Křen obsahuje množství vitamínu C, a to i po delším skladování ve sklepě. Dále je cenným zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, železo. Hlavní jsou pak sirné silice, které mu dodávají charakteristický říz a díky kterým potírá infekce, ozdravuje střevní mikroflóru, prospívá trávení.

Pěstování

Křen je rychlejší vysazovat nežli pěstovat ze semen – stačí kořen, nebo dokonce jen kořenový řízek, který však musíte zasadit správně, tedy širším koncem vzhůru, a celý ho ve svislé nebo mírně šikmé poloze zahrnout půdou. (U tenkých kořenových řízků je někdy zúžení nezřetelné, při jejich odřezávání od hlavního kořene je třeba konce označit). Pokud je sucho, dopřejte mu alespoň zpočátku důkladnou zálivku, aby se ujmul. Každé rostlině dopřejte místo nejméně 30 cm kolem dokola, prospěje jí mulčování.

  • Křen přežije téměř v jakékoli půdě. Ale pokud si přejete sklízet pěkné, dlouhé kořeny, je třeba mu připravit lůžko z kypré zeminy, hluboké alespoň 30 cm - těžkou půdu vylehčete pískem. Každé rostlině přidejte kbelík kompostu. Další hnojení, zvláště na dusík bohaté, v průběhu sezóny potřebné není – jen by podpořilo bujný růst listů.
  • Křenu se bude dařit na slunci i v polostínu. Často až natolik, že se bude rozrůstat do okolí – na menší zahrádce je třeba ho včas usměrnit.
  • Kořeny budou silnější, pokud odstraníte květenství a rostlina se nebude muset zaobírat tvorbou a zráním semen. Na bíle kvetoucí křen je však pěkný pohled, proto můžete květenství zastřihnout až při uvadání.
  • Pěstitelé, kteří usilují o co nejkvalitnější sklizeň, kořeny v průběhu vegetace (počátkem léta) poodhrnou, osekají postranní kořínky a odkopnou postranní výhony, ponechají pouze jeden hlavní.

Sklizeň

Na jaře vysazené kořeny se do podzimu rozrostou a zesílí. Nejlepší je sklízet až po prvním mrazíku, kdy získají ten pravý říz, protože rostlina do kořenů před zimou stáhla svou sílu. Postranní kořínky můžete ihned odříznout a vysadit zpět (prospěje jim ochrana vrstvou mulče). Křen zůstane ve chladném, vlhkém sklepě i několik měsíců jako čerstvý, pokud ho vložíte do mírně vlhkého písku. Můžete ho nechat i na záhoně a sklízet postupně v průběhu zimy, pokud vám v tom mráz nebo sněhová pokrývka nezabrání.