Zelený čaj v květináči: originální, půvabná i užitečná pokojovka
26. 2. 2017

Zelený čaj v květináči: originální, půvabná i užitečná pokojovka

Čajovníku se daří v teplých krajích. Doma si můžete půvabný, stálezelený keřík hýčkat jako pokojovou rostlinu, která poskytne i pár lístků na přípravu osvěžujícího čaje.

Chuť doma sklizených lístků bude patrně slabší, nežli je tomu u lístků rostoucích v tropickém či horském klimatu, ale přesto bude jeho příprava a popíjení jedinečným zážitkem… Domácí čaj je nejlepší připravovat z čerstvých lístků. Lístky sklizené na čajových plantážích se ošetřují například horkou párou, která inaktivuje enzymy, jež by při sušení podnítily fermentaci.

Čajovník je stálezelená teplomilná rostlina.

Pěstování

  • Semena čajovníku klíčí nejlépe při teplotě nad 20 °C, ve vzdušném, mírně vlhkém substrátu. Před výsevem je vhodné je jeden až dva dny máčet ve vlažné vodě. Ve specializovaných zahradnictvích lze zakoupit i sazeničky.
  • Čajovník potřebuje světlé stanoviště, ale zvláště na mladé rostliny by neměly dopadat přímé sluneční paprsky.
  • Rostlině velmi svědčí vysoká vzdušná vlhkost – prospějí jí tedy odpařovače, misky s vodou, pokojové fontánky v bezprostřední blízkosti apod.
  • Již mladé rostlinky je vhodné zaštipovat, aby se větvily a vytvořily půvabné, košaté keříky. Zaštípnuté konečky můžete použít na přípravu vlastního čaje.
  • Čajovníku prospívá letnění.
  • Ani v zimě neopadává, proto je potřeba mu dopřát co nejvíce světla. Může stát v teplém pokoji (kde jsou nároky na světlo a zálivku o to větší), nebo i na chladnějším místě, kde však teplota neklesá pod 10 °C.
  • Substrát by měl být lehký, mírně kyselý. Zalévat je třeba pravidelně tak, aby byl mírně vlhký, nikoli mokrý. Tvrdá voda s obsahem vápníků je nevhodná.

Po dvou až třech letech růstu je možné sklízet lístky pravidelně, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce.

Čaj z čerstvých lístků pravého čajovníku

Zelený čaj pro zdraví a dlouhověkost

Díky polyfenolům, látkám se silnými antioxidačmími vlastnostmi, může zelený čaj působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení, může ulevit při astmatu. Pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje pružnost cév a kapilár, prospívá i trávení. Díky obsahu fluoridu působí proti tvorbě zubního kazu.

Staré čajovníky na plantáži

Čajovník čínský (Camellia chinensis) je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Má podobu pohledného keře s lesklými, tmavozelenými lístky. Na jaře a často znovu na sklonků léta rozkvétá půvabnými, bílými květy.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS