Lidově se nazývá asijská hruška, ale kříženec jabloně a hrušně to není. Z botanického hlediska totiž jde o samostatný druh Pyrus pyrifolia a od evropské hrušně Pyrus communis se liší tím, že nemá na plodu kališní lístky. Nashi hrušně patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a v současné době najdeme řadu různých kultivarů i forem. Patří mezi význačné ovocné druhy ve východní Asii, hlavně v severní Číně a Japonsku, kde je usilovně šlechtěna.

Nashi má mnoho výhod

V současné době je nashi považována za perspektivní ovocný druh nejen pro netradiční skořicově ananasovou chuť, ale především pro značnou odolnost vůči běžným houbovým chorobám hrušní, jako jsou například strupovitost či septorióza. Podstatné je i to, že stromek dorůstá do výšky deseti metrů, takže není tak vysoký jako běžné hrušně. Patří také mezi přizpůsobivé a odolné ovocné dřeviny, není náchylná na pozdní jarní mrazíky a snese teploty až do –25 °C.

Jak nashi vypadá a roste?

Mladé stromky je možné vysazovat nejen na podzim, ale také na jaře. Pro výsadbu vybíráme stromek s neporušenými a nezaschlými kořeny, je možné využít nejen jednoleté či dvouleté špičáky, ale i stromky s již založenou korunkou.

  • Stromky vytvoří během několika let protáhlé, vejčité koruny.
  • Letorosty mohou být jak lysé, tak mírně chlupaté. Dvouleté a starší větve již případné ochlupacení ztrácejí a získávají načervenalou až červenohnědou barvu. Barva nově vyrostlých výhonů je nejprve hnědavě červená, později se vybarvuje do zelené.
  • Listy jsou velké asi 10 cm, jsou podlouhle vejčité, na konci zašpičatělé, s výraznými pilovitými okraji. Na podzim se listy vybarvují do tmavě červené, později až do hnědé barvy a jsou velmi dekorativní.

Exotická sklizeň

Plody jsou náchylné na otlak, je proto nutné s nimi manipulovat velmi opatrně. Při vysoké vlhkosti a teplotě 0–1 °C je můžeme uchovávat tři až šest měsíců.

Nashi hrušně vykvétají v dubnu. Květy vytvářejí chocholíky se 6 až 9 jednotlivými kvítky. Květy jsou samosprašné a jsou opylovány hmyzem. Plodem jsou malvice kulovitě oválného tvaru, které mají v jádřinci několik tmavě hnědých semínek. Plody mají netypickou chuť, jsou křupavé, šťavnaté a příjemně sladké. Barva plodu se liší podle kultivaru, ale zpravidla bývá od světlé bíložluté barvy až po tmavě žlutou.
Všechny plody mají na povrchu celkem výrazné hnědé až tmavě hnědé tečkování. Plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnosti až 1 kg, průměrně však váží 150 až 200 g.

Jak neobvyklé ovoce využít?

Konzumovat je můžeme jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupání jsou však sladší.

  • Plátky nashi se hodí do ovocných salátů, kompotů, moučníků a sladkých pokrmů.
  • Dušené plátky nashi se skvěle hodí jako příloha ke zvěřině. Ihned po nakrájení je však třeba je zakapat citronovou šťávou, aby nezčernaly.
  • Z plodů můžeme připravit i marmeládu, použít je lze i jako přísadu do koktejlů.

Podle některých pramenů má nashi diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň a dokonce prý eliminuje účinky alkoholu.