Letní semenaření: Jak nejlépe sklízet osivo na zahrádce?
16. 8. 2017

Letní semenaření: Jak nejlépe sklízet osivo na zahrádce?

Semena květin i zeleniny můžete sbírat postupně i jednorázově, záleží na druhu rostliny i vašich možnostech. Jak poznat, zda je osivo skutečně zralé a především kvalitní? Jak semínka dosušit?

Aby bylo osivo kvalitní, sklízíme jen rostliny zdravé a dobře vyzrálé. Semena v nich musí být plně vyvinutá, suchá či schnoucí, vybarvující se nebo již plně vybarvená. Pro dobré vyzrávání semenných rostlin je ideální teplé, sušší počasí a za stejného počasí také sklízíme. V zásadě můžeme postupovat dvěma způsoby.

 Okolíky mrkve ostříháme, když se začnou svinovat

Postupný sběr

Při něm sklízíme vždy jen ty části semenných rostlin, které jsou zralé, sklízíme postupně, jak dozrávají, tedy několikrát. U hrachu, fazolí, bobu a dalších luskovin otrháváme jednotlivé suché lusky; u mrkve, petržele či pastináku ostřiháváme zahradními nůžkami zralé okolíky.

Ze salátu prsty vytrháváme části otevírající se bílým chmýřím. U zelí, kedlubnu, tuřínu a dalších brukvovitých odtrháváme větévky se zralými šešulemi, u měsíčku lékařského sbíráme ty květy, v nichž jsou již suchá semena. Semenné části sbíráme například do misky nebo do malého kbelíku a po sběru je vysypeme na bedničky vyložené papírem k doschnutí. Dosušujeme je nejlépe na půdě nebo na jiném suchém místě, kde proudí vzduch. Výhodou postupné sklizně je, že vždy volíme jen ty části, které jsou v optimální zralosti. Sbíráme také jen části rostlin, například lusky, pak máme méně hmoty a potřebujeme menší prostor k dosušení a následně se nám bude vše i snáze loupat a čistit. Nevýhodou je, že musíme sklízet opakovaně.

  Celé semenice tuřínu pokládáme na plachtu, abychom případně zachytili vypadlá semena

Jednorázová sklizeň

U ní vyčkáme na nejvhodnější čas a sežneme nebo vytrháme celé rostliny. Vedle zeleniny sklízíme také některé bylinky, například meduňku nebo šantu. Rostliny svážeme do snopků a zavěsíme je pod střechu, aby zvolna doschly. Výhodou jednorázové sklizně je úspora práce a času. Pokud semenaříme tam, kde pobýváme jen občas (třeba na chalupě), je to někdy i nutnost. Velmi důležité je správně odhadnout čas sklizně, abychom získali opravdu kvalitní osivo. Pokud bychom sklízeli předčasně, semena nebudou vyvinutá a zaschla by, při pozdní sklizni zase hrozí, že vypadnou na zem. Rozhodnutí, zda sklízet, nebo vyčkat, vyžaduje určitou zkušenost a cit.

Pro začátečníky je schůdnou cestou kombinace obou metod. Zpočátku sklízíme několikrát postupně a pak požneme nebo vytrháme celý zbylý porost. Některé druhy vyžadují postupnou sklizeň a prakticky je nelze sklidit naráz (např. kozí brada fialová), u jiných je naopak jednorázová sklizeň jednodušší. Nejsme-li si jistí, zkušebně vyloupneme pár typických lusků, abychom si ověřili, jestli jsou semena již zralé.

 Dosušování cibule na bedničce vyložené papírem

Tipy pro úspěšné semenaření

  • Nejlepší osivo nese hlavní výhon, z bočních výhonů bývá již drobnější.
  • Někteří semenáři dávají přednost sklizni celých rostlin, tedy včetně kořenů. Například ředkve vytrhneme celé a dosušujeme je i s bulvami.
  • Pokud sklízíme celé rostliny, rozprostřeme pod ně plachtu, na které zachytíme vypadlá semena.
  • Již při sběru rostliny popíšeme názvem druhu, odrůdy a rokem sklizně.
  • Semena mrkve jsou zralá tehdy, když se původně otevřený okolík svine do středu.

 

Foto: autor a archiv Gengelu

Autor Petr Dostálek.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS