Arónie, sladká a zdravá: pěstování, sklizeň, sirup, víno, marmeláda…
6. 10. 2015

Arónie, sladká a zdravá: pěstování, sklizeň, sirup, víno, marmeláda…

Arónie je pohledný a nenáročný keř, který se vyplatí pěstovat. Plody obsahují spoustu cenných látek, posiluji imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu.  Lze z nich připravit sirup, víno, marmeládu...

Jméno temnoplodec vystihuje podobu plodů – malviček – nadmíru zajímavého keře až stromu. Mnohem známější je ale pod názvem arónie, pocházejícího z latinského Aronia melanocarpa. Lidově je také nazýván černým jeřábem, kterému je svým plodenstvím opravdu podobný. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Jedná se tedy o okrasnou a velmi užitečnou dřevinu zároveň. Podzim je čas sklízení plodů a pokud arónii na zahradě ještě nemáte, je také nejvhodnější čas k její výsadbě.

Aronie pro zdravé cévy, odolnost a sílu

  • i

    Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou  plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom.

    Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
  • Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
  • Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
  • Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

aronie

Pochoutka pro lidi i ptáky

Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich velká trvanlivost.  Na stromě je můžete ponechat téměř do prvních mrazíků, i když sklízet je lze i mnohem dříve, v průběhu září. Měly by však být dokonale vyzrálé a sladké. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud je uschováte na chladném místě.

Plody arónie velmi chutnají i ptákům. Pokud chcete nějaké také pro sebe, mnohdy je třeba obalit větve s dozrávajícími plody záclonou či netkanou bílou textilií, případně hustou sítí. Dílek úrody si však opeřenci také zaslouží…

Pěstování

Arónie je velmi nenáročná na půdu, stačí jí pouze slunné místo. Jako okrasné se pěstují tři druhy, z hlediska užitkovosti a léčivé hodnoty plodů je nejvhodnější právě Aronia melanocarpa.

  • Dorůstá obvykle kolem 2m.
  • Zastřihovat nepotřebuje, na koncích větviček naopak rodí nejvíce plodů. A plodná bývá až neuvěřitelně. Pěkný kompaktní tvar si ostatně drží i bez úprav, pročež se hodí i do volně rostoucích živých plotů.
  • Vhodný termín k výsadbě je v průběhu října až do poloviny listopadu.

aronie

Nejlepší recepty od čtenářů Receptáře:

Sirup z arónie za studena

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Potřebujeme

  • 2 l plodů arónie
  • 80 g kyseliny citronové
  • asi 2 až 3 kg cukru

Jak na to

  1. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
  2. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
  3. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
  4. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

aronie

Arónie a la brusinky

Potřebujeme

  • 1 kg plodů
  • 600 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 až 4 roztlučené hřebíčky
  • sklenku rumu
  • 1 pektogel
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Jak na to

  1. Kuličky arónie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut.
  2. Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka.
  3. Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně.
  4. Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.

 

Aróniové víno, pikantní a temně rudé

Na 1 l šťávy potřebujeme

  • 450 g cukru
  • kvasinkovou kulturu
  • špetku živné soli

Jak na to

  1. Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
  2. Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
  3. Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
  4. Nakonec víno podle chuti přisladíme.

Dobrůtka ke svíčkové z arónií

Potřebujeme

  • 2 kg plodů
  • 1,4 kg cukru
  • vanilkový cukr
  • skořici
  • dva roztlučené hřebíčky
  • půl hvězdičky badyánu
  • nadrobno nakrájený citron
  • 0,2 l rumu

Jak na to

  1. Vše vyjma rumu smícháme a vložíme na 30 minut do trouby.
  2. Poté přilijeme jednu až dvě deci rumu. Podáváme ke svíčkové místo brusinek

Aróniový kompot dušený v troubě

Potřebujeme

  • 450 g cukru na 1 kg plodů

Jak na to

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.
  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.
  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

 

Zdravotní marmeláda z arónie

Potřebujeme

  • 2 l plodů
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1/2 l vína (i ovocného)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 roztlučených hřebíčků
  • sklenku rumu
  • větší špetku sorbanu

Jak na to

  1. Plody otrháme ze stopek, propláchneme teplou vodou a necháme okapat.
  2. Vysypeme je do kastrolu, polijeme vínem a vaříme asi půl hodiny.
  3. Poté plody podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí.
  4. Ke konci varu přidáme sorban proti plísním a trošku rumu.
  5. Ještě vroucí marmeládu lijeme do menších skleniček.

Spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Aronie

(), 29. 10. 2015, 15:57

Aronie

aronie likér ala borůvkový sen

(), 16. 9. 2015, 16:14

jednoduchý a úžasný liker 1 litr rumu,3/4 sklenice cca2 dcl bobulí,1 sklenice cukru krupice zaležet na ležato 2 měsíce občas protřepat klasika.Vyzkoušela jsem I přidat kousek skořice,pár hřebíčků a spařeného turka tak 2 lžičky a rovněž na ležato protřepávat a nechat ve tme tak 2 měsíce, zkuste mám to vyzkoušené a opravdu je to lahůdka

dotaz

(), 12. 11. 2013, 09:31

Dobrý den,mám keř aronie úplně osypaný,ale plody se ještě teď-a to je půlka listopadu-prostě nedají konzumovat.Četla jsem,že se sklízí v září.Plody jsou jakoby trpké,bez chuti.Dá se i z takovýchto plodů něco udělat nebo mám ještě počkat.I když už není na co.Sluníčko už není.

RE: dotaz

(), 5. 9. 2015, 17:57

Mame vyzkouseno,ze pri vyrobe marmelady pridate jablka.Na 2kg aronie 1kg jablek.Zamaskuje to trpkost.

Kvašení

(), 23. 10. 2013, 23:16

Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem natrhal několik litrů arónie a následně umyl a nasypal do kyble s vodou s tím, že budu mít čas to nějak zpracovat, načež se na mě navalila škola a povinnosti a já jsem s tím neměl čas nic provést. Když jsem si teď konečně udělal čas, tak jsem přišel a arónie byla úplně zkvašená (co se taky dalo čekat, když jsem je umyl). Chci se zeptat, co s tím teď? Už zbývá jenom bečka a destilát? Děkuji

sirup za studena

(), 19. 10. 2013, 18:31

80 gramů bude asi překlep, že?

sirup z černého jeřábu

(Marie), 14. 10. 2013, 22:39

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zda má být 80g nebo 8g kyseliny citronové? 80g se mi zdá hodně,nevím.

Dota na roubování

(), 22. 9. 2013, 21:31

Dobrý den,
chtěl bych naroubovat černý jeřáb na podnož červeného jeřábu...ve kterém období je to nejvhodnější?
Dík

RE: Dota na roubování

(Lída), 15. 10. 2013, 10:44

Ono se mu říká černý jeřáb jen lidově, jak píšou i v článku. Příbuzná s jeřábem (Sorbus) ve skutečnosti asi Aronia není. Tak nevím, jestli by se to mohlo chytnout...a jestli roubovat na jaře jako jiné ovocné stromy.

Aronie

(), 16. 9. 2013, 12:46

Kde je možno objednat sazenice?
Děkuji

Aronie-kandovaný jeřabiny

(), 14. 9. 2013, 09:41

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jestli to také někdo zkoušel.V receptu není uvedeno množství jeřabin a jen kilo cukru a půl litru vody.Už šťávu 8 dní převařuju, ale stále ji mám moc.
Děkuji za odpovědi.

dotaz

(), 9. 9. 2013, 11:14

Dobry den. Mám dotaz. Kdy se černý jeřáb Nero sází a zda se může zasadit uříznutá větvička nebo se musí koupit v zahradnictví ,aby byla šlechtěná? A za jak dlouho po zasazeni plodí? Děkuji Budínová Marcela

RE: dotaz

(), 16. 9. 2013, 12:32

Dobrý den.Prý se nedá jen větvičkou namnožit.Musí se prý koupit sazenice.Byla jsem u známého si otrhat a ptala jsem se na to.

ako pestovat

(), 15. 4. 2012, 11:41

dobry den, potreboval by som poradit ohladom oestovania aronie ciernolodej. chcem sa opitat ci neviete o nejake odbornej literature ktora sa zaobera touto problematikou. za odpovede vopred dakujem.

sirup z černého jeřábu pro diabetika

(), 26. 8. 2011, 21:48

Dobrý den, chtěla bych poprosit všechny o cennou radu či pomoc. Na zahradě máme aronii, každý rok dělal dědeček klasicky šťávu za tepla. Jenže dcerka (3 roky) onemocněla diabetem I. typu a tak se chci zeptat zda někdo neví jak udělat z černého jeřábu dia šťávu. Moc děkuji za všechny odpovědi a rady.

RE: sirup z černého jeřábu pro diabetika

(), 5. 9. 2013, 23:02

Dobrý den,
moje mamka je diabetik II. typu, proto bych chtěla reagovat na Váš příspěvek. Letos se urodilo černého jeřábu dost a tak jsme vyzkoušeli marmeládu, kde jsem použili želírovací cukr pro diabetiky a dělali jsme i sirup za studena, kde mamka použila Stévii. Jedno balení Stévie (250g) je jako 1 kg normálního cukru. Je z toho vynikající šťáva - doporučuji :-)

RE: sirup z černého jeřábu pro diabetika

(), 4. 9. 2012, 19:44

Na niektorej stránke (diskusii) som čítal, že niekto použil namiesto cukru Stéviu. Neviem koľko treba použiť aby to bolo dosť sladké, treba skúšať.
dobrú chuť a veľa zdravia
Ľubo.

Arónie

(), 22. 8. 2011, 21:16

Tak jsme zkusili tu šťávu (sirup) za studena. Moc mne překvapilo jak je lahodná, chutná celé rodině....bylo nám líto vyhodit lehce vymačkané plody, tak jsme z nich ještě udělali likér :-) manželovi chutná ... ostatní budou koštovat v dnech příštích ...tak uvidíme
když je to tak zdravé :-)))

RE: Arónie

(), 19. 8. 2013, 15:49

Dobrý den, chtěla bych udělat sirup za studena. Nezačne kvasit, když ho dám bez zavaření do sklenic? Děkuji za odpověď. Jana

RE: Arónie

(), 19. 8. 2013, 22:23

dobrý den Jano, dnes jsem dávala příspěvek ,jak dělám štávu já, když dodržíte postup nekazí se. Důležité také je láhev s úzkým hrdlem(malá plocha ) na tu hladinku rumu co se dává navrh,aby se nekazila , vyzkoušejte

RE: Arónie

(Kateřina), 12. 9. 2013, 14:56

Já jsem postup dodržela a sirup se začal kazit. Lila jsem to do lahví s úzkým hrdlem jak píšete, jen ten rum jsem tedy vynechala. Nakonec jsem to zamrazila do krabiček. Nestuhne to úplně a hodí se do pohárů ale i na šťávu, když je člověk ochotný si pro to dojít do mrazáku :)

RE: Arónie

(), 18. 9. 2013, 00:57

Dobrý den Kateřino, právě ten rum na vršku je tak důležitý a vypařené lahve, dělám to už řadu let a ještě se mi nezkazila zdravím

RE: Arónie

(Mirka Bartoníčková), 24. 9. 2013, 12:44

My dáváme na 1litr štávy 1,5 kg cukru, mám vyzkoušeno, že se nezkazí, dávám jen do petek a vydrží i 2 roky.

RE: Arónie

(), 27. 8. 2011, 11:38

Dobrý den Flaviol. Můžete zde prosím uveřejnit Váš recept na likér? Předem moc děkuji.
Marie Anna

RE: Arónie

(nick), 4. 10. 2011, 14:20

lze ho udelat stejne jako bezinkovy :-)

RE: Arónie - liker

(), 18. 9. 2013, 16:04

Pisete, ze liker se dela stejne jako bezinkovy, ale do bezinkoveho jde kava...musi se tam pridat? Myslim, ze aronie ma dobrou chut sama o sobe, tak proc to kafe??
Diky.

RE: Arónie

(), 20. 10. 2012, 08:00

Tak to je paráda. moc děkuji. Bezinkový likér dělám každý rok, ale nemám bez na zahradě, musím je vždy někde nasbírat a v okolí byly keře vykáceny. Hned si jdu na zahradu nasadit Arónii. Bezinkový likér mě při prních příznacích nachlazení vždy vyléčí.

Aronia chutí vtákom

(Gabi), 1. 2. 2011, 16:46

Vlani sme čakali na prvú úrodu áronie ale sme zmeškali a nezakryli ju sieťkou a do rána bol kríček prázdny,tak máme poučenie pre tento rok.

Aronie

(), 24. 9. 2010, 12:55

Aronii také máme a plodí poměrně dost, v loňském roce jsme chtěli dělat víno, ale než dozrály plody tak byl strom kompletně očesán ptáky. Ani jim nevadí když stojíme u stromu a tleskáme a hulákáme, jak píše Mirek, odletí až když jsou nacpaní.
Letos je manžel ochutnával ve stavu kdy byl strom obalen ale povídal že ještě nejsou dobré a teď je na stromě jen pár kuliček, takže nás ptáčkové opět předběhly, nestačí jim rybíz, sezobou i aronii :o)

aronie

(Mirek), 2. 9. 2010, 08:19

Aronii na zahradě mám už 25 let a poslední roky z ní oberu tak 20 - 30 % a to tak v polovině srpna, kdy plody nejsou úplně zralé. Ptákům velice chutná a kdybych čekal na první mrazíky, tak můžu akorát pohrabat krásné barevné listí z pod stromu. Přikrýt? To bych musel sešít tak 5-6 záclon. Ptáky neodradí snad vůbec nic. Kolikrát chodím pod stromem a po nějaké době (jak se nažerou), odletí nějaký pták. Platí na ně asi jen vzduchovka, ale to je kruté.

RE: aronie

(Lukáš), 1. 10. 2014, 12:56

Na odpuzení chtivého ptactva babička zavešuje do zahrady staré CD a DVD nosiče, s velkým úspěchem. Proto doporučuji.

(), 10. 8. 2008, 01:09

pro Marii,mám aronii také na zahradě,dělám z ní marmeládu,a likér.Marmeláda je vinikající,recept je výše pod názvem zdravotní marmeláda.Mohu jen doporučit je výborná.likér dělám podle stejného receptu jako likér z bezinek také vynikající.Pecičky v marmeládě,žádný problém,nejsou cítit,to z borůvek jsou horší.

(), 4. 8. 2008, 17:35

Vážení, mám aronii na zahradě, ale má dost semínek a tvdou slupku. Vůbec není v čerstvém stavu chutná. Dá se ale prý z ní dělat zdravé víno(recept bohužel neznám) a nebo usušit a v zimě přidávat do čaje. Jako omáčku ke zvěřině, nebo výše zmíněný džem si to vůbec(kvůli množství peciček) nedovedu představit. Má-li někdo lepší zkušennosti s využitím, budu ráda, podělí-li se snámi. Zdraví Majka

(Jitka), 30. 7. 2008, 09:19

Jak to vůbec chutná?

(), 29. 7. 2008, 22:10

Džem z Aronie a jablek.Potřebujeme:1kg jablek,1kg bobulí aronie,1kg cukru,mletá skořice,strouhaná citronová kůra,2,5dl vody,petol. Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou,přidáme skořici,citronovou kůru a vodu.Vaříme prudkým varem 10minut,pak přidáme cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny.velmi prudce vaříme dalších 15minut, mají_li jablka mnoho šťávy, vaříme i déle.Nakonec přidáme petol.Ještě horký džem plníme do sklenic.Uchováváme v chladnu.Moc dobrý na lívance a vánoční cukroví.Doporučuji.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS