Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je opadavý ovocný strom, pocházející z východního pobřeží Severní Ameriky. Nazývají jej zde pawpaw (poupou, pópó). Je známý též pod jmény indiánský banán, Hoosier banán, banán chudáka. První odrůdy byly do Evropy přivezeny kolem roku 1990 a rychl ezde získává na popularitě. Tento málo známý, ale velmi zajímavý a plodný ovocný strom lze pěstovat i v našich podmínkách. Je velmi houževnatý a přizpůsobivý. Má pravidelnou, vejčitou až pyramidální korunu a působí velmi dekorativně v celém průběhu vegetace. (Pyramidální tvar si zachovává pouze na světlé lokalitě, ve stínu roste naopak doširoka, asi jako naše broskvoň). V raném věku roste pomalu a vyžaduje trpělivost, ale později poměrně bujně. Dospělý strom dorůstá do výšky 3 až 8 m.

Jak pěstovat asiminu

  • Při výsadbě nesmí být narušen kořenový bal a obnažen kůlový kořen. Z takového šoku se rostlina velmi těžce vzpamatovává, může i uhynout; kořenový systém je totiž velmi chudý na kořenové vlášení. Stromku se nejlépe daří na vlhčích, na humus a živiny bohatých půdách. Snáší i vyšší obsah aktivního vápníku.
  • Všechny stromky v době sucha uvítají zálivku. Dostatek zálivkové vody je důležitý zvláště v prvních letech po výsadbě.
  • Asiminy v přírodě rostou jako lesní podrostové dřeviny, mladé stromky proto vyžadují zastínění.
  • V době vegetačního klidu přežije mráz –25 °C i více. Rašení je pozdní, proto uniká i pozdním jarním mrazíkům.
  • Není náročný na řez. Roubované kultivary samy tvoří pravidelnou korunu s plodným dřevem. Doporučuje se pouze střídmý výchovný řez a později jen řez udržovací k zachování velikosti a tvaru koruny.
  • Příjemné je zjištění, že doposud na u nás vysazených stromech nebyly pozorovány žádné choroby ani škůdci.

Pěstovat lze několik odrůd: Davis, Mango, Taylor, NC–1, Sunflower, Sweet Alice.

Květy opylují mouchy

Asimina nakvétá postupně, ještě před olistěním, od druhé poloviny dubna. Kvete velkými purpurovými a hnědými květy. Trojčetný květ je velký v průměru 3–4 cm. Množství žlutavých tyčinek vytváří kolem pestíku kuličku, ze které trčí blizna.

Květy spíše páchnou než voní, proto úlohu opylovače obstarávají různé druhy much. Včela ke květům přiletí spíše náhodou, ale rozhodně je nebude opylovat. Roli opylovačů i v domovině asiminy zastává jiný hmyz a vítr.

  • Podle literatury je vhodné pro přilákání hmyzu zavěsit do korun stromků kus syrového masa.
  • Většina kultivarů je cizosprašných. Je tedy třeba vysadit dvě odlišné odrůdy k zajištění opylení a násady plodů.
  • Intenzivní selekcí se podařilo získat už i samosprašnou odrůdu Sunflower.

Plody, lahodné a zdravé

Před konzumací je nutno z plodu odtsranit jedovatá semena.

Plody pawpavu jsou světlezelené, kulovité až oválné, často protáhlé až fazolovité a dosahují váhy 50–400 g (v závislosti na kultivaru). Zralé plody jsou lehce oddělitelné od stopky, jsou měkké a pronikavě voní. Sklízíme je postupně od konce září do října. Plody jsou náchylné na otlačení, nesnášejí transport ani dlouhodobé skladování, v chladničce vydrží asi 2–3 týdny.

Dužnina plodu má krémovou konzistenci a lze ji snadno vyjídat lžičkou. Chutí připomíná směs banánu, ananasu a manga. Obsahuje nemalé množství vitaminů, vlákniny a je bohatá na minerální soli, vápník a železo. Ovoce je možné zpracovávat i v kuchyni podobně jako banány.

Labužnické recepty s asiminou

Horká asimina

Potřebujeme

  • 500 g asiminy
  • 300 ml vanilkové zmrzliny
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 4 lžíce rumu
  • šlehačku
  • 2 lžíce sekaných ořechů
  • čokoládová poleva na zdobení

Jak na to

  1. Plod oloupeme, vyjmeme semena a dužinu vydlabeme lžičkou.
  2. Nakrájenou dužninu rozdělíme na čtyři dezertní talíře, ovoce potřeme medem, podlijeme rumem a dvě minuty zapečeme v mikrovlnné troubě při plném výkonu.
  3. Na horké ovoce navršíme zmrzlinu, ozdobíme šlehanou smetanou a postříkáme čokoládovou polevou. Posypeme sekanými oříšky. Ihned podáváme.

Opečená asimina

Rozpis: 250 g asiminy, med, ovesné ovocné vločky, mletá skořice, kůra z 1 citronu, štáva z 1 pomeranče, lžíce másla, mletý cukr, šlehačka na ozdobu

Postup: Dužninu pokapeme medem, obalíme ji ve směsi ovesných ovocných vloček, nastrouhané citronové kůry a mleté skořice. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Vložíme obalené ovoce a polijeme je pomerančovou šťávou. Ovoce opečeme dozlatova (asi 1–2 minuty po každé straně). Hotové kousky ještě horké klademe na talířek posypaný skořicí a zdobíme je šlehačkou a plátkem pomeranče.

Flambovaná asimina

Potřebujeme

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 300 g asiminy
  • 50 ml mléka
  • máslo
  • vodka nebo brandy

Jak na to

  1. Na pánvi rozpustíme máslo a na mírném ohni zkaramelizujeme cukr.
  2. Po 5 minutách přilijeme trochu mléka, aby se vytvořila bílá kaše.
  3. Mléko necháme vypařit a za stálého míchání svaříme cukr na hnědý karamel.
  4. Dužninu asiminy nakrájíme na kostičky a vložíme ji do připraveného karamelu. Za stálého míchání asi pět minut smažíme.
  5. Na závěr přilijeme vodku, po pár vteřinách ji zapálíme a necháme vyhořet.