Jak nejlépe sklidit a uchovat ořechy?
30. 9. 2017

Jak nejlépe sklidit a uchovat ořechy?

Podzim je čas dozrávání a sklízení. Kromě ovoce a zeleniny nezapomeňte na ořechy, zdroj zdravých tuků, cenných bílkovin a minerálů. Prospějí vašemu cévnímu sytému, posílí imunitu a dodají energii. Jak sklízet a uchovávat ořechy, aby co nejdéle vydržely?

Experti na výživu se shodují v jednom – Zelené ořechy jsou nezraléořechy v obsahují velké množství prospěšných tuků a dalších látek, které pozitivně působí na organismus. Proč si kupovat drahé potravinové doplňky a dovážené plodiny, když si pod ořešákem nebo lískou můžeme nasbírat oříšky a uskladnit si tento nutriční poklad na zimu.

Více o prospěšnosti ořechů a semínek se dočtete v článku Semínka a ořechy: Bojovníci nejen proti nachlazení

Klátit nebo čekat?

Nechte ořechy spadnout na zemPlody ořešáku královského (Juglans regia), známého též jako ořešák vlašský, sklízejte, až když jsou opravdu zralé. V té době zelené oplodí tmavne, puká a ořechy vypadávají na zem. Chcete-li sklizeň urychlit a ořechy klátíte, můžete poškodit větve ořešáku. Navíc nedozrálé ořechy jsou náchylnější ke vzniku plísní, nemají tu správnou chuť a jádro ve skořápce může seschnout a znehodnotit se. Sbírat ořechy choďte pravidelně, neměly by ležet pod stromem déle než dva dny, jinak začnou zahnívat. Sběr si usnadníte, když trávu pod stromem včas posečete a rozprostřete pod něj plachtu.

Lískové oříškyLískové oříšky sklízíme podobně, některé druhy s krátkou punčoškou (obal, ve kterém oříšek je) vypadávají na zem, jiné, tzv. lombardská odrůda, se musí očesat, když začínají hnědnout a z punčošky oloupat.

Pozor, slupky barví

Při sběru pozor, ořechy barvíNasbírané ořechy zbavte zbytku  oplodí (rubiny) a očistěte je. Pozor, slupky vlašských ořechů barví silně do tmavohněda, obsahují výrazné přírodní barvivo (juglon), které se používá do samoopalovacích krémů a k barvení vlasů. Vybavte se proto raději rukavicemi, barvivo by se na rukou i prstech drželo pěkných pár dní. Pokud už se ušpiníte, vyzkoušejte citrónovou šťávu, očistná koupel a pořádné drhnutí by vás mělo zabarvení zbavit. Vláknité zbytky slupky na skořápce odstraňte pomocí kartáčku, ořechy neumývejte ani neoplachujte ve vodě.

Očištěné ořechy rozprostřete do jedné vrstvy a sušte na suchém a větraném místě 3-5 týdnů, ideální teplota k sušení se pohybuje okolo 25 °C.

Skladování: ve skořápce nebo vyloupané?

Ať za vás nesklidí jiní

Usušené ořechy ořechy uložte do vzdušných pytlů (vhodné jsou například jutové nebo rašlové pytle) a zavěste na suché, ale ne příliš chladné místo. Raději je nenechávejte v bednách na zemi, mohli by se k nim dostat nevhodní konzumenti a pochutnat si na vaší úrodě.

Zavěšené vám ořechy vydrží po celou zimu, dokud je postupně nespotřebujte. Kdo se ale potýká s nedostatkem místa, raději ořechy vyloupe. Tím se však zkrátí doba jejich trvanlivosti, kvůli vysokému obsahu tuků ořechy snadno žluknou. Vyloupaná jádra můžete ještě nechat několik dnů doschnout a pak je uskladníte několika možnými způsoby.

Chladnička, mrazák nebo zavaření?

Pro rychlejší spotřebu v horizontu několika týdnůVyloupejte a uschovejte je uložte do uzavíratelné sklenice a nechte v kuchyni nebo ve spíži. Uchovávání v lednici prodlouží trvanlivost ořechů, vydrží vám dva až tři měsíce. Skladovat můžete jádra v celku i namletá, uložená ve sklenicích nebo v sáčcích.

Šikovnou metodou konzervace jádrovin je také zamrazení, dejte ořechy do nádobek nebo sáčků, vložte do mrazáku a máte vystaráno, ořechy vydrží krásně i rok. Pokud však máte mrazák malý nebo plný jiné úrody, zkuste zavařování. Oříšky vložte do skleniček, sklepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíce a uzavřete. Sklenice sterilizujte, asi 20 minut, pak otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Rychle zavařené jsou v mikrovlnné troubě, otevřené skleničky umístíte do trouby, zapnete na tři minuty a ihned zavíčkujte. Takto ošetřené ořechy vydrží až několik let.

Skořápky nevyhazujte, myslete na Vánoce

Tradiční lodičky z ořechových skořápekZbylé skořápky od ořechů nevyhazujte, poslouží jako dekorace při tvorbě adventních věnců nebo ozdobných mís na stoly. Vyrobíte z nich také lodičky, které si pustíte po vodě při Štědrém večeru. Vynikající jedlý dárek vytvoříte naložením ořechů do medu v poměru 1:1. Pak stačí skleničku dozdobit a uložit před nenechavci, aby vám do připravené dárečky předčasně nezmizely.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS