Málo známé zeleniny: vigna a jedlý ibišek
14. 10. 2017

Málo známé zeleniny: vigna a jedlý ibišek

Představíme vám zeleninu, kterou moc lidí nezná. Jsou to u nás méně známé, ale přesto zajímavé druhy. Někdy není na škodu obohatit si zkušenosti s pěstováním a také si dopřát zajímavou změnu v jídelníčku. Rajčata a salát známe každý, ale co třeba zkusit vypěstovat vignu nebo jedlý ibišek?

Vigna čínská  

Vigna čínská (Vigna sinensis, syn. Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) je rostlina z čeledi bobovitých. Občas se setkáváme se jménem dlouhatec, které si vysloužila pro své dlouhé štíhle lusky. Například u odrůdy Metro dorůstají délky 40–100 cm. Italové tuto odrůdu někdy označují jako špagetovou, a to jak pro délku, tak pro štíhlost lusků. Nicméně označení dlouhatec patří jiné rostlině. V angličtině tuto luštěninu znají jako cowpea, to prý proto, že se využívala především jako krmná plodina pro krávy. 

Ačkoli do podle jména nevypadá, vigna pochází z Afriky. Pěstování nečiní problémy, má ráda slunné stanoviště s propustnou zeminou. Hnojíme ji jako běžnou zeleninu, zaléváme bohatě, pokud chceme sklízet semena, tak v srpnu zálivku umírníme a v září již nezaléváme a sklízíme suché lusky, z nichž semena vyjmeme.

vigna čínská

V rámci osevního postupu se jedná o výbornou předplodinu. V chladnějších oblastech je dobré předpěstování, vyséváme v polovině dubna a vysazujeme v polovině května. V nížinách vyséváme začátkem května přímo na stanoviště. Rostlina dorůstá výšky kolem metru, násada lusků je bohatá i v horších podmínkách. Sklízíme zelené lusky jako zeleninu, nebo zralá semena. Využití je totožné s fazolemi. 

vigna čínská má plody podobné fazolím

Jedlý ibišek

Jedlý ibišek, přesněji ibiškovec jedlý (Hibiscus esculentus), nebo také okra, je okrasná rostlina, která vás potěší zdravými plody. Ibiškovec jedlý je stará kulturní rostlina a byl pěstován v Egyptě již 2000 let před naším letopočtem. Tento ibišek pochází z Indie a má rád teplo a slunce. Často se radí předpěstování, to je nutné v chladnějších oblastech. V nížinách můžeme v druhé polovině května vysévat přímo na stanoviště, což je nejvhodnější, protože nemá rád přesazování. Volíme dobře propustnou zeminu, kterou pohnojíme a přihnojujeme i v průběhu pěstování. Zaléváme pravidelně, ale ne mnoho, aby plody a květy nezahnívaly.

jedlý ibišek

Jedlý ibišek se často doporučuje jako vhodná zelenina do květináčů na balkony. Moje zkušenost je opačná a proto ji do hrnků nedoporučuji. Plody se objevují poměrně brzy a sklízí se asi do délky 5 cm, kdy jsou šťavnaté a semena jsou měkká. Plody konzumujeme čerstvé, nakládáme jako okurky a nebo používáme do polévky, masových směsí a nebo jako dušenou zeleninu, lze restovat se slaninou podobně jako fazolky. Protože je ibišek slézovitá rostlina, působí velmi dobře jako prevence proti nachlazení a zmírňuje příznaky viróz. Jíme-li plody čerstvé, musíme počítat s velkou produkcí slizu, kterou v ústech ucítíme velmi brzy.

plod jedlého ibišku

Autor Roman Kváč.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS