5. 3. 2010

Majoránka, dobromysl, oregano: voňavé trio na zahradě a v kuchyni

Majoránka je bylinka milá, voňavá, půvabná. Jižnější bratr majoránky, oregano, je plný chuti a slunce. Příbuzná dobromysl, aromatická léčivka, zdobí i naše louky. Můžete je pěstovat na zahradě i v květináči na balkóně či doma. Chuť čerstvých lístků učiní z pokrmů zdravou a lahodnou pochoutku, připravíte z nich čaj, koupel…

Chuť a vůně čerstvé majoránky je skvělá. Zrovna tak velmi blízké dobromysli a ještě výraznějšího oregána. Všechny tyto bylinky patří do jednoho rodu, Origanum. Jméno pochází z řeckého Oros ganos, tedy radost z hor. Staří Řekové vůni oregána milovali, považovali jej za symbol štěstí i lék. Řecké hory voní divokým orgánem dodnes. Majoránku si posléze oblíbila i středověká Evropa, a nejen jako koření, ale i delikátní přírodní parfém, přísadu do koupele či čaje, který zaháněl všechny chmury.

majoránka zahradní

Léčivé koření

Majoránka zahradní (Origanum majorana) má typickou chuť a nasládlou vůni, bez níž si nedovedeme představit bramboračku ani bramboráky. Když ke konci vaření přidáme čerstvé lístky, pokrm se ocitne o chuťovou třídu výš. Dobré však budou také v dalších pokrmech z brambor i na pečená, dušená i grilovaná masa a ryby.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) má vůni jemnou a spíše než jako koření se používá na přípravu léčivého nálevu, který pomáhá při trávicích obtížích i nachlazení, mírní bolest hlavy a tiší nervy. Lahodný je i čaj připravený z čerstvé dobromysli. Ovšem jižněji rostoucí poddruhy dobromysli obecné, známé spíše pod jménem oregano, mají často chuť i vůni velmi výraznou. Nemohou chybět v rajčatových omáčkách k těstovinám a na pizze, hodí se i k rybám, drůbeži, mořským plodům, restované zelenině. Intenzivní vůni a chuť si oregano zachovává i po usušení. dobromyslPoužívat lze mladé listy i kvetoucí vrcholky rostlin.

Dobromysl v koupelně

  • Pokud do vany přilijeme litr silnějšího nálevu z dobromysli, přiravíme tak velmi osvěžující, povzbuzující koupel.
  • Silný nálev je také výborný kondicionér, který vlasy posiluje a provoní.

Rajčata s oregánem

  • Rozpůlíme 4 vetší rajčata a vložíme je do zapékací mísy řeznou stranou nahoru.
  • Smícháme 4 lžíce olivového oleje, stroužek utřeného česneku, vrchovatou lžíci čerstvých lístků oregána, osolíme  a opepříme podle chuti.
  • Rajčata potřeme směsí a posypeme parmezánem (lžičku na polovinu rajčete).
  • Zapékáme 15 minut v troubě nebo pod grilem. 

Pěstování

i

 

Všechny bylinkyrodu Origanum jsou medonosné, vyhledávané včelami, čmeláky i motýly.

 

Jemnou, drobnou majoránku můžeme pěstovat jako sluncemilnou letničku, nebo jako přenosnou trvalku, silnější mrazy venku nepřežije. Daří se jí i celoročně v bytě, pokud jí dopřejeme dostatek čerstvého vzduchu. Majoránce vyhovuje výživnější půda, nežli dobromysli a jejím kultivarům.

Dobromysl obecná pravá je rostlinou našich luk a strání, na zahradě ji na světlém místě lze pěstovat jako odolnou trvalku.

U oregana, poddruhů, kultivarů a kříženců dobromysli, záleží na původu a konkrétních vlastnostech . Přes zimu je vždy vhodná přikrývka, nebo umístění na světlé, bezmrazé místo v pěstebních nádobách. Vždy jim vyhovuje plné slunce a lehký substrát, který by neměl obsahovat nadbytek živin, nesnášejí přelévání.

Některé kultivary jsou i výrazně dekorativní, například zlatolistá dobromysl Aureum, která vytváří zářivé půdopokryvné koberce. Tento kultivar vyžaduje částečné zastínění.

Pro Recepty receptáře Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

jarmilapernicova@seznam.cz

(VWPsQNubWkxkQNs6JyvjFo), 12. 8. 2014, 08:31

Dobromysl, oregano, majoránka

dobromysl

(sss), 21. 2. 2012, 23:38

:D dobromysl je oregano :D

RE: dobromysl

(marie), 23. 2. 2012, 09:48

tak si zkuste do těstovin dávat místo oregána naši luční dobromysl:)

MartaSalatova@seznam.cz

(VWPsQNuEWkGkuZb7ahIkQNs6JyvjFo), 7. 11. 2010, 00:56

TAk si Edi pěkně počti

Pěstování ze semen

(Dary), 22. 3. 2010, 09:07

Chybí mi tady rady ohledně pěstování ze semínek,např.jestli při výsevu zahrnout půdou nebo nechat klíčit na světle ,do jakého substrátu nejlíp vysévat(směs kompostu a písku nebo zahradní zeminy,písku apod..)?Díky

RE: Pěstování ze semen

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 23. 3. 2010, 08:34

Dobrý den, pro výsev postačí směs zahradní zeminy a písku, semínka při vzcházení příliš živin nepotřebují, a zvláště ne, pokud se jedná o aromatické bylinky. Můžete také zakoupit speciální substrát pro výsev a množení (ale zemina vylehčená pískem nebo perlitem postačí). Semínka jsou velmi drobná, stačí je proto do půdy přitlačit, nemusí se přikrývat (jsou tak drobnoučká, že by vrstva zeminy byla vždy zbytečně vysoká). Po výsevu nesmí zaschnout, semínka a klíčící rostlinky je nejlepší rosit rozprašovačem na květiny. Výsevné misky, květináče či truhlíky můžete přikrýt fólií nebo průsvitným plastem, který zajistí lepší mikroklima pro klíčící rostlinky.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS