Opich neboli celer
10. 4. 2009

Opich neboli celer

Celer provází lidstvo již odedávna. Kupodivu ale zprvu nesloužil k jídlu. Staří Egypťané nosili listy planého celeru jako znamení smutku při pohřebních obřadech. Dnes je použití celeru, vyšlechtěného do delikátní chuti, mnohem veselejší. Můžeme pěstovat celer bulvový, naťový, řapíkatý…je zdravý a výtečný!

 

Latinské Apium graveolens znamená vlastně celer vonný. Však se také jedná o jednu z nejaromatičtějších zelenin. Název celer, pocházející z německého Zeller, se u nás ujal až ve druhé polovině 19. století. Dříve byl nazýván opichem.

Celer je zeleninou, který by na zahrádce neměla chybět. Jeho význam v kuchyni i pro naše zdraví je obrovský. Navíc si můžeme vybrat z více variet - například čerstvé listy řapíkatého celeru v každém obchodě nekoupíme. Kromě toho vlastní a čertsvě sklizené jsou vždy nejlepší! Na výsadbu sazenic je ještě čas, ale na přípravu záhonu pro ně je právě ta nejvhodnější doba.

celer

Zdraví a síla z celeru

Celerová nať i dužnina bulev obsahují mnoho důležitých látek, jako jsou bílkoviny, vitaminy B1, B2, PP, významné množství vitaminu C, i řadu minerálních látek.  Najdeme zde také silice s obsahem apiolu, a myristicinu, flavonoidy a další léčivé látky, díky nimž se celer uplatňuje i v čajích s močopudnými účinky, podporuje rovněž trávení a tiší bolesti.

Spolu s petrželí má celer pověst afrodisiaka, především mužského – za tuto schopnost vděčí patrně obsahu aminokyselině asparaginu.  Ženy jej mají zase v oblibě při dietě, neboť tělu dodá mnoho důležitých látek, ale minimum kalorií.

Fakta o celeru

Obsah vitaminu C: 80mg/100g (pomeranč má pouze 50mg/100g)
Výsev: Pro předpěstování sazenic se semena vysévají již v lednu.
Pěstování: Výhodné je koupit sazenice, které se vysazují koncem května.  Zálivka: Žíznivý celer vyžaduje vydatnou zálivku.
Hnojení: Sílu k růstu celeru spolehlivě dodá chlévský hnůj. Variety: Vyšlechtěn je celer bulvový, celer naťový a celer řapíkatý.

Bulvový  celer

Pěstujeme jej z předpěstovaných sazenic. Je teplomilný, s vysokými nároky na živiny i častou zálivku. Na rozdíl od petržele a pastináku vyžaduje vydatné hnojení, nejlépe chlévským hnojem či kompostem. Řada pěstitelů doporučuje i časté přihnojení průmyslovými hnojivy během vegetace.

  • Dostatečně silné sazenice vysazujeme na připravené záhony raději až po zmrzlících (jsou choulostivé na chlad) ve sponu 30x40 cm.
  • Po celou vegetační dobu celer vyžaduje bohatou zálivku, ne však přemokření.
  • Bohatou úrodu zajistí přihnojení ledkem amonným s vápencem (100 g/m2) nebo ředěnou močůvkou v poměru 1:8 každých čtrnáct dní.
  • Bulvy budou dostatečně velké přibližně za 200 dní od vysazení.
  • Sklízíme před příchodem mrazíků - listy odkroutíme, můžeme je usušit, kořeny zakrátíme a bulvy pak uskladníme jako jinou kořenovou zeleninu.

Krásných velkých bulv docílíme i průběžnou péčí: odstraněním zvadlých spodních listů a odříznutím kořínků, které z bulvy vyrlůstají  nad povrchem půdy.Rostliny bývají často napadány houbovou nemocí tzv. septoriózou listů. Proto je  proti ní preventivně ošetřujeme. V druhé polovině června je vhodnou prevencí Kuprikol nebo Champion v koncentraci 0,7 %. Pozor, na záhony, kde se tato choroba vyskytla, je možno celer vysadit až po čtyřech letech.

Tip pro trpělivé: Pokud si chceme předpěstovat vlastní sazenice, drobná semena vyséváme do misek již v lednu, neboť klíčí delší dobu. Po rozvinutí děložních lístků rostlinky poprvé přepichujeme do truhlíků - nejprve na vzdálenost 3 cm, při druhém přepichování pak 8 cm. Vždy mírně zakrátíme kořínky, aby se vyvinula bohatá kořenová soustava.

celer Bulvový celer používáme v kuchyni syrový do salátů či pomazánek, tato kombinace je častá například ve výborné francouzské kuchyni. Vařený celer nesmí chybět v masových polévkách, omáčkách, můžeme ho i smažit jako řízky, zapékat se sýrem, dobrý je i naložený ve sladkokyselé nálevu.

Naťový celer

Zelená nať má jemnější chuť nežli bulvy, přičemž obsahuje ještě více vitamínů a minerálních látek. Poslouží jako zelenina i koření zároveň. Naťový celer pěstujeme podobně jako bulvový, ale jeho nároky na výživu jsou menší, snese i záhony 2. trati.

  • Nať sklízíme během vegetace, používáme ji čerstvou i sušenou.
  • Při příchodu mrazíků rostlinu naposledy seřízneme asi na 3 cm.
  • Pod přikrývkou slámy či chvojí za obvykle bez problémů přezimuje a brzy na jaře obrazí.
  • Vyryté rostliny můžeme i rychlit v kořenáčích.

řapíkatý celer

Řapíkatý celer

Tato varieta celeru je oblíbená v zemích západní a jižní Evropy i v Americe, kde nepěstují celer bulvový. Užitkovou částí jsou široké, křehké, dužnaté řapíky listů velmi jemné a zajímavé chuti a vůně. Lépe se mu daří v teplejším klimatu, na výživu je stejně náročný jako celer bulvový.

  • Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května ve sponu 50x50 cm.
  • Sklízíme dobře vyvinuté listy, čepele listů odřezáváme (neodtrháváme je), konzumní částí jsou jen řapíky.
  • Dříve se pěstovaly odrůdy, které bylo nutno před konzumací vybělit, současné odrůdy jsou tzv. samobělicí.

Pro Receptář Bohumír Muchka, foto archiv

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Řapíkatý celer

(68Eo2LZYVV~TZbi7), 7. 9. 2011, 15:12

Zajímám se o jeho uskladnění na co nejdelší dobu. Díky.

Celer v naložený ve sladkokyselé nálevu

(VWPsQNus9_Eo0YTuVVSsQNu), 15. 2. 2011, 16:17

Dobrý je i naložený ve sladkokyselé nálevu.(viz text výše... máte někdo odzkoušený sladkokyselý nálev (co je na okurky není vhodný ! poraďte

Jak správně pěstovat celer

(VWPsQNuJVvdjcp4uM7OOV.56JTZo41bgc7P~QkR6Kvm.h74Vl), 7. 6. 2010, 15:53

Jak správně pěstovat celer , aby uvnitř narostlé bulvy nevznikla dutina a byla plná ?

RE: Jak správně pěstovat celer

(VWPsQNus9_Eo0YTuVVSsQNu), 15. 2. 2011, 16:30

Nesmíš ho moc obsypávat, ba naopak bulvu po zakořenění asi po 4-5 týdnech odkrýt až po kořen, tak to děláme doma a celer-bulva má 15-20 cm, plná a pevná. Dosti zalévat !! a při tvorbě bulvy odřezávat listy od spodu,nech jen vrcholovou špičku. nebát se že uschne..... a sklízet konem října....(před mrazy....

(streptopelia), 14. 4. 2009, 18:19

U nás se vopich říkalo právě celeru, ale je fakt, že u kamaráda v krkonoších to byl zase libeček. Co kraj, to jinej lidovej název myslím...to nemá přesný pravidla. Navíc celer a libeček maj docela podobný listy...mohlo se jim proto říkat stejně. Lidový názvy kytek jsou krásný a jsou jich třeba desítky pro jeden druh..jo ti naši předci, ti si přírody jinak všímali než my.

(VWPsQNu%0erxRYTuVVSsQNu), 13. 4. 2009, 17:17

jasně celer není opich, ale libeček

(Koshka), 11. 4. 2009, 00:41

V USA se ji rapikaty celer syrovy zcela bezne a denne, napriklad ke kurecim kridylkam je v restaurzcich podavam jako priloha s mrkvi a blue cheesem. Nema to chybu.

Nevím jak kde,ale v našem kraji se opich říká libečku a ne celeru.Toto potvrzuje i na webu www.vitrjdoma.cz

(Vera), 10. 4. 2009, 16:03

ale ma nejvice vitaminu a zkuste vyvar bez celeru

(Ennie), 10. 4. 2009, 16:02

Může mi někdo vysvětlit, proč je u nás legální pěstovat celer? Vždyť to je snad ta nejhorší zelenina na světě!

RE:

(Hana), 22. 8. 2012, 10:35

Považovat celer za nejhorší zeleninu u nás, může říci jenom trdlo, které nemá celer v oblibě. To ale opravdu nikoho nezajímá, ať si konzumuje co chce !!!

RE:

(ihuE9-5nVV~ZVdh6jYmLg3bcW), 7. 6. 2010, 18:16

CHce to vysvětlit proč je podle Vás celer nejhorčí zeleninou.pokuste se uvařit dobrou svíčkovou bez celeru.

(SkillZone), 23. 1. 2009, 08:32

to jo

ZDRAVÍM A MÁM DOTAZ,MOHOU ROZMIXOVANÝ CELER ,SPOLU S OSTATNÍ ZELENINOU,7-MĚSÍČNÍ DĚTI?DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.STRNADOVÁ

RE:

(sasa), 26. 3. 2015, 09:17

Samozřejmě že můžou. :-)

(zahradnice), 9. 12. 2008, 14:06

blobost

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS