Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je vyšlechtěný do mnoha odrůd s rozdílným použitím. Je kořením, léčivkou i zeleninou. Dužnaté listy sladkého, zeleninového fenyklu u nás nejsou používané tak běžně, jako třeba v jihoevropské a francouzské kuchyni. Jejich jedinečná chuť a vůně si však většinu lidí okamžitě získá. Jsou výtečné do salátů i tepelně upravovaných zeleninových jídel a specialit. V obchodech je běžně koupit nelze, nejlepší je vypěstovat si vlastní. Aromatická, chutná i léčivá jsou fenyklová semena, uplatnění najdou i čerstvé lístky.

Dužnaté listy a aromatická semena

  • Listy působí jako přírodní repelent na blechy. Můžeme jimi potřít srst psa či kočky, nebo je vložit do jejich pelíšku.

    Pro zduřelé, křehké a vonné báze listů se pěstuje sladký, tzv. hlíznatý nebo zeleninový fenykl (F. vulgare var. azoricum, syn. Dulce). Je výborný do salátů, zapékané zeleniny.
  • Pro aromatická, léčivá semena se pěstuje vytrvalý fenykl. Mají velmi podobné účinky, jako semena anýzu, a stejně se i sklízejí. Jsou výtečná při rozmanitých trávicích obtížích. Užívat je mohou i děti, těhotné a kojící ženy, u kterých podporují tvorbu mateřského mléka a látky, které do něj přejdou, mohou kojencům ulevit při bolesti bříška. Lahodný, voňavý nálev se připravuje ze lžičky semen na šálek vroucí vody.
  • Na jaře můžeme využívat čerstvé výhonky všech variet fenyklu.

Fenyklový dortík

Potřebujeme

  • 175 g hladké, či jemně mleté špaldové mouky
  • 75 g másla
  • Jednu velkou cibuli
  • Stroužek česneku
  • Jedna hlíza sladkého fenyklu
  • Polévkovou lžíci fenyklových semínek
  • Dvě polévkové lžíce čerstvých, posekaných fenyklových lístků a lžíce celých lístků
  • 250 ml sladké smetany
  • Čtyři vejce
  • Sůl, bílý pepř

Jak na to

  1. Mouku smísíme se špetkou soli a s pomocí másla a vlažné vody vypracujeme vláčné těsto.
  2. Těsto vyválíme a vložíme do dortové formy.
  3. Na pánvi osmažíme jednu velkou pokrájenou cibuli a stroužek česneku, děrovanou naběračkou přeneseme do mísy.
  4. Na pánvi opražíme jednu hlízu fenyklu pokrájenou na kolečka.
  5. Usmaženou cibuli s česnekem i fenykl nasypeme na těsto ve formě.
  6. Navrch nasypeme fenyklová semínka a listy.
  7. Ušleháme vejce se smetanou, osolíme a opepříme bílým pepřem.
  8. Pečeme půl hodiny při 180°C.
  9. Upečený dortík podáváme ozdobený čerstvými fenyklovými lístky. Je výborný teplý i za studena.

Pěstování

  • Fenyklu prospívají lehké, propustné, neutrální či zásadité půdy
  • Svědčí mu dostatek slunce, které zvyšuje obsah vonných silic.
  • Zeleninový fenykl se sklízí již prvním rokem, vytrvalý fenykl plodí až v druhém roce od výsadby.

Zeleninový fenykl se vysévá se přímo na záhon nebo do pařeniště, nejlépe na jaře či na sklonku léta, díky kratším dnům nevybíhá do květu. Můžeme také vysazovat předpěstované sazenice. Jsou však choulostivé na přesazování, je třeba je vysazovat i s kořenovým balem, dokud mají jen 3 až 4 listy.