Kupovat při každém vaření novou rostlinu bazalky v supermarketu se brzy omrzí. I proto patří bazalka k těm vůbec nejpopulárnějším rostlinám v truhlících za našimi okny. Na pěstování není zase tak náročná, základem je ale pořídit si kvalitní rostlinu. Na ty ze supermarketu rovnou zapomeňte, ty se opravdu hodí jen pro přímou spotřebu.

Královna kuchyně

Bazalky existuje velké množství různých druhů. Pěstovat můžeme širokolistou odrůdu, stejně tak ale můžeme mít rostlinku s lístky fialovými či různými roztodivnými tvary. „Jedna z odrůd tvoří krabaté listy, které trochu připomínají kadeřavou petržel. Když si pak takovou bazalkou posypeme rajčata, vypadá to na talíři opravdu úžasně,“ usmívá se při představě zdravého salátu spolupracovník časopisu Receptář Vlastimil Šindelář. Jednotlivé odrůdy se mohou lišit také intenzitou vůně, dokonce se dají koupit i bazalky vonící po skořici, tzv. citronové bazalky a mnoho dalších, záleží jen na tom, co máme rádi.

iReceptářTV: Jak pěstovat bazalku