„Poletující mušky smutnice jsem si přinesl domů se substrátem. Jsou velice nepříjemné, ale zajímalo by mě, zda také škodí rostlinám a jak je možné se jich zbavit?“ zeptal se Aleš Balánek z Českého Brodu.

Černé mušky smutnice, které létají kolem pokojových květin, při přemnožení ubližují především kořínkům rostlin – tedy přesněji jejich larvy žijící v půdě. Úplně nejjednodušší je vybrat takový substrát, se kterým si je domů vůbec nepřinesete – někteří renomovaní výrobci se za nepřítomnost vajíček smutnic zaručují. Také ve vlastním substrátu namíchaném z kompostu, hrabanky, písku a rašeliny se vyskytují méně často.

Zálivka larvám svědčí

Pokud si domů přinesete substrát kontaminovaný vajíčky či larvami smutnic, po vysazení květin a prvním zalití rychle dospějí a pak začnou z květináče vylétávat asi 4 mm velké černošedé mušky. Samy o sobě rostlinám nijak zvlášť neškodí, ale jejich samičky nakladou do půdy vajíčka a z nich se líhnou bílé larvy s černými hlavičkami.

Právě ty se živí především tkáněmi a kořínky mladých rostlin, které pak následně usychají. Při přemnožení mohou larvy napadat i staré rostliny.

Jak dezinfikovat substrát?

Smutnice si libují ve vlhkém a teplém prostředí, proto se nejčastěji vyskytují právě v bytě či ve skleníku, a to celoročně. Na jaře a na podzim se můžete setkat s větším výskytem dokonce i na zahrádce. Tam také mušky přenášejí různé choroby, hlavně plísně a houby. Zakoupený i doma namíchaný substrát je proto vhodné před použitím od smutnic vyčistit:

  • Po vysušení i prohřátí je potřeba půdu opět trpělivě smáčet, jinak hůře nasává vodu ze zálivky. Substrát můžeme nechat 1–3 dny dokonale proschnout.
  • Účinné je i důkladné prohřátí v mikrovlnce či v troubě na plechu (počítejte ovšem s nepříjemným zápachem).
  • Larvy zlikviduje i propaření v tlakovém hrnci.
  • Substrát je také možné propláchnout roztokem manganistanu draselného nebo roztokem peroxidu vodíku.
  • Pokud máte chuť si trochu zaexperimentovat, můžete do půdy zapíchat stroužky česneku, jako první zálivku použít vývar z kopřiv nebo na zeminu položit syrový brambor naříznutou stranou dolů a po několika dnech ho vyměnit.
  • Další možností je vyrobit si tabákový nálev. Stačí nechat hrst tabáku půl dne louhovat ve vodě a poté s ní důkladně prolít květináče.
  • Je také možné larvy v květinách „zadusit“. Do květináče kolem rostlin nasypte písek, rostlině to neuškodí a larvy do několika týdnů uhynou.

Komfortní biologická ochrana

Velmi chytrý způsob, jak se smutnic zbavit, je využití parazitických hlístic rodu Steinernema.

  • Sáček s 5 miliony hlístic vsypte do nádoby s vlažnou vodou, pořádně rozmíchejte a nechte půl hodiny odstát. Jedno balení hlístic vystačí na 10 m2 plochy.
  • Roztokem s hlísticemi zalijte květináče. Pak je důležité udržovat půdu neustále vlhkou, přičemž teplota v místnosti by se měla pohybovat mezi 15 až 25 °C.
  • Hlístice je možné skladovat v lednici, ale maximálně po dobu 7 až 10 dnů.

Hlístice v zemině čichem vyhledávají larvy smutnic a zahubí je. Pokud se v substrátu již žádné larvy nevyskytují, hlístice odumírají a proces je ukončen.

Mechanická ochrana

Pokud se larvy smutnic již proměnily v dospělé mušky, použijte na ně optické lapače. Jejich žlutá barva mušky naláká, mušky se přilepí a zemřou. Lapače můžete použít i jako prevenci, včas tak zjistíte výskyt mušek a budete moci rozeznat jejich druh.