Co s přebytky první letošní úrody? Zpracujte je chytře
23. 6. 2017

Co s přebytky první letošní úrody? Zpracujte je chytře

Celoroční úsilí pilných zahrádkářů už přináší své ovoce... a zeleninu, květiny či bylinky. Pokud se vám už zajídá obligátní bublanina, zkuste svou úrodu zpracovat i jinak. Sušení, zavařování nebo mražení vykouzlí z vaší sklizně zdravé pochoutky.

Každý preferuje různé druhy uchování plodin podle toho, co a v jakém množství vypěstuje. Existuje mnoho spotřebičů, které nám zpracování úrody usnadní. Všechny by se nám asi do jedné domácnosti nevešly. Vybírejme tedy s rozmyslem. Elektrické sušičky zkracují dobu sušení ze dnů na hodiny. Zavařování asi nikdy nebude záležitostí pěti minut. Přesto si lze pořídit pomocníka, který za vás bude hlídat teplotu a míchat směs. Ten, kdo úrodu raději zamrazí, ocení vakuovačku. A nesmíme samozřejmě zapomenout ani na osvěžující letní smoothie nebo zmrzlinu. 

Sušička není jen na ovoce

Sušení ovoce, zeleniny a hub představuje nejstarší způsob uchovávání plodů. Málokdo má ale doma postavenou sušírnu v podobě bytelného přístřešku. Sušírna ovoce nabízí velký prostor, ale menší variabilitu využití. V elektrické sušičce oproti tomu připravíme i jogurt, rozpečeme rohlíky, vysušíme domácí těstoviny a vyrobíme oblíbené sušené maso (jerky). V červnu nás kromě sušení ovoce zajímají i bylinky. Velkým hitem je taky ovocná kůže. Připravuje se z ovocného pyré, které se v tenké vrstvě nechá sušit alespoň 10 hodin.

Sušička YDEN CI IR D5Sušička YDEN CI IR D5 nabízí 4 programy sušení: na slunci, ve stínu, automatické nastavení a manuální nastavení. V režimu „na slunci“ se využívá infračervené záření - potraviny se suší podobně jako při sušení sluncem. Díky tomu se uchová důležitý vitamín D a další látky a minerály. U masa a ryb navíc infračervené záření působí proti rozkladu. Druhou volbou je program „ve stínu“, který využijete hlavně pro přípravu raw pokrmů: nabízí možnost regulace teploty po celou dobu sušení. Sušička je dokonce vybavena i čidlem pro monitorování vlhkosti. Automaticky tedy přizpůsobí intenzitu a délku sušení tak, aby byly potraviny dokonale vysušené. Tento model zároveň využívá cirkulační systém pro rovnoměrné sušení, takže není během procesu nutné přeskládávat tácy. Jeho cena je 14 990 Kč.

Sušička Concept SO-1061Firma Concept nabízí model sušičky SO1060, který má nadstandardních 7 hranatých sít na sušení. Můžete si nejen pohodlně regulovat teplotu od 35 do 70 °C, ale navíc si i nastavit čas. O rovnoměrné sušení se postará ventilátor. Sušicí síta i pláty je možné mýt v myčce nádobí. Přijde na 1699 Kč.

Dobře namixované smoothies

K létu patří také ovocné koktejly a šťávy, kterým teď častěji říkáme smoothies a fresh. Na oblibě získávají zelené smoothies ze špenátu, salátu, polníčku, rukoly nebo okurky dochucené kapkou citronu. I na domácí mixování a odšťavňování ovoce, zeleniny a zeleně je třeba mít kvalitní přístroj. Dobrý mixér by měl bez problémů rozmělnit semena i led. Odšťavňovač zase musí umět pojmout a do poslední kapky využít i větší kusy ovoce.

Odšťavňovač Catler JE 4010Odšťavňovač Catler JE 4010 se může pochlubit výkonným 1200W motorem a kvalitním nerezovým sítem. Díky velkému, 84 mm širokému plnicímu otvoru můžete vkládat dovnitř celá jablka nebo pomeranče. Na čelní straně je praktický LCD displej, který ukazuje aktuálně zvolenou rychlost a režim. Odšťavňovač nabízí pět rychlostí odšťavňování. Jeho cena je 5 490 Kč.

Mixér Nutribullet Extraktor 600Mixér Nutribullet Extraktor 600 si díky svým 20 000 otáčkám za minutu poradí nejen s ovocem a zeleninou. Problémem nejsou ani ořechy, semena, led či zmražené ovoce. Mixovací nádoba má objem 0,7 l a můžete ji stejně jako čepel umýt v myčce. Součástí balení je i knížka receptů včetně nutričního rádce. Pořídit jej můžete v několika barevných provedeních za 2 599 Kč.

Mrazíme a sváříme

Vakuová svářečka Severin F5 3604Mražení je snad nejjednodušším způsobem, jak si uchovat po celý rok čerstvé ovoce, zeleninu a dokonce bylinky. Z obchodu si často přineseme mražené ovoce, které je místo vitamínů bohaté na vodu. Domácí prodkuce v mrazáku vydrží čerstvá a během roku ji můžeme dál zpracovávat, nebo jen labužnicky uzobávat místo přeslazených zmrzlin. Abychom měli jistotu, že jsou z celého procesu mražení vyloučeny škodlivé mikroorganizmy a aby sklizeň nezabrala celý mrazák, můžeme použít vakuovou svářečku. SEVERIN FS 3604 je ideální pro ovoce a zeleninu, kterou chcete zmrazením uchovat v čerstvém stavu. Svářečka ze sáčku vysaje vzduch a neprodyšně jej uzavře, čímž zabrání průniku bakterií k potravinám. Stojí 899 Kč.

Domácí zmrzlina vždy po ruce           

Toužíte po zdravé zmrzlině či sorbetu bez konzervantů? Využijte bohatou nabídku čerstvého ovoce v letních měsících a vyrobte si doma vlastní příchuť. Pomoci vám může například zmrzlinovač Unold 48876 Nobile. V tomto domácím přístroji vyrobíte až dva litry zmrzliny. Chlazení do -35 °C zajišťuje automatický kompresor. Přístroj z nerezové oceli je vybaven LCD displejem s digitálním časovačem, který můžete nastavovat s přesností na minuty. Pořídíte si jej za 8 499 Kč.Zmrzlinovač Unold 48876 Nobile

Marmeláda z pekárny?

Časově náročný, ale zato velmi oblíbený způsob konzervace ovoce je zavařování. Zahrádky a truhlíky už překypují jahodami, špačci se radují z třešní. Pro někoho je to ale příliš malý výběr. Ti největší nedočkavci už zavařují supermarketové sezónní ovoce dovezené z jihozápadní Evropy.

Pekárna Philco PHBM 7000Proč si nezkusit udělat džem třeba v pekárně? Domácí pekárnu na chleba využijete po celý rok k výrobě čerstvého pečiva. V období sklizně v ní navíc připravíte skvělý domácí džem nebo marmeládu. Džem v pekárně zvládne i začátečník. Odpadá tu nutnost pravidelného míchání surovin a také hlídání, aby se směs nepřipálila. Některé pekárny už s tímto využitím předem počítají. Postup výroby džemu v pekárně PHILCO PHBM 7000 je neuvěřitelně jednoduchý. Do formy s hnětači vsypete malé kousky ovoce, přidáte další suroviny, například cukr, kyselinu citrónovou, želatinu. V pekárně pak jen navolíte vhodný program „džem/marmeláda“ a po skončení programu nalijete hmotu do čistých sklenic, na závěr můžete zakápnout trochou rumu. Pak otočíte na víčko alespoň na 10-15 minut a je hotovo. Cena pekárny činí 2 999 Kč.

Zavařovací hrnec Concept ZH 0020Pokud ale patříte ke konzervativnějším konzervátorům, přoč si práci neusnadnit kvalitním zavařovacím hrncem? Vnitřek hrnce Concept ZH0020 tvoří smaltovaná nádoba o objemu 27 litrů, která pojme 11 velkých sklenic (720 ml ) nebo 34 malých sklenic (370 ml). Dobu zavařování můžete nastavovat v rozmezí 20 až 120 minut a teplotu od 50 do 100 °C. Další funkcí hrnce je vaření a udržovaní teploty horkých nápojů: čaje, svařeného vína, grogu, sterilizaci moštu nebo rozpouštění zcukernatělého medu. Vypouštěcí kohoutek je umístěný z boku spotřebiče a součástí balení je i mřížka pod sklenice. Stojí 2 089 Kč.  

Autor Ludmila Rychterová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Sušení ovoce a zeleniny

(k8AkQMQBWdrjeP4sIhIjeN4sI), 20. 7. 2017, 00:16

Prosím o tip na sušičku ovoce a zeleniny do 2 tis. Kč. Poměr cena:kvalita

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS