Citrónová tráva, citronela, voňatka, Cymbopogon citratus, to vše jsou jména jedné zajímavé rostliny se silnou, svěží, citrusovou vůní. Citrónová tráva botanicky opravdu mezi trávy patří, konkrétně mezi mezi lipnicovité. Roste v trsech a její dlouhé, svěže zelené listy vyrůstají z pochev s cibulovitě rozšířenou bází. Celá rostlina příjemně voní díky obsahu vonných silic, citralů.

Voňatka pochází z tropické jihovýchodní Asie a ve starém Egyptě byla známa již před třemi tisíci lety. Dnes se hojně pěstuje v Africe, Jižní Americe, Austrálii, na Floridě, v Kalifornii, Indonesii a v Malajsii.

Citronela dochutí orientální pokrmy

Tato tropická tráva, která se v Česku občas prodává ve svazečcích jako pažitka, je typická pro thajskou kuchyni proslulou svými pikantními jídly rozmanitých chutí a vůní. Při kuchyňském použití zásadně upřednostňujeme citronelu syrovou, protože sušená ztrácí charakteristické aroma.

Přidává se do jídla příčně nakrájená jako pór. Je vhodná k dochucení jídel z krabů a krevet, do dušených a zapékaných jídel z drůbeže, masových směsí, salátů.

Omáčkám s karí a čatní citronela dodá velmi pikantní chuť. Kombinujeme ji s česnekem, šalotkou, koriandrem či paprikou.

Citronelu lze v pokrmech nahradit citronovou nebo limetovou kůrou, konečná chuť však je zásadně jiná.

Osvěžující a léčivý čaj

Citronela pomáhá proti horečce a bolesti i při léčení nervových a žaludečních poruch, napomáhá i k úpravě hladiny cholesterolu.

Voňatky se také používají k přípravě osvěžujících čajů, kdy ji lze kombinovat s nerůznějšími dalšími bylinkami či šípky a křížalami. Připravit z ní můžeme i povzbuzující, osvěžující bylinnou koupel.

Voňatky jsou přidávány nejen do pokrmů, ale vyrábějí se z nich i parfémy a aromatizují léky.

Polévka s krevetami a citronelou

  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mražených krevet
  • 2 lžíce oleje, sůl
  • pepř
  • limetu nebo citron
  • kousek zázvorového kořene,
  • stéblo citronely
  • 2 šalotky
  • 100 ml bílého vína
  • čerstvý koriandr
  • rybí omáčku
  • kostku zeleninového bujonu

Na oleji opečeme krevety s česnekem. Osolíme, opepříme a vyjmeme.

Citron nebo limetu spaříme horkou vodou a nakrájíme na plátky.

Oloupaný zázvor, stéblo citronely a šalotku drobně nasekáme a orestujeme spolu s citrony.
Podlijeme vývarem z kostky, přidáme víno, vaříme asi 15 minut na mírném ohni.

Přecedíme přes síto, přivedeme znovu k varu, přidáme krevety a ochutíme rybí omáčkou. Na talířích ozdobíme koriandrem.

Pěstování

Citronelu lze snadno pěstovat jako pohlednou pokojovou rostlinu.

  • Svědčí jí světlé místo a celoročně pokojová teplota.
  • Potřebuje lehký, výživný substrát a dostatek vláhy.
  • Od jara do podzimu ji můžete mírně přihnojovat přírodními rostlinnými výluhy bohatými na dusík, které jsou nejvhodnější, pokud trávu budete konzumovat.

Sazenici je možné koupit ve specializovaných zahradnictvích. Ve sklenici vody můžeme nechat zakořenit i čerstvou lodyhu odlomenou ze zakoupené rostliny. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme ji do zeminy v kořenáči. Množí se také dělením trsů. Semen tvoří velmi málo.