Cukety sklízejte mladé
16. 6. 2015

Cukety sklízejte mladé

Před 20 lety byla raritou, dnes je běžná. Bývala považována za náhradu okurek, ale v kuchyni má zcela jiné místo a skvělé uplatnění. Mladé cuketky ze záhonu jsou kulinářským svátkem.

Cukety jsou řazeny k tykvi obecné (Cucurbita pepo L). Jsou blízké příbuzné patisonů, kabaček, okrasných tykví. U nás se označení cukety vžilo pro kompaktní, keříčkovitě rostoucí letní tykve primárně určené pro sklizeň mladých plodů. V čistě botanickém pojetí jsou cukety pouze odrůdy s válcovitým tvarem plodu, zahradníci a zahrádkáři k nim ale řadí i druhy kyjovité a kulaté. Proč si zahrádkáři cukety tak oblíbili? Důvodů je spousta.

  • i

    Nenechte cukety přerůst! Velké plody tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc právě mladé plody do velikosti 20 cm jsou nejchutnější, jemné, křehké, bez semen. V Itálii se často prodávají plody sklízené ihned po odkvětu.

    Cukety mají kompaktní růst. Nejsou tak „agresivní“ jako ostatní tykve, neobsadí invazivně vaše i sousedovy záhony, na které jste vysadili jinou zeleninu.
  • Výhodou je i remontantní plodnost. Čím více plody sklízíme, tím víc jich rostlina nasazuje.
  • Třetím, ale určitě významným důvodem úspěchu cuket je jejich univerzálnost v kuchyni. Lze je smažit, péct, grilovat, dají se z nich připravit bramboráky, vlastně „cukeťáky“, můžeme je nakládat, použít do buchet…

bílá cuketa

Snadné pěstování cuket

Pěstování cuket je tak jednoduché, že ho zvládne i úplný začátečník.

  • Vysévejte na jaře i počátkem léta po 2–3 semínkách přímo na pozemek do hnízd vzdálených 1–1,5 metru.
  • Nezapomeňte, že cukety tvoří velké množství organické hmoty, proto jim dopřejte bohatou výživu a zálivku. Všechny tykvovité jsou rostlinami první trati, můžeme je hnojit chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. 
  • Cukety jsou v našich podmínkách odolné proti plísni okurkové. Pokud se na listech objeví skvrny nebo bílý povlak, bývá to způsobeno antraknózou případně padlím.
  • Na stopkách i žilkách listů cuket jsou vyvinuty ostny, které znepříjemňují sběr a dokáží v parném létě podrápat pokožku rukou i nohou. Vyplatí se rukavice a dlouhé rukávy.

Pozor na to, že cukety se kříží se všemi formami tykve obecné – s patisony, kabačkami, okrasnými tykvemi. Květy jsou opylovány hmyzem, nejčastěji včelami, které přelétají na vzdálenost několika kilometrů a fungují jako přenašeč pylu. Semena, která jsou sklizena z neizolovaných květů, jsou nejčastěji „hybridem“ nejistého původu a rostliny v dalším roce z nich vypěstované mohou mít různé tvary plodů. Pokud chcete mít jistotu pravosti odrůdy, kupte si každý rok semínka nová.

cuketa

Nejlepší odrůdy

  • Tmavozelené cukety mají vitální růst a rychlý nástup do plodnosti. Odrůda Jigonal má kratší tmavě zeené plody, štíhlé, pravidelné a delší plody dává hybrid Stargreen F1, či Ambassador F1.  
  • Velmi tmavě zelené, téměř černé, má odrůda s přiléhavým názcem Black beauty
  • Žluté cukety mají vyšší obsah beta karotenu (provitamínu A) a dle mínění labužníků jsou křehčí a chutnější. Odrůda GoldlineF1 je určena výhradně ke sběru mladých a jemných plodů. Bětka F1 se vyznačuje silným růstem a smetanově bílou barvou plodu. Žlutá barva byla do cuket přenesena z dvoubarevných tykviček. "Žlutý " gen nese i jednu nevýhodu – fyziologické žloutnutí mladých listů na počátku vegetace. Další listy se už vyvíjejí normálně zelené a malé zpoždění ve vývoji rostliny rychle doženou, proto se žloutnutím neznepokojujte.  
  • Novinkou u nás, i když tradiční plodinou v Itálii, jsou kulaté cukety.  Tondo di piacenza má kompaktní růst a tmavě zelené, kulovité plody. Sbírejte je mladé, o průměru 10–15 cm. Jsou výborné například k zapékání.

Zapékaná cuketa

Odřežte vrchní část plodu, lžící vyberte jádřinec tak, abyste nepoškodili dužinu a slupku plodu. Dutinu naplňte směsí masa se zeleninou a bylinkami, můžete přidat sýr, kečup… podle chuti a fantazie. Naplněné plody naskládejte na plech a zapečte v rozehřáté troubě doměkka. Je to skutečná delikatesa!

zapékaná plněná cuketa

Choroby a škůdci

Padlí se objevuje se na cuketách až ve druhé polovině vegetace, nejčastěji v průběhu srpna. Bílé povlaky dokáží porosty výrazně zdecimovat. Kontaktní přípravky na bázi síry účinkují poměrně spolehlivě a mají krátkou ochrannou lhůtu, což je při častých sběrech výhodou.

Antraknóza  bývá u cuket nejčastěji zaměňována za plíseň okurkovou. Na listech se objevují nepravidelné žluté, postupně hnědnoucí a zasychající skvrny. Choroba přetrvává na zbytcích rostlin v půdě, může být ale přenášena i na povrchu osiva. Účinnou prevencí je proto používání mořeného osiva. V případě napadení ošetřete rostliny přípravky na bázi mědi nebo mancozebu.

i

Nikdy neodřezávejte plody cuket nožem. Sklízejte je ukroucením stopky plodu u lodyhy. Buněčnou šťávou, která ulpí na noži se totiž mohou z rostliny na rostlinu přenášet nejvážnější choroby cuket – virózy.

Nejvážnější chorobou cuket jsou virózy. Projevují se deformací listů, růstového vrcholu a plodů, žlutými mapami na listech a odumíráním celé rostliny. Na virózy neexistuje účinná ochrana, jediným opatřením je zlikvidování napadené rostliny okamžitě po zjištění problému. Virózy se rozšiřují buněčnou šťávou, přenáší je savý hmyz, ale často i sám zahrádkář nožem při sběru plodů. Mšice přímé škody na silných rostlinách cuket nepůsobí. O to nebezpečnější je jejich působení jako přenašeče viróz.

Pro Receptář Peter Gajdoštin.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

cuketa

(Eva), 14. 7. 2014, 18:28

Tak nám letos cukety decimují slimáci. Granule proti nim jim moc nejedou, ani miska s pivem, zato po cuketách jsou jak díví :-(. Sbírám je brzy ráno i pozdě večer, cukety na noc balím do igelitu, ale aspoň část úrody je zachráněná. Mladé cukety máme rádi i do zeleninového salátu.

hniloba na cuketách

(VWPsQNuJWfrjeP4sIhIjeN4sI7bMQMvaVWR), 28. 8. 2011, 11:40

jakmile se z květu začne tvořit cuketa, tak při délce cca 10 cm začínají konce cukety zahnívat.. Máme několik sazenic a toto se vyskytuje na všech, tak to letos vypadá, že nebude žádná sklizeń. Listy napadeny nevypadají, pouze plod.
Děkuji za odpověď

cuketiska

(VWPsQNut78AuRYTuVVSsQNu), 8. 2. 2011, 20:17

Pestujeme cukety a mame je radi, ale jednou se stalo, ze jsem nebyla doma cely mesic a nektere cukety dost prerostly. Ale protoze na kerich bylo dost cuket malych, tak jsem si rekla, ze je necham na seminka. Tak jsem pekne ty "stehna" dala na podzim do sklepa a az dotet je pouzivam do ruznych jidel jako mlade - do zeleninovych, zeleninovomasovych smesi, do nadivek, dusene jako prilohu ruzne ochucenou, na spagety s italskou omackou...atd. Musi se samozrejme oloupat, protoze slupka je tvrda. Navic mame seminka, ktera jsou trosku mensi, ale oprazene chutnaji u televize skvele. Cuketam zdar!

Dotaz:"Prosím je tento druh cuket jedlý?

(VWPsQNuEWkvoQMQKdbqB5f4uK7N_QNs6JyvjFo), 28. 9. 2010, 09:29

Dobrý den ! Prosím o pozeptání, neviděla jsem ještě takovou odrůdu cukety.
# # Koupila jsem si semeno žluté jedlé na tiketě hladké slupky cukety,vždycky kupuji
# # semeno zelené cukety,chtěla jsem obměnu a ta se na 100%povedla,
# # jenomže nevím, je-li tento druh cukety jedlý, či ozdobný.
# # Prosím poptejte se.
# Zdravím a moooc děkuji Marie Swidrová, Orlová -Lutyně !

cukety-zavařování

(VWPsQNuD0gxkQMQD47PaQkRc-omMFYqTVWPjEp~6Kx), 3. 9. 2010, 15:29

Cukety používám na zahuštění omáček místo mouky,ale nevím,jak je zavařit jen s použitím soli.Zkoušela jsem je sterilizovat,bez upravy a otevřely se mi sklenice!Nyní jsem je sterilizovala opracované a výsledek ještě neznám.Prosím o vaše zkušenosti.Děkuji!

Nemohu se nikde dopídit údaje o délce klíčivosti semene. Myslím,že u okurek je to asi až 8 let.Je to stejné i u cukety?
Děkuji za odpověď !

RE: cuketa,dotaz

(Marie), 4. 8. 2010, 14:30

Bývá to tak do deseti let u většiny zelenin, ale ono záleží hlavně na uskladnění.. pokud jsou v chladu a suchu, je doba klíčívosti mnohem delší... Jestli máte semen dost a nejste si jistý, doporučuji test klíčivosti (v nějakém článku o semínkách jsem tu návod i viděla)

mladé plody cuket zahnívají

(Lenka), 3. 8. 2010, 20:54

Prosím poraďte. Pěstuju žluté cukety a z 70% mi velmi mladé plody cuket od vrcholku plodu zahnívají, děkuji Lenka

cuketa převeliká?!

(VWPsQNuB0erxRYTuVVSsQNu), 27. 7. 2009, 21:54

Koupila jsem sazenici czkety, zasadila a teď jen zírám! Vyrostla rostlina veliká, převeliká, roste a roste stále, už jí plná moje malá zahrádka. A první plod začal růst, tak jsem si říkala, ta je nějaká tlustá! Je nejen tlustá, ale také převeliká, je to ovál o průměru asi 20 - 30 cm a do délky rostla dál a dál, až jsem jí raději utrhla v délce asi 50 cm. Nevíte, co to je? Nikde žádnou takovou dýní nenašla. Je tmavězelená, až na tu velikost je stejná jako klasická zelená cuketa

RE: cuketa převeliká?!

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 14. 8. 2009, 14:01


Opravdu, i plod "obyčejné" cukety vyroste klidně i do metrové délky a pořádné tloušťky, pokud mu to dovolíte a neutrhnete jej včas. I takto přerostlou cuketu však můžete ještě zužitkovat, i když již bude o trochu méně lahodná, než plody mladé a menší. Když ale odstraníte vodnatou dužinu se semeny ve středu, může být ještě dobrá. Hodí se i k zapékání na velikém pekáči (do vydlabané prohlubně lze vložit nádivku).

RE: cuketa převeliká?!

(Terka), 13. 8. 2009, 16:41

Já to mám to samé.Koupila jsem sazeničku na trhu od jedné stařenky a zasadila.Rostlinka začala rychle růst a plody jsou také ohromné.....ale je to jen tím,jak dlouho cuketu necháme růst......:-)Tak ať se cuketkám daří...papa

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS