Jak prořezávat rybíz: krok za krokem, rok po roce
12. 4. 2011

Jak prořezávat rybíz: krok za krokem, rok po roce

Rybíz bude každoročně dávat bohatou úrodu velkých bobulí pouze při pravidelné údržbě řezem. Jak postupovat od prvního roku u rybízu červeného, bílého a černého? Jak řezem udržovat formu keřovou a stromkovou?

Účelem řezu u všech druhů rybízu je vypěstovat v prvních letech po výsadbě dobře prosvětlenou, nezahuštěnou korunu keře s pravidelně rozloženými výhony. Výchovný řez nám pak pomůže zapěstovat keř s potřebným počtem větví různého stáří. Pravidla pro řez bílého, červeného a černého rybízu se však v určitých fázích liší. Zrovna tak rozdílnou péči vyžadují rybízové keře a stromky.

Keřový tvar rybízu je nejžádanější

Většina zahrádkářů dává přednost rybízovým keřům, protože plodí pravidelně a mají větší plody, nevýhodou je poléhání výhonů zvláště u rozložitě rostoucích odrůd. Také sklizeň plodů z keřů je obtížnější, a v zahuštěném středu keře bobule na hroznech nestejně dozrávají.

Výsadba a řez v prvním roce

Keře vždy vysazujeme od místa rozvětvení o 10–15 cm hlouběji, než rostly v ovocné školce. Tím se vytvoří kořeny z každého výhonu zasazeného do půdy a hlouběji zasazené keře také vytvoří rozsáhlejší kořenovou soustavu. Ta pak lépe odolá přísušku, keře lze lépe zmlazovat a jsou méně citlivé na mechanické poškození.

řez rybízu v prvním roce

Jak u červeného a bílého, tak u černého rybízu v prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Díky tomuto řezu vyrostou silné výhony pro založení koruny keře.

Řez ve druhém roce

  • Ve druhém roce vybereme pět nejsilnějších a nejvhodněji postavených výhonů. Přebytečné a zvláště krátké a slabé výhony těsně u země odstřihneme.
  • Na ponechaných výhonech u rybízu nezakracujeme vrcholy, sestříhneme je jen u odrůd s malou schopností vytvářet boční větévky.
  • V červnu můžeme asi na 15 cm zkrátit boční obrost, který směřuje dovnitř keře.

řež rybízu ve druhém roce

Koncem třetího roku by měl mít dobře zapěstovaný keř rybízu pět jednoletých výhonů a stejný počet dvouletých a tříletých větví.

Udržovací řez

Abychom udrželi rovnovážný stav mezi růstem a plodností, je třeba přistoupit k udržovacímu řezu.

  • Každý rok po sklizni plodů (v červenci) u červeného a bílého rybízu řezem odstraníme těsně u země čtyřleté, případně pětileté větve.
  • U černého rybízu je lepší po sklizni vyřezat již tříleté větve, pokud bychom je nechali růst do čtvrtého roku, úroda by byla podstatně slabší, plody menší a méně kvalitní a hrozny kratší. Postranní obrost u černého rybízu nezakracujeme, aby se nesnížila plodnost. U tohoto rybízu je pro bohatost úrody lepší keř prosvětlovat, nežli zkracovat hlavní větve i boční obrost.

zmlazovací řezŽivotnost plodonosného obrostu i období plodnosti a výnosnosti keře je delší a vyšší u bílého a červeného rybízu než u rybízu černého.

Tříletý interval obnovy

Keře zmlazujeme v rozmezí dvou až tří let, abychom příliš nesnížili plodnost.

  • V následujícím roce po sklizni odřežeme třetinu nejstarších odplozených větví a místo nich ponecháme nejvhodněji postavené a nejsilnější výhony, které pak v předjaří zkrátíme o čtvrtinu.
  • Ve druhém roce odřežeme další třetinu větví a nové výhony opět zkrátíme.
  • Ve třetím roce pak odstraníme zbytek přestárlých větví a keř pak tvarujeme udržovacím řezem.

Pěstování rybízu ve stromkovém tvaru

i

Stromky rybízu je nejlepší vysadit střídavě s keři rybízu a stromky angreštu.

Tento tvar rybízu zaručuje velké, dobře vybarvené a současně dozrávající bobule a jejich snadnou sklizeň. Nevýhodou pak je nutná pevná opora kmínku, nezbytnost každoročně odstraňovat podrost podnože, meruzalky, a kratší životnost a rychlejší stárnutí rybízu, kdy se velikost bobulí i délka hroznů zmenšují.

Řez stromkového rybízu roubovaného na kmínku meruzalky zlaté je obdobný jako při tvarování angreštu. Staráme se tedy, aby korunka stromku nezhoustla. Udržovací a zmlazovací řez má za úkol udržet co nejdelší životnost stromku. Stromek rybízu, který bychom pravidelně neupravovali, předčasně stárne a odumírá. Životnost stromku je nižší než u keře a pohybuje se v rozmezí od 8 do 12 let.

Autor Václav Jabůrek.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

neplodící červ.rybíz

(VWPsQNuH78GyQmV6hUBFQmT6hUm.Cw~j-lyk.Z4Vj7aPZYTw), 26. 5. 2016, 10:31

Dobrý den, letos jsem zakoupila 2 keříky červeného rybízu a zasadila na terase.Oba mi nádherně vyrostly,mají spoustu nových větví,ale nekvetou,tudíž nebudou plodit.

plody  rybízu

(VWPsQNuRZ.AuRYSSohmMHYqT6hIjeN4sI7bMQMvaVWR), 23. 2. 2015, 12:37

Dobrý den, prosím o radu co může být příčinou ztrácení se už vyvinutých zelených bobulek na keřovém červeném rybízu ještě před dozráváním. Vypadají jak odrhnuté. Je to práce nějakých škůdců (ptáci , mravenci) nebo nedostatek výživy? Děkuji za odpověď.

Mnozeni keroveho rybizu

(VWPsQNuL-fnCQMQF-lruQNs6JyvjFo), 4. 6. 2012, 07:43

Dobry den.Prosim o radu,jak postupovat pri ziskani nove odnoze ze stareho rybizoveho keru.Dekuji Nosek.

RE: Mnozeni keroveho rybizu

(VWPsQNuE4kBC2Zl6JTTk2-5kVWPjEp~6Kx), 1. 2. 2013, 18:39

Stačí když ohnete větvičky keře tak, aby se daly přihrnout hlínou a zajistit v této poloze háčkem. Takto je ponecháte až dostatečně zakoření části pod hlínou. Potom je od mateční rostliny oddělíme a přemístíme na nové stanoviště. Stačí též když několik větviček odříznete a zapíchnete do vlhkého substrátu, kde by měly bez problému zakořenit.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS