Vůně levandule je jedinečná, stejně jako její půvabná vzhled. Navíc má uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši, napomáhá sladkému spánku, hojí a čistí i pokožku, prospívá trávení.

Pěstování

  • Levandule vytváří dřevnatějící, plně mrazuvzdorné keříky. Podle druhu a kultivaru mohou být jen 20, ale i 60 cm vysoké.
  • Potřebují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Na živiny jsou nenáročné.
  • Levandule je ideální rostlina k vytvoření voňavého bylinkového zátiší na zahradě, i k pěstování ve velkých nádobách. Je také medonosná, milují ji včely i motýli.
  • Pro udržení pěkného vzhledu je třeba keříky na jaře seřezávat, ale pouze nové výhony, nikdy až na staré dřevo, které obráží špatně.
  • Původní, botanické druhy, jako je právě levandule lékařská se dobře množí semeny i řízky. Vyšlechtěné variety je pak třeba množit pouze řízky, aby si zachovaly své vlastnosti.

Sklizeň

Pokud si přejeme sušenou levanduli i na ozdobu, seřezáváme květenství v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolu. Pokud sušené květy využijeme do čaje, koupele nebo vonných sáčků, můžeme sklízet až po odkvětu – silicemi budou stále nabité, ale na své si přijdou i včely, čmeláci a motýli.

Levandule jako koření i léčívá bylinka

  • Květy levadule mají v domácnosti velmi rozmanité použití. Voňavý Nálev z čajové lžičky květů na šálek vody uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá trávení a provoní dech.
  • Květ levandule je i oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí (například spolu s třezalkou, meduňkou, a chmelovými šišticemi).
  • Uklidňující je i koupel, do níž můžeme přidat litr silnějšího nálevu z levandulových květů, nebo sáček s nimi zavěsit do proudu horké vody.
  • Sáčky se sušenou levandulí vložené do skříně provoní prostor i prádlo a především účinně odpuzují moly.
  • Svazky sušených květů jsou krásnou dekorací a zároveň osvěžují vzduch.
  • Čerstvými květy lze ozdobit jakýkoli pokrm nebo nápoj. Lze je také kandovat a přidávat je do marmelád.
  • Sušené květy patří do směsi provensálských bylin a hodí se například k dušeným pokrmům.
  • K masitým jídlům a rybám se v jihoevropských kuchyních přidávají i ostře chutnající mladé lístky levandule.

Ozdobné druhy a kultivary

  • Levandule korunkatá, tzv. francouzská levandule (Lavandula stoechas), má velká nachová kompaktní květenství, ale je poněkud choulostivější.
  • "Vlněná" levandule (Lavandula lanata) má velká květenství a je stejně jako předchozí druh ideální do přenosnýchnádob.
  • Levandule lékařská čili úzkolitá (Lavandula angustifolia), je dokonale mrazuvzdorná. Pěstuje se i ve varietách s jemně růžovými i bílými květy, které vyniknou především v kombinaci s modrými a fialovými levandulemi.