malé děti (nebo je nezbytné je dobře ohradit), u dřevin s jedlými plody se nemusíte vůbec ničeho obávat. Přinášejí okrasu i užitek v jednom, což je ideální kombinace. Mnohé u nich jsou nejen jedlé, ale i léčivé. Proč nemít přírodní pohlednou lékárnu na vlastní zahradě?

Pro zdraví i pochutnání

Rakytník obecný (Hippophae rhamnoides) je díky svým zelenošedým listům a zářivě oranžovým plodům dokonalým okrasným keřem až stromkem. Pěstuje se však spíše pro užitkovou hodnotu plodů, které jsou napěchované vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami. Mnohé studie prokázaly jejich výjimečný vliv na zdraví a posilování imunity. Nenáročnému rakytníku se daří v lehčích, propustných půdách na slunném místě. Je dvoudomý - abychom se dočkali plodů, je třeba pěstovat keře samičí i samčí rostlinu.

Půvabný okrasný i užitkový stromek je mišpule obecná (Mespilus germania). Na podzim na nízké, deštníkovité korunce dozrávají pěkné, typicky tvarované malvičky. Plody mišpulí mají jednu zvláštnost: chutné jsou až po přemrznutí. Připomínají pak pikantní marmeládu, jsou měkké a voňavé.

I okrasné šípky jsou plné vitamínů

Sadové, keřové růže jsou krásné nejen v době květu, ale i na podzim, kdy se obsypou červenými šípky. Půvabná je i obyčejná planá růže, na zahradě se však lépe uplatní její atraktivnější sestry. Například z růžových květů růže Moyesovy (Rosa moyesii) se na podzim urodí záplava rudých šípků lahvovitého tvaru. Na zahradě by neměly chybět takzvané ovocné, dužnoplodé růže, které se pyšní velkými a chutnými šípky. Například oranžovočervené šípky odolné a nenáročné růže svraskalé (Rosa rugosa), jsou veliké, chutné a bohaté na vitamín C a další prospěšné látky. Mají stejné využití, jako šípky plané růže. Můžeme z nich uvařit dobrou marmeládu – při sběru i zpracování ocením jejich velikost. Posilující a lahodný šípkový čaj je z nich rovněž výtečný – stačí je usušit.

Znovuobjevené keře pro pestrou, plodnou zahradu

Červené plody hlohu (Crataegus) na pozadí tmavých listů přímo září. Jsou nejen krásné, ale i léčivé – uklidňují srdce a snižují krevní tlak. Příznivé účinky na zdraví mají plody (hložinky) hlohu obecného (C. oxycantha), i vápnomilného hlohu jednoblizného (C. monogyna) a dalších příbuzných druhů.

Krásné a zdravé plody plné vitamínů, podlouhlé, karmínově červené peckovičky, nabízí dřín (Cornus mas). Jeteplomilný a vyžaduje zásaditou půdu. Šarlatově se zbarvují i plody dřišťálu obecného (Berberis vulgaris). Jsou zdravé a bohaté na vitamín C. Pozor ale na to, že v době nezralosti jsou jedovaté.

Plody Hlošiny úzkolité (Eleagnus angustifolia), bělavé, soudečkovité peckovice, jsou sice rovněž dobrým zdrojem vitamínu C, ale mají, na rozdíl od předchozích plodů, nevýraznou chuť.

Tmavomodré malvičky temnoplodce – arónie (Aronia melanocarpa), chutnají ptákům i lidem. Arónie, černá jeřabina, má plody sice trochu natrpklé, ale v době zralosti sladké. Jsou zdravé i léčivé – snižují krevní tlak a pomáhají i při cukrovce.