Kustovnice čínská (Lycium chinense) je keř z čeledi lilkovitých původem z jihovýchodní Asie, kde roste od subtropů až po mírné pásmo. V Himálajích se vyskytuje i v nadmořských výškách přes 2500 m. Keře jsou převisající, opadavé a mohou dorůst až do výše dvou metrů. Pokud se rozhodnete kustovnici pěstovat, budete mít na zahradě keř, který bude nejenom zdrojem zdravých plodů a listů pro vás a vaše okolí, ale i ozdobou zahrady.

Pěstování kustovnice

Kustovnice je velmi nenáročná průkopnická rostlina, kterou lze bez problémů pěstovat skoro všude. Lze ji používat i do živých plotů.

  • Dobře roste v písčitých, chudých půdách.
  • Má ráda dostatek vápna v půdě.
  • Netrpí škůdci ani chorobami. Také znečištěné ovzduší jí nevadí.

U nás se také občas pěstuje kustovnice evropská, původem ze Středozemí. Užívají se její plody i výhonky.

Goji, zázračné plody

Plodem kustovnice čínské je drobná bobule, která obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek, vzácných aminokyselin, polysacharidů a dalších látek prospěšných pro člověka. Plody by měli užívat sportovci, starší lidé i lidé oslabení nemocí. Jsou však vhodné pro každého, kdo chce pečovat o své zdraví s pomocí darů přírody.

  • Bobule po požití působí povzbudivě a posilují organismus.
  • Snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi.
  • Blahodárně působí i na zrak – zlepšují vidění v šeru a pomáhají i při zánětu spojivek.
  • Povzbuzují k činnosti játra i střeva.
  • Podporují tvorbu krvinek.
  • Posilují imunitní systém.

Užívání kustovnice

Plody můžeme konzumovat čerstvé, ale lze je konzervovat sušením, můžeme je kandovat či naložit do medu nebo alkoholu. Plody užíváme samotné, nebo je přidáváme do pokrmů připravovaných podle čínských receptů, alkoholovou tinkturu užíváme po lžičkách. Zjara lze mladé výhonky i listy přidávat do salátů nebo je upravit jako špenát.