Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada - to vás čeká v neděli 24. září v Hostětíně. Program ocení děti i dospělí, gurmáni, turisté, řemeslníci a milovníci přírody.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
sušírna jablek
Již pošestnácté čekají na vaši návštěvu jablka ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu. Oblíbená slavnost bude zahájena 24. září v 11 a potrvá do 17 hodin. Organizátoři chtějí představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů a tak podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce.
Ukázka řemesel i kuchařského umění
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
jadernička moravská
Hostětínská náves ožije jarmarkem, na němž se představí zástupci tradičních řemesel a zemědělci, jejichž produkty můžete ochutnat. Bezesporu největším lákadlem je přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce můžete během dne využít ovocnářské poradenství. Čeká na vás například proslulá jadernička moravská, prastará krajová odrůda původem z Valašska. Její plody jsou žluté, někdy mají červené líčko, tvar kuželovitý nebo vejčitý. Koruna je rozložitá až převislá. Jaderničky se skvěle hodí k výrobě moštu nebo pálenky.
V areálu moštárny si mohou návštěvníci koupit čerstvý mošt jablečný, nebo míchaný s arónií, rakytníkem a zeleným čajem. Gurmány potěší nejen jablečné koláče, ale i jehněčí bioklobásky a další pochutiny.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
domácí jablkové koláče
Zkuste si i vy udělat jednoduchou, ale lahodnou jablečnou bábovku. Nabízíme jeden z oceňovaných receptů z loňského ročníku slavnosti.
Jablečná bábovka s ovesnými vločkami
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
jablečná bábovka
2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek (asi 6 kusů) 1 hrnek polohrubé mouky půl hrnku hrubé mouky půl hrnku moučkového cukru půl hrnku oleje půl hrnku nahrubo nasekaných ořechů půl hrnku rozinek namočených v rumu 1 vanilkový cukr půl prášku do pečiva půl lžičky mleté skořice půl lžičky jedlé sody 3 vejce
Do mísy dáme mouku smíchanou se sodou a skořicí. Přidáme cukr, ořechy, jablka, rozinky, vejce a přilijeme olej. Vše řádně promícháme. Hmotu nalijeme do tukem vymazané formy, vysypané ovesnými vločkami. Pečeme na 180 °C přibližně 45 minut.
Troufnete si na jablečný trojboj?
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
tradiční řemesla
Pro děti je připravena pohádková Jablečná stezka starým sadem, při které plní řadu úkolů. Kromě stezky si děti budou moci zkusit tradiční řemesla a je pro ně připraveno i pohádkové divadlo pod širým nebem. Pro dospělé je připraven Jablečný trojboj. Mohou se také vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit naučnou stezku Naokolo Hostětína.
Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost. Příznivci přírodního zahradničení uvítají prohlídku ukázkové přírodní zahrady.
Pro návštevníky, kteří dorazí vlakem nebo na kole, je připravena ochutnávka moštu zdarma.
Více informací naleznete na www.jablecna-slavnost.cz