Na světě roste mnoho druhů mochyní, rostlin s nezaměnitelnými plody tvaru "lampiónků". Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je až dva metry vysoká bylina. Patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru a Guatemaly. Je to impozatní dekorativní rostlina, jejíž plody jsou navíc velmi chutné a zdravé. Mochyně coby původem subtropické rostliny nepřežijí mráz, proto se u nás pěstují jako letničky. Nemají zvláštní nároky, bujně rostou a bohatě plodí. Jsou zajímavým zpestřením pro každou zahradu i zahrádku...

Jak vznikají plody tvaru lampiónků?

Mochyně peruánská se pyšní rozložitými lodyhami a srdčitými listy, které bývají až 17 cm dlouhé. Mají výrazně vykrajované, zvlněné okraje, hnědavé žebrování a jemné ochmýření. Květy vyrůstají z úžlabí rozvětvených stonků a listů jednotlivě na na dlouhých stopkách. Po odkvětu se jejich kalich zvětší a vytvoří obal „lampionek“. Uvnitř něj je žlutá nebo světle hnědá, jeden až dva centimetry velká bobule se žlutou, chutnou dužinou. Srostlý, po dozrání slámově žlutý kalich ji chrání ze všech stran. Je velmi půvabný a lákavý i pro děti. V případě mochyně peruánské jim žádné nebezpečí nehrozí!

Pěstování peruánské mochyně

Pěstování je i v našich podmínkách poměrně jednoduché, a probíhá podobně jako u rajčat. Semena jsou běžně k získání v obchodech se semeny.

  • Sazenice vyséváme do truhlíků v březnu až dubnu.
  • Vzrostlé semenáčky přesazujeme na záhon nebo do velkých venkovních nádob po květnových ledových mužích.
  • Rostliny vyžadují humózní hluboké půdy s dostatkem závlahy a slunnou polohu.
  • Během vegetace jsou vděčné za pravidelné přihnojování. Na podzim žluté lampionky s bobulí uvnitř sklidíme a uložíme je v chladu a v suchu, kde vydrží až několik měsíců.

Využití bobulí - za syrova, džemy, kompoty

Pozor, nezralé bobule jsou nejen nechutné, ale obsahují jedovatý solanin, podobně jako zelená rajčata.

Bobule mají pikantní, sladkokyselou, velmi osvěžující chuť. Obsahují malé množství cukrů, pektiny, provitamin A a vitamin C. Z minerálních látek stojí je významný obsah draslíku, fosforu a vápníku.

  • Lze je konzumovat jako syrové ovoce.
  • Z plodů se také připravují marmelády, ovocné saláty, pudinky nebo zmrzliny.
  • Podávají se dušené s cukrem nebo medem jako pikantní příloha k pokrmům či dezert.

Marmeláda z mochyní

1000 g zralých bobulí mochyně, 700 g krystalového cukru, kyselina citronová, želírovací prostředek

  • Bobule vyjmeme z obalových kalichů, propereme na sítu tekoucí vodou a vložíme do kastrolu.
  • Mírně podlijeme vodou a lehce povaříme.
  • Rozvařenou hmotu propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme v mixéru. Můžeme si pomoci i mlýnkem na maso.
  • Protlak dáme zpět do kastrolu a za mírného probublávání zahušťujeme.
  • Odvážené množství cukru postupně vmícháváme do marmelády.
  • Podle chuti okyselíme kyselinou citronovou.
  • Na zahuštění můžeme použít želírovací prostředek.
  • Hotovou marmeládu vléváme do malých skleniček s víčky, skleničky dáme na čtvrt hodiny do parní lázně teplé osmdesát stupňů, aby se víčka dokonale uzavřela.
  • Poté sklenice uložíme v chladnu a temnu.
  • Podáváme na palačinkách a v různých pohárech.

Kompot z mochyně

1000 g bobulí mochyně, 1 l vody, 500 g krystalového cukru, kůra skořice, hřebíčky

  • Bobule mochyně vyjmeme z obalových kalíšků, na sítu je propláchneme vodou a necháme okapat. Musejí být vybarvené, ale ne rozměklé a přezrálé.
  • Naskládáme je do zavařovacích sklenic, do kterých jsme na dno dali kousek skořice a jeden hřebíček.
  • Z vody a cukru uvaříme sirup, kterým ovoce zalijeme.
  • Sklenice uzavřeme víčky a necháme čtvrt hodiny sterilizovat v zavařovacím hrnci při 85 °C.