Vánoční stromek: výběr, péče, pěstování v květináči
23. 11. 2015

Vánoční stromek: výběr, péče, pěstování v květináči

Jak vybírat řezané vánoční stromky?  Který druh zvolit a jak se o něj starat, aby byl krásný co nejdéle? A jak pěstovat vlastní vánoční stromeček v nádobě po mnoho let?

Stromky zdobili již staří Keltové, uctívali tak boha Slunce. Možná proto katolická církev ověnčené jehličnany kdysi odsuzovala jako pohanství. A vida, dnes stojí majestátní vánoční smrk každoročně i na náměstí sv. Petra ve Vatikánu. Zdobení vánočního stromku je zkrátka velmi podmanivý rituál.

Dnes máte na výběr nejen z téměř desítky druhů jehličnanů, ale můžete zakoupit i stromek v květináči, ktrerý bude jako zelený kamarád sloužit, vonět a zdobit po více let. Léto může trávit na zahradě i na balkóně.

Výběr druhu: smrček, borovičku, jedličku?

  • i

    Trvanlivost kromě druhu stromku výrazně ovlivňuje i teplota, vzdušná vlhkost, vhodný stojánek s nádrží na vodu.

    Nejlevnější a nejběžnější smrk ztepilý vydrží svěží nejkratší dobu, jeho jehličí v teple brzy opadává. Ale na týden či dva dobře poslouží.
  • Vyšší trvanlivost má smrk pichlavý a bílý, který je také hustší a košatější, vybírat můžete i z atraktivních, stříbrně a modrošedě zbarvených variet.

smrk pichlavý

  • Douglaska tisolistá je poměrně trvanlivá, má pěkné, jemní a lesklé tmavozelené jehličí, které nádherně voní po citrusech. Tento smrku podobný strom pochází ze Severní Ameriky, u nás na mnoha místech zdomácněl.
  • Jedle kavkazská je díky své kráse a trvanlivosti královnou mezi vánočními stromky. Má dokonalou korunu a jehlice neopadávají ani příliš neblednou.
  • Ani naší jedli bělokoré jehličky neopadávají, ale po dvou týdnech při pokojové teplotě ztratí sytou barvu.
  • Velmi trvanlivá a také voňavá je i borovice. Řidší vzhled borovice lesní lze dobře doplnit velkým ozdobami.
  • Neopadává ani velmi krásná borovice černá, která má hustší korunu a ještě delší a bohatší jehlice, nežli její lesní sestra.

Vánoční stromky se obvykle pěstují na speciálních plantážích na lesní i zemědělské půdě. Část vánočních stromků pochází z prořezávky, která má za cíl zlepšit zdravotní stavu rostoucího lesa. Smrk s borovicí rostou do „vánoční" výšky zhruba 5 až 6 let, jedle asi 7 let. Nejoblíbenější jsou v Česku smrky a borovice vysoké 175 až 200 cm.

vánoční stromky

Jak udržet stromek co nejdéle krásný

Pokud stromek koupíme s předstihem, skladujeme jej na co nejchladnějším místě, nejlépe ve stínu na zahradě či balkóně. 

  • i

    Nekupujte stromky uložené v teple. Důležitá není jen čerstvost, ale především kvalita skladování. Ideální jsou teploty kolem nuly a nižší. Stromek musí mít při koupi pružné větvě a ohebné, svěží jehličí.

    Pokud nemrzne, vložíte kmínek do kbelíku s vodou.
  • Dřív, než stromek přenesete dovnitř, odřízněte z kmínku asi 2 cm, aby se obnovila sací schopnost.
  • Velký význam má stojánek s nádržkou na vodu. Stromek řeznou plochou kmínku vodu nasává a vysychá proto mnohem pomaleji. Funguje stejně, jako květiny ve váze. Speciální stojan se zásobou vody dokáže udržet i jehličí na obyčejném smrčku  10 až 14 dní. Na přísun vody jsou nejnáročnější smrky, nejméně pak jedle a obzvláště nejvíce pěstovaná jedle kavkazská.
  • Umístěte stromek na co možná  nejchladnější místo. Těsně vedle topení bude jeho životnost nejkratší.

vánoční stromek v květináči

Vánoční stromek v květináči

Pěstovat svůj vlastní vánoční stromek, který můžete na Vánoce vzít na chvilku domů, ozdobit a zase vrátit na zahradu, je  moc pěkná představa. Však se vánoční stromky v kontejnerech těší stále velké oblibě. Je ale třeba dobře vybírat a pak jim poskytnout vhodnou péči, jinak více sezón nevydrží.  

Nakupujte pouze kvalitní sazenice

Základem je zdravý, poctivě zapěstovaný stromek z kvalitního zahradnictví nebo školky. Na trhu se bohužel vyskytovaly i stromky narychlo vsazené do nádob těsně před Vánocemi. Tento „podvod“ nelze na první pohled odhalit, brzy se však projeví – stromek obvykle nemá šanci přežít delší dobu. Stromek v kontejneru je navíc větší investice, než stromek řezaný, a jen když opravdu vydrží více let, jedná se o řešení i ekonomické.

douglaska tisolistá

Základním vodítkem pro výběr je fakt, zda je stromek pěstovaný v nádobě při prodeji umístěn v chladu. V zimě má období vegetačního klidu, ke kterému nezbytně potřebuje chlad. I samotný pobyt v teple po čas svátků je pro něj riskantní, ale pokud nepřesáhne únosnou dobu, zvládá jej bez úhony. Když je však v teple umístěn již při samém prodeji, jsou jeho vyhlídky špatné.

Zimní spánek nelze ošidit

Stromek pěstovaný v květináči jako vánoční má jednu jedinou nevýhodu – v teplém a útulném prostředí si jej nemůžeme užívat příliš dlouho. V zimě je naprogramovaný k vegetačnímu klidu, který nezbytně potřebuje. Pokud je přerušeno delším teplem, stromek po opětovném přemístění do zimy uhyne, neboť začne předčasně rašit. A ani trvalé umístění v teple není řešením, neboť to jehličnan z našeho klimatického pásma dlouhodoběji nesnese.

Péče o živý stromek v pokoji

Stromek v květináči, ať již se jedná o nejčastější smrk pichlavý, nebo douglasku či jedličku, vydrží v teple bez úhony pouze tři dny. Záleží samozřejmě i na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Na chladnějším místě, kde teploty nepřekračují 20°C a vlhkost vzduchu přesahuje 50%, vydrží i týden.

kavkazská jedle

  • Postavte jej  co nejdále od topení.
  • Dobře jej zalévejte a nejlépe několikrát denně roste, aby netrpěl dehydratací.
  • Prospěje mu i zvýšená vlhkost, která se bude uvolňovat z misek naplněných vodou a umístěných pod ním. Můžete po nich nechat plout květy, vyplnit je oblázky, takže budou zároveň pěknou dekorací. Na štědrý večer pak mohou po hladině plout tradiční svíčky v ořechových skořápkách.
  • Stromek můžete také ochladit troškou sněhu, který položíte do květináče. Poslouží zároveň jako krásná, i když velmi pomíjivá ozdoba.
  • Stromek samozřejmě lze ponechat i venku před oknem, ať již na balkóně či zahradě, a ozdobit přímo tam.

Příprava na štědrý den: nezbytná aklimatizace

Pokud byste stromek ze zimy, zvláště pokud mrzne, přemístili rovnou do pokojové teploty, byl by to pro něj nebezpečný šok.

  • Potřebuje aklimatizaci, alespoň týden či lépe dva, na bezmrazém světlém místě. Ideální je najít více míst s odstupňovanou teplotou.
  • Při přechodu zpět do zimy ten samý postup zopakujeme v opačném sledu.
  • Pokud venku silněji mrzne, raději počkejte a na přechodném místě jej ponechejte déle.

Co se stromkem v létě?

i

Pokud je stromek v nádobě pěstován celoročně, potřebuje zálivku i přihnojení. Na trhu jsou i hnojiva určená specielně pro jehličnany.

Mimo vánoční svátky je pro stromek nejlepším místem zahrada. Zde jej můžeme zapustit do země i s kontejnerem a na jaře ho přesadit do o číslo větší nádoby.

Zapuštěná nádoba nejen dobře vypadá, ale tolik se v létě nepřehřívá, v zimě zase nepromrzne.

borovice

Místo zahrady postačí i balkón

V dostatečně velké a v zimě proti promrznutí izolované nádobě však může stromek trvale vegetovat i na balkóně či terase. Zde mu svědčí ochrana před přímým poledním sluncem.

Po více letech je čas na obměnu

Stromek pěstováný v nádobě sice při správné péči vydrží léta, ale desítky let nikoli – pokud jej nepěstujete přímo jako bonsaj.

Pokud zahrada skýtá dostatek místa, můžete stromek po několika letech vysadit nechat vyrůst, přidat do živého plotu a podobně. Místo něj pak zakoupit sazenici novou, nebo si dokonce vypěstovat vlastní, řízkováním nebo hřížením.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Dánská jedle

(František), 7. 12. 2009, 11:52

Děkuji za zajímavý "předvánoční" článek. Chtěl bych se však zeptat na charakteristiky dalšího druhu vánočního stromku, letos se objevuje poměrně často - tzv. dánská jedle. V čem se liší např. od kanadské (kromě toho, že je podstatně levnější)? Vyplatí se ji kupovat? Děkuji za odpověď

RE: Dánská jedle

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 7. 12. 2009, 22:27

Dobrý den, jedle dánská je podle všeho zcela stejný druh, jako jedle kavkazská (neboli kanadská), latinsky Abies nordmanniana. Levnější je paradoxně kvůli dovozu až z Dánska. Kvalita stromku samotného může být dobrá, pokud přepravu přestál bez úhony. Nevýhodou z celkového hlediska, oproti stromkům vypěstovaným u nás (na plantážích se pěstují i jedličky kavkazské) jsou exhalace z dopravy, převáží se kamiony.

(Kudla), 12. 12. 2008, 12:26

Jojo, to já vzpomínám, když jsem ještě žil na vesnici, jak jsme vždycky před Vánocema šli s tátou do lesa, vyhlídli si tam pěknej smrček a táta pak pro něj večír před Štědrým dnem došel. A ten potom panečku vydržel dlouho svěží. Že to byla krádež? Ale jděte, to bylo už dávno, děsně dávno, no skoro už čtyřicet let, a tenkrát za socialismu bylo všechno všech, takže jaképak žinýrování, na vesnici to tak dělal každej a nevšim jsem si, že by byly lesy tak zplundrovaný jako dneska.

vlastni

(Jarmila Stasova), 10. 12. 2008, 09:37

Je poněkud úsměvné promítat krizi i do prodeje vánočních stromků. Myslím, že někde na vesnici jsou stromky čerstvé protože není třeba dopravovat je a skladovat tak dlouho a na takovou vzdálenost.

(Ondatri kmen), 10. 12. 2008, 09:36

Jedine si ho uriznout v lese sam, ale dost tim riskuje spokud to neni tvuj les. Jinak kdo ti dneska cokoliv zaruci? Je krize!

(Kudla), 9. 12. 2008, 17:05

Nevíte náhodou někdo, kde by se dala v Praze sehnat pěkná jedlička, ale uříznutá těsně před Vánocema, nechci ty, co prodávají před supermarketama, které leží uříznuté na dvorech skladišť už druhý měsíc, ty jedličky tam leží. Nevíte? Poraďte. Díky. Kudla

(Pavlina), 9. 12. 2008, 16:52

Tak to máte ale se vším před Vánoci. Ale hrozné je, že Češi jsou nakonec schopní vykoupit i to nejhorší, hlavně že na poslední chvili seženou dárek, se stromky je to stejné.

(Rudolf), 9. 12. 2008, 12:08

V článku se píše, že je dobré vybrat stromek kopaktního tvaru. Musím dodat, že pokud budete stromek shánět poslední týden, přinesete si domů tak možná jehličnaté koště.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS