Před několika desítkami let začali ve výzkumném ústavu v Praze – Ruzyni šlechtit ozimé odrůdy cibule. O cibuli kuchyňské se sice už odedávna vědělo, že je do značné míry mrazuvzdorná. Její otužilosti se však využívalo pouze při zimním skladování v prostorách, kde teplota klesá pod nulu. (Uskladněné cibuli mráz opravdu nevadí, ale pozor, se zmrzlými cibulemi nesmí hýbat, dokud samovolně postupně nerozmrznou, jinak začnou hnít.) Cílem šlechtění ozimé cibule bylo jiné využití, nežli dlouhá skladovatelnost. Poskytuje sklizeň ještě časnější, než raná sazečka. Díky tomu může být nová, čerstvá cibule k dispozici dřív, než dojdou zásoby cibule staré.

Nejotužilejší odrůdy cibule

Od sedmdesátých let minulého století se u nás, ale už i v řadě dalších evropských zemí, pěstují mimořádně ranné, speciálně vyšlechtěné ozimé odrůdy Presto, Augusta, Imai Early Yellow. Spolehlivě mrazuvzdorné se ukázaly být i některé japonské odrůdové typy a do určité míry i česká odrůda Všetana. Hiberna, pocházející z Všetany, je o něco pozdější, ale rovněž mrazuvzdorná.

Jak pěstovat ozimou cibuli?

Dobré přezimování cibule je však podmíněno několika faktory:

  • Vysévat je třeba nejdéle v polovině srpna, aby rostliny před zimou dorostly do optimální síly (měly by být silné aspoň jako brko). Pozdější výsev výrazně zhoršuje šanci přezimování.
  • Množství vysévaných semen by mělo být asi o třetinu vyšší ve srovnání s běžným výsevem.
  • Záleží i na pozemku: zamokřené, v zimě ledem zamrzající stanoviště je naprosto nevhodné.
  • Porost ozimé cibule na podzim nejednotíme, protože nelze předvídat charakter zimy. Je-li na jaře porost příliš hustý, vyjednocené rostliny můžeme využít jako sazenice na další plochu. Sazenice se dobře ujímají.

Časná sklizeň

  • Sklizené cibule z ozimých výsevů nejsou určené k dlouhodobému skladování. Pro tento účel se hodí pouze cibule z klasického, jarního výsevu.

    Odrůdy ozimé cibule sklízíme už koncem května, používáme-li cibuli jako zelenačku, tedy s natí.
  • Začátkem června pak sklízíme cibule v zataženém stavu. Loňská cibule ve skladech „dochází“ a čerstvá ještě nedorostla ani ze sazečky, natož pak z jarního výsevu. Čerstvá je proto k nezaplacení!