Brutnák lékařský (Borago officinalis) kvete od června až do září jasně modrými hvězdicovými květy, které jsou podobně jako květy meduňky velkým lákadlem pro včely a další opylující hmyz. Rostliny dorůstají do výšky 45 cm až 1 m a podobná bývá i jejich šířka, proto je sázíme ke kraji nebo naopak doprostřed květinového záhonu, anebo ve skupinkách na slunný svah či do bylinkové zahrady.
Snadné pěstování brutnáku
- Brutnák roste téměř v jakékoli půdě, ale nejlépe se mu daří v propustné půdě na slunném stanovišti. Pět až šest rostlin poskytne dostatek zelených listů po celé léto.
- Na jaře brutnák vyséváme rovnou na konečné stanoviště po třech semenech asi do hloubky 1 cm a ve sponu 30 cm.
- Nejslabší sazeničky později vyjednotíme a zbývající necháme růst bez dalších zásahů.
Brutnák má dobrou klíčivost a pak rychle roste, takže patří k nejsnáze pěstovaným bylinkám. Také se volně vysemeňuje, takže v dalších letech už stačí jen přesazovat rostlinky, které vyrostou kolem těch původních. S přesazováním neotálíme, protože jakmile se na nich vyvinou typické plstnaté lístky, rostlina snáší přesazení špatně.
Sklizeň a uskladnění
Brutnák roste velice rychle a mladé lístky se dají sklízet už po osmi týdnech od výsevu. Jsou pokryté jemnými chloupky, které mohou někomu dráždit pokožku. Brutnák lze sušit, ale je to složitější než u mnoha jiných bylin, protože pokud jej sušíme při vyšší teplotě nebo nedostatečném větrání, listy často zčernají. Dají se však zmrazit.
Použití brutkáku v kuchyni
Čaj z čerstvě nasekaných listů je velmi osvěžující, květy můžeme kandovat a zdobit jimi dorty a moučníky.
Mladé lístky jednoletého brutnáku chutnají trochu po okurkách. Přidáváme je do salátů, letních koktejlů či do polévek, lze z nich připravit výtečný špenát. Nebo je najemno nasekáme a smícháme s jogurtem nebo kysanou smetanou. Vynikající je jogurtovo–brutnáková „raita“ s karí kořením nebo proužky zeleniny či krevety namáčené v kysané smetaně s brutnákem.
Zelená omáčka z brutnákem a bylinkami
Asi 300 g bylinek (brutnák, petržel kudrnka, pažitka, kerblík, kopr, řeřicha, meduňka) opereme a nasekáme. Zamícháme je do směsi zakysané smetany (250 ml) a jogurtu (150 ml), přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme, okořeníme a okyselíme (citronovou šťávou nebo octem). Zlehka vmícháme 4 nahrubo nasekaná vejce a podáváme například k bramborám pečeným v troubě.
Přínos brutnáku pro zdraví
Čerstvé listy brutnáku obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další.
- Rostlina působí projímavě a protizánětlivě.
- Má mírné uklidňující a posilující účinky.
- Zlepšuje dýchání.
- Snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost.
- Podporuje tvorbu mléka u kojících matek.
- Podporuje vylučování moči.
- Čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii.
- Obklady z brutnáku zmírňují kožní záněty a hojí poranění.