Mák v kuchyni i okrasné zahradě: Nedoceněný národní poklad
10. 9. 2017

Mák v kuchyni i okrasné zahradě: Nedoceněný národní poklad

Mák se pro své léčebné i omamné účinky pěstuje už od starověku, někdy je bohužel zneužíván jako droga. Jeho semena mají lahodnou chuť a jsou zdrojem mnoha výživově cenných látek. I přes široké využití v lékařství, v kuchyni i v okrasné zahradě se této rostlině nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužila,

Mák - vlajková loď českého zemědělství

Pěstování máku setého (Papaver somniferum) máMák je významnou plodinou v České republice velkou tradici, patříme k největším světovým producentům potravinářského máku. Téměř všechen výnos tedy směřuje do potravinářství. Ze semen máku se získává olej, připravují makové náplně do koláčů či buchet a posypky na pečivo. U nás se zpracuje pouze ¼ z téměř 50 000 tun vypěstovaného máku, zbytek putuje do zahraničí. Oblíbený je zejména ve slovanských zemích, jinde jsou makové produkty neprávem zatracovány z obavy, že obsahují návykové látky. Omamné látky jsou obsažené i v potravinovém máku, ale pouze v nepatrném množství. Přesto si musí dát pozor hlavně řidiči, nadměrná konzumace makových pochoutek může vést ke zpomalení jejich reakcí.

Mák setý

Mák, opium, heroin

Stonek, listy a nezralé makovice obsahují množství alkaloidů, například morfin
(Morpheus byl řecký bůh snů), který snižuje bolesti a působí též narkoticky (ne náhodou je druhové jméno máku setého somniferum, tedy spánkodárný).

Získávání opia

V lékařství se morfin často předepisuje k potlačení pooperačních bolestí, po úrazech, nebo při bolestech spojených s nádorovým onemocněním. Při dlouhodobějším užívání však přichází závislost, tzv. morfinismu, a látka působí spíše stimulačně a navozuje příjemné pocity. Alkaloidy se získávají z některých druhů máku ve formě opia, zaschlé šťávy z nezralých makovic. Pro tyto účely se mák pěstuje hlavně ve střední Asii, největším producentem opia je Afgánistán. Opium je zneužíváno jako droga, kouří se, nebo se užívá v tabletách. Z nemalé části surového opia je vyráběna velmi nebezpečná droga, heroin.

Dozrávající makovice na poli nedaleko Litomyšli. 

Makové hody

Daleko bezpečnějším a příjemnější způsobem využití máku je zpracování zralých semen do potravinářských produktů. Je vyhledáván nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro vysoký obsah kvalitních olejů a minerálních látek (například vápníku má 12x více než mléko).

Nudle s mákem jsou klasický recept

Makové buchty, koláče a záviny, škubánky s mákem, nudle s mákem, švestkové knedlíky s mákem, makovec, to jsou jen příklady z mnoha receptů české kuchyně. Mák nezatracujte, i když jeho příprava ke spotřebě je trochu složitější, jídel, kde můžete mák využít, je jako máku.

V lidovém léčitelství se doporučuje čaj z okvětních lístků máku jako prostředek proti plicním chorobám, ke zmírnění kašle a při zánětech horních cest dýchacích. Pití odvaru z mletých makových semen je zaručený recept na klidný spánek.

Recept na základní makovou náplň

Umelte 150 g máku a vařte s 250 ml mléka asi 25 minut, do zhoustnutí směsi. Přidejte 60 g pískového cukru, vanilkový cukr, trochu skořice a lžíci rumu. V případě potřeby zahustěte drcenými piškoty nebo strouhaným perníkem.

Mák v zahradě

V okrasných zahradách zvlášť dobře vynikají plnokvěté máky.

Plnokvěté odrůdy máku se využívají jako okrasná rostlina, květy bývají velmi nápadné a krásné, i když doba kvetení je velmi krátká. Květy máku se nehodí jako řezané květiny do váz, brzy opadávají. Okrasné máky lze pěstovat jako jednoletky nebo trvalky, vyžadují slunné stanoviště a dobře propustnou vápnitou půdu bohatou na živiny, jsou náročné na vláhu i dostatek světla. Výsev provádějte během dubna, v červnu a červenci máky pokvetou.

Pěstovat můžete i klasický mák setý pro potravinářské účely. Osévat byste však měli maximálně 100 m2, větší výměra už podléhá ohlašovací povinnosti. Při sklizni si nějakou tu makovičku schovejte, údajně zvyšují plodnost a přilákají štěstí a peníze. A pokud se nepoštěstí, využijete tobolky při tvorbě suchých vazeb nebo věnců.

Doma vypěstovaný mák chutná nejlépe.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS