Estragon se celým jménem nazývá pelyněk estragon, nebo pelyněk kozalec (Artemisia dracunculus). Jeho chuť je na rozdíl od pelyňku pravého však jen mírně hořká, hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Estragon napomáhá zdravému trávení a jsou mu připisovány i tonizující účinky.

Na maso, ryby, do polévek i octa

Estragon je velmi výrazný, proto jej ke kořenění postačí malé množství.

Estragon je nepostradatelný především ve francouzské kuchyni. Koření se jím nejrůznější pečená a grilovaná masa, nejčastěji drůbež a ryby, zeleninové a vaječné pokrmy, omáčky a polévky. Nakládá se také do vinného octa či olivového oleje, kterým propůjčuje typickou chuť a vůni. Estragonový ocet se používá například na přípravu proslulé francouzské omáčky béarnaise.

  • Snítka čerstvého estragonu spolehlivě osvěžuje dech, pokud ji rozžvýkáme.
  • Zajímavou vůni propůjčuje čerstvý estragon i letním koktejlům a ovocným či zmrzlinovým dezertům.

Plněná krůtí stehna na estragonu

potřebjeme:

  • čtyři krůtí stehna nebo stehenní steaky (narozdíl od kuřete je lze sehnat i z kvalitních rodinných chovů - napříkald v pojízných prodejnách na trzích)
  • osminku másla
  • lžíci čerstvého estragonu
  • sůl a pepř
  • grilovací jehly nebo svorky
  • bílé víno
  • čerstvou petrželovou nať

Vykostíme dvě krůtí stehna, nebo zakoupíme přímo stehenní řízky

Osminku másla necháme změknout a utřeme ji s polévkovou lžící posekaného estragonu, osolíme a opepříme.

Směs rozdělíme na čtyři díly a každý vložíme na vykostěné stehno, zavineme a zajistíme grilovaní jehlou nebo svorkou.

Pečeme na malém pekáčku nebo v zapékací míse 30 minut při teplotě 200°C přikryté pokličkou nebo alobalem, poté ještě 10 minut odkryté. Můžeme mírně podlít bílým vínem, které pokrmu ještě dodá na chuti.

Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou

Výtečný je estragon i s rybami, houbami a smetanovými omáčkami.

Pěstování estragonu

Polodřevnatý keřík s jemnými, úzkými listy může být až metr vysoký, s čímž je dobré počítat při vybírání místa. Bude pěkný na zahrádce, daří se mu na balkóně i na okenním parapetu.

  • Estragon nejlépe rozvine své aroma na slunném místě.
  • Půda mu svědčí lehká a spíše sušší, nesnáší přelévání. Při pěstování v nádobách proto nesmí chybět drenáž na dně.
  • Při pěstování venku je obvykle mrazuvzdorný, ale silné, dlouhotrvající mrazy přežít nemusí. Přikryjeme jej ochranou z listí, slámy či chvojí a bílé netkané textilie.
  • Při deštivém počasí je estragon náchylný k houbovým chorobám, nekropíme jej proto na listy.
  • Množit lze dělením trsů i řízky.

Kromě tohoto takzvaného francouzského estragonu se pěstuje ještě příbuzný druh či poddruh, pelyněk kozalcovitý (Artemisia dracunculoides), tzv. ruský estragon. Jeho chuť je hrubší a hořčí, rostlina je však odolnější a dokonale mrazuvzdorná.