Žlutá kurkuma je výtečná nejen v karí: recepty a pěstování
13. 9. 2014

Žlutá kurkuma je výtečná nejen v karí: recepty a pěstování    

Kurkuma je součást proslulé indické směsi karí koření. Používat ji však můžete i samostatně. Jemně ochucuje, prospívá zdraví, pokrmu dodá krásnou barvu.  Lze ji pěstovat v květináči.

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa), takzvaný žlutý zázvor, je velmi stará kulturní rostlina, která pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. V současné době se nejvíce pěstuje v Indii, Číně, na Jávě a na Filipínách.

Kurkumu jako koření dovážely do Evropy velbloudí karavany pod názvem indický šafrán. Ještě dnes nosí vesničané v Indii suchý oddenek kurkumovníku jako amulet, který má chránit před zlými duchy.

Rostlina je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru nebo našich kosatců. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 m vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají.

Pěstování kurkumy v pokoji či ve skleníku

Kurkumu můžete i pěstovat jako pokojovou rostlinu a sklízet vlastní, žluté a aromatické oddenky. V našich podmínkách se jí bude dařit na světlém okně v bytě a přes léto i v nevytápěném fóliovníku. Ovšem vždy je nutné mít na paměti, že jde o rostlinu z tropů, která nesnese naši zimu. Mladou rostlinku si obstaráme ve specializovaném zahradnictví a při dobrém ošetřování ji můžeme pěstovat mnoho let.

  • Rostlinu vysazujeme do květináče s dobrou, kyprou a velmi humózní půdou, která nesmí obsahovat kamínky.
  • Přes léto můžeme rostlinu letnit v zahradě v polostínu. Podle potřeby zaléváme. Výborně roste i v horkém a dusném létě.

Do podzimu oddenky kurkumovníku prorostou půdou v celém květináči, na podzim rostlina začne zatahovat a její listy usychají. To je nejvhodnější období ke sklizeni. Květináč vyklopíme, oddenek rozdělíme na část, kterou po období klidu na jaře vysadíme a zbytek použijeme do pokrmů.  

kurkuma

Zdravé barvivo a ochucovadlo

i

Látky v kurkumě jsou velmi jemné a nedráždivé, mletá kurkuma se doporučuje i pro nemocné, kteří nesmějí ochucovat jídla pepřem ani dráždivým kořením.

Oddenek kurkumy obsahuje žluté barvivo, které se na rozdíl od pravého šafránu dokonale rozpouští v tucích. Dále je v něm velké množství silic, kterými se aromatizují pokrmy a mají i zdraví prospěšné účinky. Na prášek rozemletá kurkuma je nezbytnou součástí kořenící směsi karí. Používá se však i samostatně.

Rostlinné kurkumové barvivo je zcela neškodné. Krásně obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i horčici na žádanou barvu.  Kuchařka, která si kurkumu zvykne používat, se bez ní už neobejde. Ovšem potřebné dávky koření je třeba vždy nejprve opatrně vyzkoušet.

Kuře, potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, získá při pečení lákavou kůrčičku.

Kurkuma v prevenci i léčbě

V lidovém léčitelství se oddenek kurkumy odedávna uplatňoval jako pomocný prostředek například při žaludečních a žlučníkových chorobách.

  • Nejnovější výzkumy doložily příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu a také na dobrou psychickou pohodu.
  • Kurkuma výrazně podporuje tvorbu žluči čímž usnadňuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.
  • Účinné látky pomáhají při nadýmání.
  • Čerstvý kurkumový oddenek lze také nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.

 

Zelený hrášek s kurkumou

Potřebujeme

  • 500 g zmrazeného zeleného hrášku
  • lžička mleté nebo strouhané kurkumy
  • 130 g másla
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 střední cibule
  • 6 zrnek černého pepře
  • na hrot nože cayenského pepře, sůl

Jak na to

  1. Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty.
  2. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme.
  3. Přisypeme cibuli nakrájenou na prstýnky. Znovu opékáme asi minutu.
  4. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit.
  5. Podáváme teplé jako přílohu.

Indická vaječná omeleta

Potřebujeme

  • 6 vajec
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 3 lžíce šťávy z cibule
  • sekaná petrželová nať
  • plod čili paprik
  • sůl
  • tuk na vymaštění plechu nebo mísy

Jak na to

  1. Cibuli prolisujeme lisem jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena.
  2. Do dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků.
  3. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme tak dlouho, až se omeleta zdvihne a ztuhne. Musí však zůstat kyprá!
  5. Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.

Autor Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
christmas_banner02

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS