Pěstování vlastní zeleniny se někomu může zdát zdlouhavé, ale být trpělivý se rozhodně vyplatí. Nemusíte investovat příliš času a úsilí, a přesto se můžete radovat z bohaté úrody. Novinkou v našem e-shopu je publikace, která vám bude na 80 stranách skvělým pomocníkem na cestě za zahradou plnou zdravých a chutných plodin i okrasných květin: Pěstujeme ze semínek.

Publikaci Pěstujeme ze semínek koupíte v e-shopu internetového Receptáře za 99 Kč včetně poštovného.

Co v nové edici Receptáře najdete?

  • Dozvíte se tipy a triky jak správně postupovat při výsevu semínek, kdy začít a jaké pomůcky k tomu budete potřebovat.
  • Seznámíte se s 33 druhy rostlin a získáte rady pro jejich pěstování (asijská listová zelenina, bazalka, brutnák, brokolice, cuketa, černý kořen, česnek medvědí, čínské a pekingské zelí, fazol, hrách, chřest, jahodník měsíční, kadeřávek, kapusta růžičková, kedluben, kopr vonný, libeček, lilek, majoránka, mangold, meloun vodní, mrkev, okurka, paprika, petržel zahradní, pór, rajče, ředkvička, řepa salátová, salát, špenát).
  • Naučíte se, jak správně nakličovat semena a získat tak celoroční zdroj vitamínů.
  • V závěru publikace na vás čekají recepty na výtečné pokrmy, kterým domácí zelenina dodá mnohem lepší chuť.

Malá ochutnávka: cuketové řízky s česnekem

Chcete na svou nadcházející úrodu správně naladit své chuťové buňky? Vyzkoušejte jeden z receptů z publikace Pěstujeme ze semínek.

  • velká cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • tuk na smažení

Na česnekový dresink:

  • 150 g smetanového jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pažitka

Cuketu omyjeme, osušíme, oloupeme ji a odstraníme semena. Nakrájíme na kolečka o síle 1 cm. Česnek utřeme, smícháme se solí a tuto pastu vetřeme do plátků cuket. Naskládáme je na cedník a necháme 20 minut odstát, až cukety pustí vodu. Pak vodu pečlive slijeme, případně plátky kratičce propláchneme studenou vodou, aby cukety nebyly přesolené. Osušíme je papírovou utěrkou, obalíme je v klasickém trojobalu z mouky, vejce a strouhanky a prudce usmažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Po smažení cuketové řízky pokládáme na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný ruk.