Čerstvé vitamíny v zimě: Pěstujte zeleninu za oknem i ve sklepě
2. 12. 2016

Čerstvé vitamíny v zimě: Pěstujte zeleninu za oknem i ve sklepě

Za oknem se zazelená čerstvá pažitka, roketa i petrželka, ve sklepě porostou křehké čekankové puky, a na záhoně pod sněhem můžete sklízet otužilou zeleninu po celou zimu.

Pažitka za oknem

Na čerstvé zelené koření, kterého v létě zahrada požehnaně dávala, si člověk snadno zvykne. Pokud vám v zimě chybí, můžete si alespoň trošku vypěstovat v teple domova. Sice neroste tak rychle a nevoní tak silně, jako pod letním sluncem, ale i tak zpestří vaření a prospěje zdraví. V květináči nebo v truhlíku za oknem můžete rychlit pažitku, petrželku, roketu, mátu, majoránku, tymián, kopr, koriandr a další bylinky. Můžete je vysít, nebo rychlit trsy vyrýpnuté na zahradě. Aby se jim dařilo, dopřejte jim místo co nejblíže okna, které není orientované na sever. Pokud budete bylinkám přisvěcovat zářivkou s denním spektrem, pod jejímž světlem probíhá fotosyntéza stejně jako pod sluníčkem, porostou jako z vody.

čerstvé bylinky stále po ruce

Rychle rostoucí řeřichu a roketu můžete také nakličovat, podobně jako luštěniny nebo obilí – i naklíčená semena jsou mimořádně kvalitním a také chutným zdrojem vitamínů.

Čekanka ve sklepě

Čerstvým, kvalitním a přímo labužnickým zdrojem vitamínů jsou rychlené a bělené čekankové puky. Kořeny čekanky můžete ze země vyjmout ještě za bezmrazých prosincových dnů.

  • Po seříznutí zbytků listů 2-3 cm od kořene je zasaďte do květináče a zalijte, nebo pouze vložte do nádoby s vodou a s malou troškou rozpuštěného hnojiva (nejlépe rostlinné jíchy, výluhu z kopřiv a pod). Kořeny by měly mít mezi sebou zhruba 5 cm prostor.
  • Nejlepší puky dorostou ve tmě (postačí přiklopení obráceným květináčem, teplota může být pokojová i nižší. Květináče můžete umístit například do skleníku nebo na chodbu, kde bude mezi 7 až 16 °C.
  • Puky sklízejte, když vyrostou do 15 cm dlouhé, což trvá přibližně čtyři týdny.
  • Po seříznutí mohou puky narůst znovu, jen budou menší.

 

rychlení čekankových puků

Podobně se čekanky rychlí i ve větším množství. Pokud kořeny uložíte do vlhké zeminy nebo písku do chladné, ale bezmrazé místnosti, vydrží zde, aniž by rostly. Pro rychlení si je můžete brát postupně a sklízet puky po celou zimu až do jara.

Čekankové puky zpracujte ihned po seříznutí, kdy jsou nejlepší. Skvělé jsou do zeleninových salátů, můžete je však i zapékat nebo dusit v zeleninových směsích. Pokud vám připadají příliš hořké (i když právě hořčiny jsou pro zdraví blahodárné, prospívají játrům i trávení), krátce je oblanšírujte ve vroucí vodě. Když do vody přidáte citronovou šťávu, zůstane čekanka krásně bílá. Pokud byste křehkými čekankovými puky rádi zpestřili zimní jídelníček, ale kořeny vypěstované nemáte, nezapomeňte si čekanku příští jaro vysít.

Autor Jana Bucharová.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS