V bytě lze s úspěchem pěstovat kávovník arabský (Coffea arabica), nejlépe jeho zakrslou odrůdu Nana. Nejlépe se mu bude dařit na světlém místě, kam nedopadají přímé sluneční paprsky, které by jej spálily. Raději tedy rostlinu umístíme dále od okna nebo ji zastíníme záclonou; ostatně i na přírodních plantážích se kávovník pěstuje ve stínu vyšších rostlin, nejčastěji banánovníků. Během léta rostlině nejvíce prospívají teploty nad 20°C, ideálně kolem 28 °C, v zimě pak v rozmezí 15-20 °C, neměly by však klesnout pod 10 °C.

Voňavé bílé květy se objeví asi po třech letech. Za devět až čtrnáct měsíců po odkvětu dozrají plody – zelené kávové bobule, které se později zbarví dočervena. Každá bobule obsahuje dvě semena s typickou rýhou uprostřed.

Substrát, zálivka a hnojení

Pro kávovník zvolíme výživnou kyselou zeminu bez příměsi vápna, které by ho určitě zahubilo. Doporučujeme substrát ve složení 2 díly rašeliny, 1 díl kompostu a 1 díl písku. Půdu jednou za 14 dnů přihnojíme tekutým hnojivem. Se zaléváním je to ale trochu jinak než u jiných rostlin. Že je na něj čas, poznáme podle svěšených listů. Celou rostlinu i s kořenáčem tedy postavíme do větší nádoby a řádně ji prolijeme vodou, ve které ji necháme stát zhruba půl hodiny. Poté vodu slijeme. Zalévat samozřejmě můžeme i klasicky, ale v žádném případě nesmíme rostlinu přelévat. Trvale mokré kořeny hnijí, kávovník nemá výživu a začnou mu opadávat listy. Proto je také dobré vysypat dno pěstební nádoby keramzitem.

Přesazování a množení kávovníku

Kávovník přesazujeme v době, kdy neroste. Malé rostliny i dvakrát ročně, větší jednou. Při přesazování prsty roztrháme kořenový bal, kořeny z vrchní části otrháme a rostlinu obsypeme zeminou zhruba centimetr nad kořenový bal.

Chceme-li kávovník množit, můžeme zkusit řízkování nebo pěstování ze semen, která zasadíme do kyselé zeminy, kde asi za dva až tři týdny vyraší.