Lesní jahody: zdravé mlsání a pěstování na zahradě
24. 7. 2014

Lesní jahody: zdravé mlsání a pěstování na zahradě

Lesní jahůdky jsou sice menší, ale chutí a vůní jedinečné. Odrůdy z nich vyšlechtěné můžeme snadno pěstovat i na zahradě. Jak je vysévat, vysazovat a nápaditě využít v kuchyni?

Jahody neodmyslitelně patří do letních moučníků a pohárů – kdo by neznal jahody se smetanou nebo sekt s jahodami? Neobejde se bez nich ani žádná letní zahradní slavnost. Kromě běžných jahod si můžeme zkusit vypěstovat také lesní jahody.

Lesní jahody na zahradě

Lesní jahody určené k pěstování, zvané též jahody měsíční, jsou obvykle vyšlechtěné odrůdy lesních jahod, které můžeme koupit ve šlechtitelské stanici, ve vybraných zahradnictvích nebo prostřednictvím zásilkových obchodů. Květy a plody lesních jahod jsou mnohem menší než u šlechtěných zahradních odrůd, takže i sklizeň plodů je trochu zdlouhavější a namáhavější. Gurmáni se tím ale nenechají odradit, protože plody lesních jahod mají mimořádně sladkou a plnou chuť. Námaha se tedy každopádně vyplatí.

lesní jahody

Pěstování

Jde o vytrvalou rostlinu, ale její kvalita po prvním roce klesá. Je tedy lepší si každý rok vypěstovat ze semen nové sazenice, nebo na jaře koupit už předpěstované.

Daří se jim v úrodné půdě s dostatkem slunce, ale nevadí jim ani mírný stín. Nemusí zabírat místo na záhonu – lze je pěstovat v okrasném záhonku, v závěsném košíku, v truhlíku nebo v květináči za oknem.

Jahůdky ze semínka

  • Semena vyséváme do květináčků nebo sadbovačů s výsevním substrátem začátkem podzimu. Velice drobnými semínky lehce posypeme povrch půdy, zasypeme je vrstvičkou substrátu, který mírně přitlačíme.
  • Než semínka vzejdou, sadbovače zakryjeme sklem a papírem.
  • Klíčení neprobíhá úplně současně, ale koncem října by semenáčky měly být připraveny k přepíchání do sadbového substrátu.
  • Necháme je přezimovat ve studeném skleníku nebo v pařeništi a ven na záhon je přesadíme koncem jara.

lesní jahody
Semínka lze také vysévat do květináčů pod sklo od konce zimy do poloviny jara a vysazovat sazeničky od konce jara do časného léta.

Výsadba

Během zimy před výsadbou zapracujeme do půdy vyzrálý hnůj nebo kompost, a to asi jeden kbelík na metr čtvereční.

Sazeničky sázíme ve sponu 30x30 cm. Pokud na podzim vysévané rostlinky začnou v květnu kvést a hrozí jim nebezpečí jarních mrazíků, chráníme je krytem. Půdu udržujeme stále vlhkou. Kdyby kořínky vyschly, rostlina přestane plodit.

Sladká sklizeň

Lesní jahody plodí poměrně dlouhou dobu. Otrháváme je, až když jsou úplně zralé, protože tehdy mají nejvýraznější chuť. Pravidelná sklizeň podporuje násadu dalších plodů.

Použití v kuchyni

Jahody jsou snad nejchutnější čerstvé, podávané s jogurtem, kysanou smetanou, šlehačkou, případně doslazené medem nebo cukrem. Vynikající jsou ovšem i jako ovocná náplň do palačinek a jiných moučníků.

dezert s lesními jahodami

Zmrzlinový pohár s lesními jahůdkami

  • Jahody vložíme do cedníku, namočíme do studené vody a jemně omyjeme.
  • Necháme je okapat, pak je posypeme cukrem a zakápneme likérem či sladkým vínem a necháme vychladit v ledničce, až se cukr vsákne.
  • Poté je naaranžujeme do poháru na kopeček vanilkové zmrzliny, případně šlehačky.

Někteří gurmáni tvrdí, že chuť čerstvě natrhaných jahod nejlépe vynikne, když je před podáváním lehce opepříme čerstvě mletým černým pepřem a zakápneme balzamikovým octem.

Etonský dezert

Tato pochoutka se tradičně podává v létě na britské soukromé škole Eton College. Jde o směs měkkých sněhových pusinek, šlehačky a jahod. Když si koupíme hotové pusinky, máme dezert připravený za pár minut.

  • i

    Tento dezert by se měl ihned sníst, pusinky by neměly změknout.

    Asi 450 g omytých a odstopkovaných jahod rozkrájíme na čtvrtky.
  • Posypeme je vrchovatou lžící moučkového cukru a dáme je stranou.
  • Ušleháme 570 g šlehačky, aby nebyla příliš tuhá, ale ani příliš měkká.
  • Pak rozdrtíme 250 g sněhových pusinek na menší kousky, ale nikoli na prášek. Smícháme je s jahodami a se šlehačkou a podáváme.

estonský dezert

Přínos jahod pro zdraví

  • Lesní ovoce má více vitaminů i minerálů a daleko výraznější účinky prospěšné zdraví než ovoce šlechtěné.
  • Lesní jahody obsahují vysoké množství ovocných kyselin (citronové a jablečné), které mají dezinfekční účinky na trávicí systém a zlepšují vstřebávání železa z rostlinných potravin.
  • Na trávicí trakt a srdečně cévní systém příznivě působí obsažený pektin (vláknina, která snižuje cholesterol v krvi), vitamin C, karoten, flavonoidy a třísloviny.
  • Také vitaminy řady B, fosfor, železo, mangan a měď dělají z jahod skutečně kvalitní ovoce.
  • Jahody patří díky obsahu rostlinných pigmentů (polyfenolů) mezi silné antioxidanty a údajně také mají ochranný účinek na nervové buňky v mozku.

Od května do srpna můžeme sbírat listy, které lze v podobě čaje využít při léčbě hypertenze, gynekologických onemocnění, dny a zánětlivých onemocnění kloubů, ledvinových kamenů, zánětech žaludeční a střevní sliznice a podobně.

Autor Soňa Havlová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestpluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Jahody pestované zo semien

(Andreas), 1. 8. 2014, 17:15

Sorry, no jahodám vo všeobecnosti, a lesným zvlášť, prospieva, ak sa po vysiatí na povrch substrátu nezasýpajú, iba rovnou podložkou jemne zatlačia. Prítomnosť svetla očividne napomáha ich klíčeniu.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS