Jiřinky (Dahlia) patří mezi oblíbené a nenáročné trvalky s hlízovitými kořeny – hlízami. Ty však nesmí namrznout, naopak před příchodem silnějších mrazů musí ze země. Vyrýt by se měly hned po prvních přízemních mrazících, které spálí nadzemní části rostlin. Stonky tak částečně změknou a množství nadzemní hmoty se zmenší. Letos však na mnohá místa přišel rovnou silnější mráz. Ani tak není nic ztraceno, zvláště pokud záhony mulčujete a půdu tak chráníte mimo jiné před náhlým promrznutím. Nyní je však opravdu nejvyšší čas hlízy uložit na bezpečné místo – chladné, avšak bezmrazé. Ideální je sklep, chladná garáž, v nouzi i krecht.

Postup je jednoduchý:

  • Opatrně vyryjte hlízy
  • Odstraňte nadzemní část
  • Hlízy omyjte od zbytků zeminy a osušte
  • V dutých stoncích nesmí zůstat voda, jiřiny proto v lískách otočte stonky dolů

Víte, že jsou i k jídlu?

Jiřiny pocházejí z Mexika, kde se jejich hlízy dokonce jedly a používaly jako léčivé rostliny. U nás jsou pouze tradiční ozdobou podzimních zahrad. Krášlí zahrady i předzahrádky již od druhé poloviny léta, ale i tak jsou typickými podzimními květinami, které sytí včelky a čmeláky a vydrží kvést i ve špatném počasí. Zahradu zdobí až do prvních mrazů, kdy toho již mnoho nekvete. Mají květy ve všech barvách kromě modré, jsou jednobarevné, vícebarevné i žíhané.