Zahradu již dávno nedělíme na okrasnou a užitkovou, kterou je třeba schovat. Může vypadat velmi pěkně, mít rozmanité podoby, navíc spousta rostlin nabízí jak krásu, tak jedlé listy, plody, květy.

Proč a jak se do toho pustit?

Vypěstovat si vlastní zeleninu má mnoho výhod. Máme kontrolu nad jejím pěstováním, díky tomu, že putuje ze záhonu rovnou na stůl, je vitamíny skutečně nabitá. Nejsme závislí na nabídce obchodů. A pro řadu lidí je důležitý i aspekt ekologický – plodiny, které vypěstujeme doma, nemusíme brát odjinud. Využijeme tak dobře svěřenou půdu, a přitom můžeme postupovat ohleduplně ke všem živým tvorům, což je zvláště při pěstování v malém i pro nás výhodné a snadné.

Například nepoužíváme insekticidy, které by sice zahubily mšice, ale s nimi i slunéčka, pestřenky a škvory, jejich přirozené nepřítele. Mšice se vždy znovu vrátí, ale hmyz, který nám mohl pomoci udržovat přirozenou rovnováhu, se tak rychle nemnoží. Mšice navíc nosí svým mláďatům ptáci, rovněž velcí pomocníci. S plevelem zase pomůže včasné pletí a především mulčování, které zároveň šetří stále vzácnější vláhu.

Čas na jarní výsevy

Pro začátečníky je ideální salát, který lze pěstovat v mnoha různých kultivarech, ředkvičky, hrášek, roketa a další bylinky. Právě duben je ideálním měsícem k výsevu.

I křupavé okurky salátkovky si můžete ještě v dubnu vypěstovat ze semen, zrovna tak jako nakládačky. A nebo si zakoupit sazenice. Jen nezapomeňte, že okurky patří mezi teplomilnou zeleninu a ven bychom je měli vysazovat až v polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Rajské léto

Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata, a vypěstovat je poměrně snadné. Nyní je pozdě na výsev, pro začátečníka je stejně lepší volbou výsadba zakoupených sazeniček. Ven se vysazují až v květnu, po pominutí posledních mrazíků. Už nyní si ale můžete vyhlédnout vhodné místo a připravit půdu.

Cuketa je vděčná

Pokud budete mít po ruce zásobu cuket, bude příprava rychlého lehkého oběda nebo večeře hračkou. Sklízí se samozřejmě mladé a křupavé, takové chutnají všem. I jedna rostlina jich poskytne mnoho, pokud jí dopřejete dostatek vláhy, živin a slunce – a místa, kterého zabere hodně.

Aby rostly jako z vody

Pokud sazenicím dopřejete trochu kompostu a nenecháte je zaschnout, úrody se dočkáte. Pokud přidáte ještě pravidelné hnojení, které snadno připravíte i zdarma z obyčejného plevelu, úspěch se dostaví zcela jistě.

A pokud se přeci jen něco nepovede, je to zkušenost, které je potřeba nasbírat a jsou chvíle, kdy je nenahradí žádná rada. Každá zahrada je trochu jiná, zrovna tak jako odrůda, rostlina i člověk, který o ně pečuje. A tak každý časem objeví způsob, který mu vyhovuje nejvíce.