Nasbírat šípky planých růží dá sice více práce, jsme pak poškrábaní, ale když nám přijdou na pomoc děti nebo vnoučata, je košík brzy plný. Snadnější je sklizeň velkých šípků růže svraskalé. Šípky sbíráme raději pěkně tuhé a vyzrálé, i když ty měkké jsou nejsladší.

Šípková omáčka

Potřebujeme

  • 3 lžíce sušených šípků
  • 2 hřebíčky
  • citronovou kůru
  • vývar
  • máslo
  • mouku
  • 4 lžíce červeného vína
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • cukr a sůl

Jak na to

  1. Sušené šípky povaříme s hřebíčky a citronovou kůrou.
  2. Rozvařené šípky dobře prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme a osladíme. Na dochucení použijeme víno a citronovou šťávu.
  3. Nakonec omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky a povaříme dohladka.
  4. Podáváme s knedlíkem a plátkem hovězího masa. Ideální je ovšem varianta se zvěřinou – šípková omáčka se vařívala v době honů.

Šípkový sirup

  1. Nasbíráme 1 kg pěkně vyzrálých šípků.
  2. Rozdrtíme je v elektrickém robotu a zalijeme je 2 litry vody.
  3. Směs vaříme za mírné teploty asi 10 minut, poté ji přecedíme přes síto a ještě necháme překapat přes plátno. To proto, aby ve šťávě nezůstaly opravdu žádné chloupky, které by nás při konzumaci mohly dráždit.
  4. Přefiltrovanou šťávu zahřejeme na 70 °C a za stálého míchání v ní rozpustíme 1,5 kg krystalového cukru.
  5. Horkou šťávu naléváme do sklenic. Na povrch každé nalijeme lžičku alkoholu a zazátkujeme. Ukládáme do chladna.

Lahodný sirup používáme především v chřipkovém období, můžeme jej dochutit citrónem.