Papája (Carica papaya), zvaná též palmová tykev,je vytrvalá dvoudomá tropická bylina. Její původní domovinou je jižní Mexiko a Guatemala, kde dorůstá výšky dvou až osmi metrů. V posledních třiceti letech byly vyšlechtěny pouze metr vysoké kultivary a formy s oboupohlavnými květy. Pro lahodné plody se nyní pěstuje v tropech po celém světě. Jejich aroma není každému příjemné, ale jemná chuť dužiny dojem vyváží. Obsahuje navíc mnoho vitamínů a minerálů a propsívá trávení.

Palma nebo květina?

Na stonku, zpravidla nerozvětveném, jsou nápadné velké jizvy po listových řapících a teprve na jeho vrcholu vyrůstá růžice dlouze stopkatých listů. Papája je tak na první pohled podobná palmě.

Chutné plody, pálivá semena, bílý latex

Plodem je bobule, která může vážit až deset kilogramů, a trochu připomíná tykev. Je tvořena silnou vrstvou dužniny a v její dutině se nalézá až tisíc černých semen. Dužnina má zvláštní příjemnou chuť a její využití je velmi rozmanité; semena jsou naopak palčivá a rozdrcená se používají jako náhražka pepře.

Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex. Tato surovina se využívá při výrobě různých léků.

Papája jako pokojová rostlina roste i plodí

Pokud je v misce pod květináčem dlouho voda, rostlina reaguje shazováním listů. Podobně reaguje na příliš suchý vzduch nebo nedostatek světla.

Papája je sice typickou tropickou rostlinou, lze ji však úspěšně pěstovat i v našich bytových podmínkách. Dokonce se dočkáme i plodů: v tropech papája začíná plodit přibližně dva roky po výsevu, v bytových podmínkách spíše později a plody jsou menší než ty, které narostly ve velkém skleníku nebo na plantážích pod horkým sluncem.

  • Základní podmínkou je teplo. Značně ji ohrožuje pokles teploty již pod 15 °C.
  • Kromě tepla také vyžaduje hodně světla, proto sazenici umístíme co nejblíže k oknu.
  • V létě ji lze dočasně letnit, pěstovat pod širým nebem.Při dlouhodobých teplotách nad 20 °C musíme rostlinu vydatně zálévat, v zimě, v období vegetačního klidu, přísun vody naopak omezíme.
  • Papája potřebuje výživnou zeminu, vyhovuje jí například zahradnický substrát pro pokojové rostliny.

Lahodná papája syrová i vařená

Dužnina dobře vyzrálých plodů je medově nasládlá a chutí připomíná ananasové melouny.

  • Plod rozpůlíme, odstraníme semena a dužinu vybereme lžičkou.
  • Plody lze též oloupat, rozkrojit a dužinu zbavenou semen nakrájet na kostky.
  • Nezralé plody se vaří.
  • Dužina je výtečná čerstvá, ve sladké i slané úpravě. Připravujeme z ní saláty, moučníky i nápoje, ale používá se též v kombinaci s masem a sýrem.