Pampelišky mnohdy považujeme za plevel a snažíme se je ze zahrady vystrnadit. Přitom zjara krásně kvetou a sytí včely, mladé listy můžeme přidávat do salátů – doplní vitamíny, působí proto detoxikačně a podporují snižování nadváhy. Na podzim pak nabízejí ten nejcennější poklad - léčivé kořeny. Sklízet je sice můžeme po celý rok, ale právě na podzim je v nich obsaženo nejvíce účinných látek – rostlina si před nastávající zimou stahuje svou sílu pod zem. Sbíráme nejlépe kořen dvou a víceletých rostlin, které jsou silnější a snáze se zpracovávají.

Jak kořen pampelišky pomáhá?

Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale), známé dříve jako smetanka lékařsá, je skvělým přirozeným zdroje hořčin (konkrétně jde o taraxacin a taraxasterin), které působí jako elixír na játra, na jejichž dobré funkci závisí naše zdraví. Dovede povzbuzovat činnost i všech dalších trávicích orgánů – tedy i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá tak při žlučníkových onemocněních.

Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin. Celkově povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh a také ledviny, díky čemuž přispívá k pročištění těla, může odstranit únavu a vylepšit pleť. Dále kořen obsahuje třísloviny, aminokyseliny, minerální látky či polysacharid inulin prospěšný při cukrovce. Hojí záněty žaludeční a střevní sliznice. Pomoci může i při chorobách močových cest a ledvinových kaméncích, díky obsahu polysacharidu inulinu působí podpůrně i při cukrovce.

Jak kořen pampelišky užívat?

V době, kdy kořeny sbíráme, je můžeme pojídat čerstvé – jejich hořkosti možná přijdeme na chuť. Stačí je nakrájet na tenké křupavé plátky a smíchat se zeleninou podle libosti, zalít olivovým olejem, octem (nejlépe bylinkovým), osoleným jogurtem nebo kysanou smetanou. Užívat lze i šťávu z čerstvého kořene – 3x denně polévkovou lžíci.

Obvykle se však na pročišťující kůru užívá 2x denně po dobu tří týdnů odvar z čajové lžičky sekaného kořene (čerstvého či sušeného) na šálek vody. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem a medem. Pokud si chceme kořen uschovat do zásoby, sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví. Usušený kořen skladujeme v suchu, neboť i dobře vyschlá droga přijímá vzdušnou vlhkost, která ji časem znehodnocuje. Sušený kořen můžeme rovněž rozemlít na prášek a užívat lžičku denně. Sušený kořen pampelišky je možné koupit i v prodejnách bylin, jeho latinský název zní Radix taraxaci.