Lagenárie či kalabasa (Lagenaria siceraria), zvaná indická okurka, je statná popínavá jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Je oblíbená nejen pro mladé plody, využívané k přípravě jídel, ale i pro zajímavé, plně dozrálé a na povrchu ztvrdlé, dekorativní tykvičky. Používají se mimo jiné k výrobě půvabných, lehkých nádobek, oblíbených například pro popíjení čaje maté. Lagenárie pochází pravděpodobně z Afriky a Asie a byla vyšlechtěna do četných odrůd.

Pěstování

  • Bílé květy se rozvíjejí se navečer a do rána uvadají, nejčastěji jsou opylovány můrami.

    Semínka lze do květináčů či velkých kelímků na okenní parapet vysévat již v březnu, klíčí velmi dobře.
  • V teplepředpěstované sazenice lze koncem května, když mají výšku nejméně 20 až 25 cm, vysadit na záhon.
  • Semenáčky vysazujeme na místo vždy po jedné rostlině. Rostlina vyžaduje značný prostor! Dlouhé výhony se pnou po plotech, konstrukcích nebo po stromech. V případě, že rostlina příliš rychle vyhání do výšky, výhony zkrátíme.
  • Před výsadbou je vhodné zarýt pod sazeničku do hloubky dobře proleželý kompost či uleželý hnůj.
  • Kalabasa vyžaduje slunné místo, podobně jako okurky nebo rajčata. Výborně se jí daří ve fóliovníku, protože má ráda teplo „na nohy“, ovšem časem z něj budou dlouhé výhony putovat dále.
  • Nutný je dostatek vody a pravidelné hnojení.

Lagenárie jako dekorace

Plody tvarem připomínají pokroucenou tykev rostoucí na dlouhých stopkách. Ukrývají podlouhlá semena okrové barvy.

Chceme-li je použít jako dekoraci, necháme je vyzrát až do konce vegetačního období na rostlině. Oplodí zralých plodů zdřevnatí a nepropouští vodu. Jsou velmi atraktivní na pohled. Vyschlé plody se často používaly jako nádoby nebo se z nich vyráběly rezonanční části hudebních nástrojů.

Lagenárie v kuchyni

Pokud chceme plody použít jako zeleninu, sklízíme je ještě křehké a jemné – když plod uchopíme oběma rukama, měl by se dát lehce ohnout.

Mladé plody lagenarie obsahují velmi málo kalorií, proto se doporučují diabetikům a při redukčních dietách. Mají jemnou, neutrální chuť, podobně jako okurky. Obsah vitaminu C je střední, lagenarie rovněž obsahují malé množství bílkovin a vitaminu B.

Sytá polévka z lagenarie s vejci

Potřebujeme

  • 400 g mladých plodů lagenarie
  • 2 lžíce oleje
  • střední cibule
  • polohrubá mouka
  • kostka masoxu
  • koření karí
  • 3 syrová vejce
  • sůl, mletý pepř, petrželová nať
  • 1 l vody

Jak na to

  1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme moukou. Zalijeme vodou, dobře prošleháme.
  2. Přidáme bujón, karí, sůl a uvedeme do varu.
  3. Lagenarii oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Vložíme do vřelé polévky a vaříme asi čtvrt hodiny.
  4. Zvlášť na trošce tuku umícháme vejce, osolíme a opepříme.
  5. Do talíře vložíme míchanici z vajec, posypeme sekanou petrželovou natí a zalijeme vařící polévkou.
  6. Sypeme pažitkou a podáváme horké s pečivem.

Zapečená lagenarie se šunkou a sýrem

Potřebujeme

  • 800 g mladé lagenarie
  • 100 g drůbeží šunky
  • 2 vejce
  • hrnek kysaného mléka nebo podmáslí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce strouhanky
  • mletou papriku a bílý pepř
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Jak na to

  1. Lagenarii oloupeme, vložíme do osolené vody a uvaříme do poloměkka. Nakrájíme na kolečka.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  3. Vložíme do ní vrstvu lagenarie, posypeme strouhankou smíchanou se sýrem, pokryjeme plátky šunky.
  4. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme, okořeníme, nalijeme na lagenarii a v dobře vyhřáté troubě vše zapečeme.
  5. Posypeme pažitkou a podáváme.

Vařená lagenarie s máslem

Potřebujeme

  • 800 g mladé lagenarie
  • 50 g másla
  • sůl
  • kostku cukru.

Jak na to

Lagenarii nakrájíme na jemné nudličky a uvaříme do měkka ve slané vodě s kostkou cukru. Na sítku scedíme a podáváme horké polité máslem.